Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom

Így rendezd be a fürdőt urbánus vagy loft stílusban!

magazin

Elegáns hotelszoba New Yorkban, Berlin ihlette gyárcsarnok-hatású kortárs életterek, vagy a párizsi művész negyedek aprócska tetőtéri apartmanjai inspiráltak? Egy biztos, ha a 80-as, 90-es évek fordulóján ipari létesítményekből átalakított lakóházak látványa ihletett meg bennünket, akkor ne csak a közösségi életterek, a nappali és a konyha, hanem az intim zónák, a háló és a fürdőszoba is kövessék ezt a stílust. Mutatjuk, miként…

(Fotó: Radaway)

Míg a korábbi évtizedekben az ipari gyárépületek, hatalmas csarnokok lakóépületekké alakítása során ezek stílusát sehogyan sem tudták elnyomni, helyette inkább kiemelve azok egyedi jellegzetességeit, született meg a loft, más nevén indusztriális stílus, mely egyébként erősen megoszt.

Noha mára már egyfajta sikk lett így berendezni – főleg egy városi, nagyvárosi – otthon belső tereit, a nyers erő, gépies esztétika, és a félkész hangulatú, csupaszon hagyott, nyers tégla - vagy látszóbeton falak látványa igencsak megosztó, pláne egy intim fürdőszoba élettérben válik talán még szokatlanabbá az indusztriális világ…

(Fotó: man-man)

A 19. századvégi romantika valakit vagy nagyon megihlet, vagy túlságosan is „ridegnek” érzi, és az otthonosság egy csipetnyi szikráját sem látja meg benne.

Aztán persze vagyunk jópáran, akiket igencsak lázba hoz a nyers erő, a már-már elegánssá váló, ódon hangulat - ahol az eklektika jegyében a nyers, olykor félkésznek látszó felületeket szívesen látnánk egy légtérben a legmodernebb, akár high-tech minőségű darabokkal, berendezési elemekkel.

(Fotó: unsplush)

Már csak az a kérdés, hogyan illesszük be mindezeket egy hazai városi otthon belső tereibe – különösképpen a fürdőszoba enteriőrbe?

(Fotó: Spams Design)

Nyers erő, ódon hangulat, modern berendezés?

Az eklektika, vagyis a dolgok jó ízléssel, megfelelő arányban történő keveredése a titok nyitja!

(Fotó: Porcelanosa)

A kezdetleges, még nem teljesen befejezett hangulatot hozzák a tipikus, mindannyiunk számára jól ismert szabadon hagyott vezetékek és gépészeti megoldások, a tágas, csarnokra emlékeztető terek látványa. Ezt a kisebb lakótérben úgy tudjuk megvalósítani, ha otthonunk valamennyi funkcióját egy közös légtérbe tervezzük, melyektől csak az intim zónák – a hálók illetve a fürdő – lesz csak elszeparálva.

A csupasz falak – akár a nyers tégla, akár a beton - mellé passzolnak a szabadon hagyott vezetékek, a csupasz, lámpafüggeszték nélküli villanykörték,  a klasszikus Edison izzók.

Azonban kezdjük a falakkal és a padlóval – elvégre ezek alkotják a tér legnagyobb, leginkább szembeötlő felületeit. Milyen is lehetne egy loft hangulatú fürdőszoba padlója és falai?

(Fotó: Marboxxi / Paradyz burkolatok)

Anyaghatások, textúrák, felületek már-már túlzottan is reális, valósághű megjelenése

Ugyanúgy érvényben van, mint bármelyik kortárs stílus esetében, vagyis a betonhatású csempe, fahatású járólap kombinációval biztosan nem lövünk mellé – ám akkor érdemes ilyen sötét tónusokban gondolkodunk, ha elég tágas a fürdőszoba tér, és van ablak a fürdőn - máskülönben kisebbnek, szűkebbnek, netalán nyomasztónak tűnik majd a helyiség. Bánjunk tehát óvatosan a sötétszürkével – bármilyen elegáns és stílusba illő is…

(Fotó: Porcelanosa)

Jó ötlet még a csempe illetve padlólap színeinek megtervezésénél a stílus tipikus anyaghasználatára építeni. Az indusztriális stílust meghatározó színkészlet ugyanis az enteriőrben megjelenő legfőbb, tipikus anyagok sajátos színeire épül, mint a betonszürke, a természetes, vagy enyhén pácolt fa tónusai, a különböző fémszínek, a téglavörös, a rozsdabarna, illetve a mindennel erőteljes kontrasztot alkotó fekete.

