Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom

5+1 inspiráló ötlet a hosszú, keskeny fürdőszobák berendezéséhez

magazin

Önnek is gondot okoz keskeny alapterületű fürdőszobájának berendezése? Gyakori probléma, hogy a fürdőszoba hosszú és szűk, ami komoly kihívás elé állít bennünket – lehet egyszerre kényelmes és dekoratív egy ilyen elrendezés? A válasz igen! Kell hozzá némi kreativitás, de keskeny fürdőszobánk is lehet praktikus és különleges. Máris mutatjuk, hogyan…

1. Kulcsfontosságú a szaniterek és bútorok jó elhelyezése, hogy a folyosóhatást elkerülhessük.

Ha van rá lehetőség, a kádat vagy zuhanykabint a legrövidebb falra helyezzük el! Az, hogy kád vagy zuhany legyen beépítve, saját ízlésünktől, igényeinktől függő döntés. Az egyik új trend, hogy elhagyják a kádat és a zuhanytálcát – a zuhanyzó egy szimpla üvegfallal kialakítható. Ez a megoldás amellett, hogy modern és trendi, még a belső teret is növeli. Ha mégsem szeretne lemondani a pihentető fürdőzés élményéről, és a kádat választja, akkor érdemes a hosszú fürdőszoba végében elhelyezni. Egy hosszú fürdőszobába rövidebb, négyszögletes darabot vásároljunk. Nem szokványos, de kényelmes és egyedi megoldás a faltól falig beépítés.

Ez a kialakítás szépen lezárja a teret, és az oldalsó falakon marad elég hely a mosdó, esetleg a WC beépítésre, és persze a szekrények és polcok felszerelésére. Ha szűk hely áll a rendelkezésünkre, érdemes átgondolni, hogy a gépek közül van-e olyan, ami nem feltétlenül szükséges, hogy a fürdőszobában kapjon helyet. Például a mosógépnek nem kötelező a fürdőszobában lennie, ha elfér a konyhában is.

2. Kiemelten fontos elem még a polcok, szekrények, - azaz a tároló helyek - praktikus elrendezése

Hosszúkás alapterület esetén jobb, ha csak az egyik oldalon helyezünk el bútorokat, így több hely marad közlekedni. Ha hosszú falfelületünk van, nyugodtan választhatunk keskeny szekrényeket, melyek nem foglalnak sok helyet: kis mélységű darabokat végigfuttathatunk a falfelület teljes hosszában is. Nagyon látványosak a falba süllyesztett polcok, melyekkel további helyet spórolhatunk.

A zuhanyfülkében és a falon is csodálatos, egyedi pakolófelületeket képezhetünk a csempe burkolással kialakított, mutatós fali kamrák segítségével. Megfelelő megvilágítással és a burkolat színeinek játékával még különleges dekorációs elemként is funkcionálhatnak. Ha megoldható, törekedjünk arra, hogy minél több szabad felület legyen a padlón, így szélesebbnek hat a fürdőszoba.

3. Lényeges kérdés az is, hogy milyen színeket válasszunk!

Az örök klasszikus fehér remek megoldás lehet, főleg, ha feldobjuk egy kis extrával. Például csillámló mozaik, vagy dekor csempe az egyik falfelületen. A lényeg, hogy lehetőleg világos, pasztell árnyalatokat, és csillogó felületeket válasszunk, melyek fénnyel töltik be a teret, így optikailag tágasabbnak érezzük.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne legyen semmi szín! Kifejezetten izgalmas hatást érhetünk el a rövidebb falon – az ajtóval szemben - használt sötét árnyalatokkal. A sötét színek vizuálisan összenyomják a teret, így kevésbé látszik hosszúnak a helység. Arra azért figyeljünk, hogy a sötét színek aránya megfelelő legyen, ne vigyük túlzásba, mert akkor ellenkező hatást érhetünk el, mint amit szeretnénk.

4. Ne feledkezzünk meg a tükrökről sem - ha jól helyezzük el őket, csodákra képesek!

Hatalmasat dob az összképen egy óriási, központi tükör a hosszú falon – akár meg is duplázhatjuk vele a belső teret. A fényvisszaverő, tükröződő felületek világosabbá, szellősebbé teszik a fürdőszobát, használjuk őket bátran! Hasonlóan működik a fényes felületű csempe is, vagy a tükörhatású mozaik – ezekből ma már igen széles a kínálat…

5. Jól megtervezett világítással szintén tágíthatjuk a teret:

A hosszú helységekben a mennyezeti fényforrások helyi lámpákkal kombinálva különleges hangulatot teremtenek. Egy kis fürdőszobában a legjobb, ha minden sarkot, zugot megvilágítunk, főleg, ha természetes fény nem áll rendelkezésre. Jó megoldás a többszintű fény létrehozása, mely javítja a helység arányait.

6. Talán elsőre nem is gondolnánk - pedig a burkolat, a csempe ügyes megválasztásával is tágíthatjuk a teret optikailag keskeny fürdőszobánkban…

Jó megoldás, ha a burkolólapokat vízszintes vonalakban helyezzük el. Bátrabbak a geometriai mintákkal is kísérletezhetnek, például a bejárattól szűkülő, háromszög alakú minta szélesebb térhatást kelt. Azt azonban előre döntsük el, hogy a falat, vagy a padlót szeretnénk hangsúlyossá tenni színek és minták segítségével, mert a kettő együtt nem jó megoldás.

Reméljük, hogy hasznos ötleteket találtak fürdőszobájuk berendezéséhez! Ha még több inspirációra, vagy konkrétan szakember véleményére is kíváncsiak, látogassanak el a VS Fürdőszoba bemutatótermeibe, ahol profi munkatársaink 3D látványtervet is készítenek, mellyel gyerekjáték lesz a tervezés…

 

További cikkeink, melyek érdekelhetik Önt:

Fókuszban a multi-funkciós megoldások!

A fürdőszoba kényelme 5 pontban

További magazin bejegyzéseink

Kapcsolodó cikkek