Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom

Fényes vagy matt: Milyen legyen a csempe, a járólap felülete?

magazin

Amikor felületekről beszélünk – legyen az a konyhabútor, a gardróbszekrény, a nappali bútor ajtók frontjai, vagy éppen a falakat borító csempe – a szín, és az árnyalat után rögtön az a második eldöntendő kérdés, hogy vajon fényes, vagy inkább matt felületet válasszunk-e? Az örök dilemma azonban nem csupán a trendek, a látvány, hanem a funkció kérdésében is igen jelentős lehet. 

Nézzük meg először is azt, hogy mitől lesz egy felület fényes avagy matt? 
„A „fényes” felülethez arra van szükség, hogy a fény egy bizonyos százaléka – a tükröződés geometriai szabályainak megfelelően – verődjön vissza a felület, azaz tükörfelület síkjára.”
Minél egyenetlenebb ez a felület, annál inkább mattnak látszik az anyag, és minél egyenletesebb, porózusmentesebb, annál jobban fényesnek látjuk az adott felületet. 

Jól érzékeltethető példa a fényes, avagy matt fotópapír esete. Emlékezzünk vissza azokra az időkre, amikor még előhívattuk a családi képeket, és megkérdezték tőlünk az üzletben, hogy fényes vagy matt fotópapírra kérjük-e azokat. Nehéz volt a döntés, a még nem rutinos fotóüzlet látogatók ilyenkor el is bizonytalanodtak, mire a készséges kolléga elénk tett egy matt, illetve egy fényes fotómintát. Ezen aztán jól láthattuk -a saját szemünkkel is-, hogy a fényes fotón mennyivel élénkebbek, telítettebbek a színek, szemben a matt felülettel, melyen viszont kevésbé látszottak meg az ujjlenyomataink. 

A matt felület előnye még, hogy magasabb a tónusátfogása, azaz, fekete-fehér fotók esetében például szebben kiemeli a tónusokat, a finom árnyalatokat kellemesebben mossa egymásba. 

Nem véletlenül a szürke, vagy szürke árnyalatos csempék, burkolólapok is leginkább matt felületben kaphatók, illetve a matt felületeknek nagyon szép tud lenni a texturáltsága, és természetesebb, anyaghatású megjelenítést közvetít.

Ha pedig már a látvánnyal kezdtük, akkor a fényes felület javára legyen mondva, - amit Önök is többször olvashattak már cikkeinkben – hogy a fényes, különösképp a világos felületek jóval tágasabb, nagyobb, nyitottabb tér-érzet eredményeznek, így a kisebb, szűkebb helyiségekbe különösen javallottak. 

Egy kicsi, gyenge fényviszonyokkal rendelkező fürdőszobának például nagyon jót tud tenni a világos, fényes felületű csempe burkolás, mely egyébként exkluzívabb, elegánsabb hatást is kelt – persze, ha jó minőségű csempét sikerült választunk. 

Azonban azt, hogy minek alapján válasszunk színt, illetve felületet, nem lehet ilyen könnyen meghatározni, hiszen számtalan kritériumnak kell megfelelnie a burkolatnak, kezdve azzal, hogy hová kerül, melyik helyiségbe, mennyire forgalmas térbe, kik fogják majd használni? 

Esetleg idősek, gyerekek is? Ha igen, akkor érdemes fokozottabban ügyelni a csúszásmentességre, és a könnyen tisztántarthatóságra is, bár erről is igencsak megoszlanak a vélemények…

A kopásállósági értékek, a lapok vastagsága, mérete, elrendezési lehetőségei mind-mind döntő szempontok lehetnek a csempe, a padlólap kiválasztásakor, ám ezekre könnyen meg is kapjuk a megfelelő megoldást, ha olyan fürdőszobaszalonban vásárolunk, ahol szakképzett eladók segítik a döntésünket. 

Az azonban, hogy milyen legyen a felület, még a mai napig örök dilemma maradt: fényes, vagy inkább matt? Esetleg vegyesen mindkettő?

Mikor és milyen esetben válasszunk matt, illetve fényes felületet?

Okkal vésődött sokunk fejébe, hogy automatikusan fényes felületeket keressen konyhájába, a konyhapult fölé, s a fürdőszoba falára is, a mosdó fölé, lévén, hogy ez könnyebben és gyorsabban tisztítható. 

Való igaz: a fényes felületen jóval kevésbé látszanak meg a szennyeződések, illetve, ha rá is kerülnek, a foltok, ujjlenyomatok, és bármilyen más szennyeződés, közel sem olyan makacsul ül bele a felület apró pórusaiba, mint a matt, főleg a texturált felületeknél. 

Ezért ezeket a matt, texturált, barázdált szépségeket - mert noha nagyon szépek, természetes, kortárs megjelenést biztosítanak – lehetőleg olyan helyekre válasszuk, melyeknél kevesebb esély van a sminkfoltok, vagy az ételmaradékok, a főzés során keletkező kifröccsenő zsiradékok, szószok burkolatra kerülésére. 

Ilyen lehet pl. egy szép hátfal, vagy kisebb fal részletek. Ha mindenképpen mosdó fölé terveznénk be, akkor a szélesebb pultok, nagyobb, öblösebb mosdótál szintén jót tehet, és védi valamelyest a csempe felületét. 

