Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom

5+1 üdítő tipp a fürdőszoba színeinek kiválasztásához!

magazin

A színek köztudottan befolyásolják hangulatunkat, és még ennél is jóval többre képesek: megváltoztatják a térérzetet, fókuszt adnak, vagy épp napfényes hatást keltenek. Így van ez akkor is, ha új falszínt festenénk a hálóba, de a fürdőszoba vagy konyha csempéit is érdemes tudatos színválasztással kezelnünk, ha üdítő, frissítő végeredményt szeretnénk!

Jó tudni: az egyes falszínek között nagyon fontos az átlátás. Mit is jelent ez? Az egymásból nyíló helyiségek falszíneinek megtervezése fontosabb, mint hinnénk! Azonos árnyalatokkal tágíthatjuk, míg kontrasztos árnyalatokkal izgalmasabbá tehetjük az enteriőr látványát. Vagyis, ne térjen el túlságosan a fürdőszoba sem a többi helyiségtől sem stílusában, sem pedig színeiben.

1. Optikai tuning, a jó térhatás eléréséért

Korábban már írtunk arról, hogy mit tesznek a jól eltalált minták, és az arányok a helyiséggel. Optikailag úgy is módosíthatjuk egy szoba, vagy éppen a fürdőszoba arányait, ha a mennyezetet eltérő színűre – lehetőleg a falaknál egy-két árnyalattal világosabbra – festjük. Ha pedig túl nagy lenne a belmagasság, akkor sötétebbre. Nagy belmagasság, polgári lakások esetén, jöhetnek sávok, csíkok is a falra, legalább az egyik kiemelt falat dekorálhatjuk így. Ha a padlólap színével azonos az alsó csík, az különösen hatásos! Vagy gondolkodhatunk mintasávokban is, ezzel a megoldással is jó optikai hatásokat teremthetünk.

​2. Színek és funkciók

A színeket, különböző árnyalatokat arra is felhasználhatjuk, hogy az egyes funkciókat, tér-részeket elválasszuk egymástól. Látványos lehet a tágas nappaliban, különböző árnyalattal jelölni a játszó – vagy dolgozó sarkot és a szórakozás tereit, a konyhában a főzőfülkét és az étkezőt, de ugyanígy a fürdőszoba térben is kaphat más-más színt a mosdó és a tükör, a kád és a relaxációs rész, vagy akár a WC, és a bidé környéke.

​3. Kombináljunk bátran, de okosan!

Már önmagában azzal is remekül felfrissíthetjük a fürdőt, ha különböző színeket alkalmazunk, de fontos, hogy ezeket okosan kombináljuk egymással. Sara Raak stylist egyik cikkében azt írja, ha világos és semleges színeket keverünk a fürdőszoba enteriőrben, mint például egy lágyabb szürke, némi fehérrel, esetleg egy kicsi kékkel vagy zölddel megbolondítva, akkor a merészebb, élénkebb tónusok inkább a kiegészítőkön kapjanak helyet, összhangot teremtve a fal árnyalatával. Ettől olyan helyiséget kapunk végeredményül, amely nyugalmat áraszt, miközben cseppet sem unalmas.

4. Frissítő látvány felfrissülés közben?

Milyen színekkel frissülhetünk fel manapság úgy igazán, hogy közben mégsem unjuk meg a látványt idő előtt? Különösképp, ha gyerekek is használják majd a fürdőt, akkor itt-ott azért engedjük felbukkanni az élénk, szórakoztató színeket, mint pl. a narancs vagy az élénksárga.

A világosabb, visszafogottabb tónusokkal – háttérszínként – biztosan nem lövünk mellé, ahogyan itt is érvényes az előbbi szabály: az élénkebb színek inkább csak a kiegészítőkön, lakástextileken, esetleg egy kiemelt csempe mintában vagy egy finomabb díszcsíkban kapjanak helyet.

Fotó: homebook.pl

​4. Világos árnyalatok – hogyan alkalmazzuk, hogy ne fulladjon unalomba a látvány?

Ariel Okin belsőépítész azt vallja, hogy az olyan világosabb, közkedvelt csempe színek, mint pl. a törtfehér, a púderkék, illetve a barnás-rózsaszín vagy a pisztácia halványabb, pasztelles árnyalatai kifejezetten jól állnak a fürdőszobának. Egy kivétel van: az arany-bézs fürdőszoba! Nos, ezzel egy másik szakember, Kelly Bernier színszakértő is egyetért. Ettől a színpárostól sajnos elavultnak tűnik majd a helyiség. A hasonló tónusban, de mintáiban mégis izgalmas, kontrasztos megoldásokkal viszont sikert arathatunk.

Kifejezetten elegáns és inspiráló fürdőszoba szín lehet, pláne meleg hatású megvilágítással, meleg tónusú fém kiegészítőkkel megbolondítva:

  • a taupe, azaz a meleg barnásszürke árnyalat fehérrel, feketével vagy tört színekkel,
  • a szürke valamennyi árnyalata hófehér szaniterekkel és színes kiegészítőkkel,
  • a faszén árnyalat mély tónusai.

+1 SPA hangulat természet inspirálta színekkel

Ha természetközeli nyugalomra vágyunk, miközben a trendekre is igyekszünk odafigyelni, akkor jó, ha tudjuk, a hűs víz színei ismét visszatértek a fürdőszoba falaira!

A hűvös menta, a mély elegáns párizsi kék, a bájos jégkék, vagy a sejtelmes és buja fenyőzöld is nyugalmat árasztó, mégis elegáns, trendi színek, melyek a természet élethű textúráival, pl. fahatású járólapokkal, kerámiaparkettákkal igazán mai, divatos, mégis nyugalmat és igazi „SPA-oázis – élményt” hozhatnak a fürdőszobánkba. 

Ha pedig biztosra szeretne menni, kérje munkatársainktól szalonunk 3D Látványtervezési szolgáltatását, melynek segítségével megbizonyosodhat arról, hogy valóban a legideálisabb színt, a legjobb csempekiosztást választotta – még mielőtt végérvényesen elkötelezte volna magát a vásárlás mellett…

További magazin bejegyzéseink

Kapcsolodó cikkek