(Fotó: Porcelanosa)

Kontrasztok és határoló elemek izgalmas játéka

Ezeknél az enteriőröknél a burkolatok – vagyis, a falak közti határoló síkok – hiánya, és tudatosan avítt, végletekig lecsupaszított falak, a leegyszerűsített vonalvezetésű bútorok együttes látványának köszönhető, hogy a terek egyfajta kontrasztért kiáltanak. A loft, vagy indusztriális stílus tereiben igen gyakran találkozunk a matt, fekete keretes megoldásokkal, melyek többnyire a vasat, a nyers erőt leginkább szimbolizáló anyagot illusztrálják.

(Fotó: Kludi)

A sok fém (leginkább az acél, esetenként a réz, de a legnagyobb arányban a vas) használata jellemzi ezt a stílust, melyet jól kiegészít a nyers beton vagy téglafal háttér, a természetes fa és a nyers bőr felületek. A rusztikus, sötét felületekre pedig remekül rímelnek a fényes, krómozott kiegészítők és a modern, high-tech formák - mint például a Kludi Bozz csaptelep család látványos darabjai…

(FOTÓ: Kludi)

A loft stílusnál gyakoriak a plafonon is látszódó gázcsövek, lépcsőkorlátok, esetleg az ablakok rácsainak feketére festése. Sok mai, modern gyártó termékei között találkozhatunk már az ezeket utánzó fekete keretes megoldásokkal, pl. a Radaway Modo New Black zuhanykabin is remekül illik a loft fürdők egyedi stílusvilágába!

(Fotó: Radaway)

És hogy elkerüljük a terek ridegségét, érdemes kiemelnünk nem csak a falakat, de a kisebb beugrókat, polcokat is minél több meleg fényforrással, melytől meghitt és otthonos lesz a látvány. A sok tükör, illetve kedvenc régi tárgyaink is még otthonosabbá teszik számunkra a helyiségeket.

Régi tárgyaink – vadonatúj funkcióban

Régi bőrönd, mint bájos kis dohányzóasztal? Bicikliből lett falidísz? Vagy egy régi lavór, esetleg hordó, mint mosdótál?

(Fotó: HOMEINFO)

Nézzünk hát szét nyugodtan a padláson, a nagyinál, járjuk körbe bátran a bolhapiacokat, a lomtalanítást – e stílusra ugyanis kifejezetten jellemző ez a környezettudatos lépés, miszerint a rég elavultnak hitt, mások által már kidobott tárgyakat új funkciójukban hozza vissza a körforgásba.

(Fotó: Lakbermagazin)

Avítt-hatású, régies hangulatban megalkotott tárgyakat azonban a legmodernebb technológiával is találhatunk ma már, érdemes alaposan szétnézni a nagyobb gyártók legújabb kollekcióiban is!

(Fotó: Loft stílusú legénylakás fürdőszobája / Fibinger Zsuzsa lakberendező munkája)

A VS Fürdőszobaszalonokban elérhető több mint 200 gyártó páratlan és kifinomult termékekből álló kínálata, melyekből bármilyen stílushoz, és egyedi elképzeléshez megtalálhatod az ideális termékeket! Sőt, hozott alaprajz alapján akár meg is tervezzük 3D-ben fürdőszobádat,  zuglói üzletünkben kipróbálhatod az egyedülálló VR Otthon szolgáltatást is!

 

További magazin bejegyzéseink

Kapcsolodó cikkek