Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom

Klasszikus lakberendezés a mai otthonokban

magazin

A korhű enteriőrök, korhű stílusba öltöztetett fürdőszoba enteriőrök esetében nézzük meg, miként, illetve mivel érdemes burkolni, csempézni egy ilyen markáns, konkrét kornak és az akkori közízlésnek, tradícióknak megfelelő belső teret – mely lehet akár a hall, a nappali, a konyha, az étkező vagy épp a fürdőszoba tere – az biztos, hogy minden esetben figyelemreméltó lesz…

Egyre többen kérik megrendelőink közül a vintázs, a loft, vagy a klasszikus, olykor klasszicista, egészen korhű burkolatokat. Ezek megtervezésénél leginkább a klasszikus, tradicionális, és manapság reneszánszát élő metrócsempékhez szoktunk nyúlni – hiszen ez a fajta burkolási lehetőség szerencsére nagyon könnyen beszerezhető, és megállja a helyét szinte bármely térben, és időben. 

Azonban a metrócsempén túl is számos egyedi variáció létezik, ha igazán exkluzív enteriőrt szeretnénk létrehozni!

Ezeknek a burkolatoknak, csempe és padlólap szortimenteknek szerencsére ma már viszonylag könnyű és egyszerű a beszerezhetősége – persze, a megfelelő helyen és üzletben – hisz nyilván nem mindenütt forgalmaznak mindent! A különböző fa mintázatok, fa erezetek, matt, rusztikus, vagy akár fényes felületek is nagyon keresettek manapság, és számtalan variációt, stílust meg tudunk általuk jeleníteni.

Természetesen ehhez az is nagy segítséget nyújt, ha tudjuk, melyik gyártóhoz forduljunk egy-egy jellegzetes hatásért, mely márkára jellemzőek leginkább az általunk keresett minták, motívumok, vagy az olyan hatások, effektek, mint például a kopottas, festett fa, a „leharcolt” hajópadlóra emlékeztető, a valóságot ma már egyre élethűbb formában megjelenítő kollekciók…

Ebben próbálunk Önnek hétről hétre egy kis segítséget, inspirációt nyújtani. 

A vintázs terekhez, akár a fürdőszobába, akár a nappaliba – de nagyobb terű lakásokban elhelyezett olvasószoba vagy könyvtárszoba padlóihoz tökéletes választás bármely régiesre pácolt fát utánzó lap, de kiemelnénk most mégis a San’t Agostino gyártót, ahol van néhány olyan család, melyet kifejezetten ezekhez a stílusokhoz alkottak meg a gyár tervezői. 

A különböző hosszúságban, színárnyalatban és felületben, mintázatban elérhető lapokkal leginkább a vintázs, vagy a loft terek szerelmeseit elégíthetjük ki, de ideális választás akár egy nyaralóba, vagy vidéki stílusú házikóba is.
Ha Ön a modern terek letisztultsága vagy a glamour enteriőrök ragyogása helyett inkább a klasszikus eleganciát választaná, akkor érdemes megfontolnia az elmúlt egy-két évben óriási népszerűségnek örvendő fehér márvány, a Carrara térségéből származó értékes és időtálló márvány lapok mai elképesztően élethű másolatait, melyeket az olasz és spanyol gyártók egyre több kollekciójában is felfedezhetünk. 

A Porcelanosa Carrara Blanco még nevében is hűen tükrözi a helyi márvány eredetiségét, azonban mind a Porcelanosa, mind az Argenta számos gyönyörű családjában megtalálhatjuk a szürke, a fehér, de akár a vörös márványt szinte megtévesztésig meghazudtoló kollekciókat, melyek – hála a mai innovatív technológiáknak – a klasszikus márvány megmunkálásának, csiszolásának fényét is tökéletesen visszaadják!

Szerencsére ezeknek a padlólapoknak – ellentétben a korhű terek valódi márvány padlóival szemben – sosem lesz hideg a járófelülete, ugyanis ezek a lapok a padlófűtés fölé is nyugodt szívvel burkolhatók.
A kornak megfelelő stílusjegyekkel, antik bútorokkal és lakás-kiegészítőkkel, vagy akár egy valódi fatüzelésű kandallóval még inkább melegséget hozhatnak az olykor ridegnek tűnő, a kornak megfelelően túlzottan tágas, világos, személytelen - és talán pont ezekből kifolyólag valóban rideg hatású terekbe!

Ha a csempe és padlólap kapcsán még mindig csupán a vizes blokkokban gondolkodik, akkor épp itt az ideje, hogy megmutassuk a mai gyönyörű, míves, nagyformátumú csempék eleganciáját, melyeket egy tágas fogadótér, hall, vagy a mai értelemben vett nappali-étkező tereiben is tökéletes alternatívát biztosítanak!

Hiszen, a gyönyörű – akár modern, akár a klasszicista, a barokk vagy a viktoriánus korokat megidéző - minták, motívumok, méretek, felületek és anyaghatások, mind a csempét, mind a padlólapot végre teljes egészében kiemelik a konyha és a fürdőszoba univerzumából, és így bátran végigvihetünk egy-egy szép mintát, felületet akár a teljes lakásképen is!

Persze, otthonok és lakásenteriőrök mellett, sőt azokon túl, ezek a modellekk akár már hagyományos, illetve tipikus műemlék épületekbe is bekerülhetnek, a műemlékké nyilvánított épületek belső tereit, enteriőr megoldásait tökéletesen megformálják, korhűvé, stílusba illővé éppen ezek a burkolatok teszik! 

Ezek a burkolatok akár múzeumok, báltermek, vagy korhű hangulatot megidéző éttermek, szállodák vagy szalonok tereiben helytállnak, ám egyre gyakrabban találkozunk kortárs építészeti terekben való alkalmazássukkal is. A márvány, a nemes fa, a korukat patinás jelleggel megmutató kövek látványa a régies és a modern belsőépítészeti megoldásokhoz egyaránt illenek. 

A modern mintákat bármilyen stílusú térben jól alkalmazhatjuk, a régies, kornak megfelelő hangulatot felidéző motívumok esetünkben kiválóan ellensúlyozzák a letisztult, steril környezetet – némi nosztalgiát varázsolva élettereinkbe.
Mintás, összetett mintával rendelkező padlólapokat kifejezetten a nappali terekbe vagy csarnokba érdemes választanunk, a padló mintája ugyanis ebben az esetben épp a nagyobb felületeken érvényesül csak igazán! A nagymintás, egy-egy mintát több lap által megvalósító padlólapok a korra jellemző, túlzóan díszített változatával valóban korhű, akár még viktoriánus vagy klasszicista tereket is tervezhetünk - ám ha ezt választjuk, akkor érdemes ügyelnünk arra, hogy maga a szoba, a helyiség már ne legyen túldíszített, vagyis kevesebb dekorációt, kiegészítőt alkalmazzunk. 

Egy másik variáció szerint eljárhatunk fordítva is: a padló marad egynemű, homogén – és inkább a falakon jelenik meg a korra jellemző cicoma, túldíszítettség. Ehhez arany mintákat, csíkozást, buja növényi – és virágmotívumokat egyaránt találhatunk, akár egy szép elegáns tapéta, akár falicsempe formájában. 

A VS Fürdőszoba kínálatában bármelyik opció a rendelkezésükre áll, használják ki bátran, és kérdezzenek, kérdezzetek - segítünk!

További cikkeink, melyek érdekelhetik Önt: 

 Fényes vagy matt: Milyen legyen a csempe, a járólap felülete?

 Kompakt luxus a fürdőben?

További magazin bejegyzéseink

Kapcsolodó cikkek