Ezeket a matt, gyönyörű, fa illetve kő textúrájú modelleket tehát inkább olyan helyre válasszuk, ahol kevesebb esély van, hogy a felület valamilyen szennyeződéssel találkozhat. 

Való igaz, hogy a fényesebb, porózusmentesebb, egyenletesebb felületről jóval könnyebben, akár egyetlen mozdulattal, egy nedves törlőkendővel is könnyedén eltávolíthatók a rákerült szennyeződések, amelyek egy mattabb, homogénebb felületen bizony szembeötlőbbek. 
Azonban a matt felületek népszerűsége manapság nem véletlen: sokkal letisztultabb, homogénebb, bársonyosabb hatást kölcsönöznek a helyiségnek, miközben a minták rajzolata, a tónusok egymásba mosódása is jobban érvényesül. (A matt fotópapírokat is leginkább fekete-fehér fotókhoz szokták választani, azok nagyfokú tónusátfogása miatt.)

Mikor döntsünk a fényes, sőt, tükörfényes, vagy lakkhatású lapok mellett? 

Akkor mindenképpen, ha kicsi, szűkös a helyiség, hiszen egyértelműen nagyobbá, tágasabbá teszi a tereket a fényes felület!


Az előző példa ellentéteként, ha nem a fekete-fehér, homogén árnyalatok a szívünk vágyai, hanem inkább színeket, méghozzá élénk, telített színeket szeretnénk látni falainkon, akkor mindenképpen javasolt a fényes burkolat alkalmazása.

Persze, a padlólapnál azért válasszunk inkább matt felületet, vagy maximum selyemfényűt a fürdőszoba terébe, mert ott ugye vizesen fokozottabb a csúszásveszély. 
A sorrend és a választási szempont mindig más és más, kisgyermekes családok elsősorban a praktikumot és a tisztántarthatóságot helyezik előnybe. 
És persze, az sem biztos, hogy minden matt felület egyforma, már ami a szennyeződések megtapadását illeti. Ha magas minőségű, neves gyártó burkolatát választjuk, akkor mi is lehetünk olyan elégedettek, mint az a vásárló, aki így nyilatkozott egy fürdőszobás blogon:
„Mi 13 évvel ezelőtt raktuk le matt lapjainkat, és még most is teljesen olyanok, mint akkor. Könnyen tudjuk tisztítani, és ami még fontosabb, hogy nem látszik meg rajta a kosz, a szennyeződések. Vagyis, nem kell naponta suvickolni…”
Ha pedig nem, vagy nehezen tudunk dönteni, akkor kifejezetten jó ötlet lehet a felületek mixelése. 

Ha olyan helyre keres burkolatot, ahová Ön is tudja, hogy jobban illik a matt, - vagy mert nem talált az elképzelésének megfelelő fényeset – akkor válasszon világos matt csempét, ezzel a teret is növelheti optikailag, majd a matt felületet dobja fel egy fém díszcsíkkal, vagy fémes, krómozott kiegészítőkkel.


A fényes felületeket pedig nagyon szépen feldobhatjuk a természet textúráinak behozásával: a glamour stílusú tükörfényes, extrán elegáns tér feszességét kellemesen töri meg egy natúr, matt fa vagy fahatású mosdópult, vagy a márványkövek finom természetes erezetének látványa. 
Fényes lapból is számtalan féle van ma már – az olcsóbb, mázas csempék könnyebben törnek, bár a kedvező ár kétségkívül igen vonzó lehet elsőre. 
A máz nélküli polírozott greslapok lényegesen tartósabbak, és jobb minőségűek. Ezek szinte már tükörfényesek, rendkívül mutatósak, elegánsak. Igaz, hogy magasabb az áruk is, azonban a minőség, és az exkluzív látvány önmagáért beszél…


És hogy még tovább bonyolódhasson a kérdés, léteznek a csak félig fényes, úgynevezett „lapato” vagy „semi lapato” felületű járólapok is, melyet gyártanak mázas, illetve máz nélküli kivitellel is. 

Ha a felületek mixelése, egyedileg való kombinálása a cél, akkor mutatós dekorcsempét is választhatunk – akár a termékcsalád saját dekorját, de akár egy egészen más, eltérő felülettel, színnel, vagy mintázattal az alapcsempéhez képest. Ezzel is megtörjük a homogén felület egyhangúságát, miközben költséghatékony módon tudunk a helyiségnek egyedi, személyes jelleget adni. 

Ehhez azonban már mindenképpen célszerű szakértő értékesítő, vagy lakberendező segítségét kérni, és nagyon hatásos, ha előre látjuk egy szép, 3D látványterven már a falakon az általunk kiválogatott darabokat. 

A VS Fürdőszobaszalon pedig minderre lehetőséget nyújt, és segítünk Önnek megtalálni, kiválasztani a leginkább megfelelőt, hogy Ön is legalább olyan sokáig elégedett lehessen csempe burkolatával, mint a fentebb idézett vásárló…

További cikkeink, melyek érdekelhetik Önt: 

  Kompakt luxus a fürdőben?

Fürdőszoba felújítás megtervezése 8 lépésben

További magazin bejegyzéseink

Kapcsolodó cikkek