Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom

4 tipp az időtálló, tartósan szép otthonhoz!

magazin

Az időtlen stílusú enteriőr kialakítása egyre tudatosabb választásnak bizonyul manapság, amikor is a fenntarthatóság, a hosszú élettartam ismét kezdi legyőzni a folyton változó, aktuális trendeket. Noha öltözködésüket is sokan kezdik egyre tudatosabbá formálni, letisztult alapdarabok beszerzésével a fast fashion állandóan változó kínálatának felhalmozása helyett. Az időtállóság mégis inkább otthonunkban, és a körülöttünk lévő életterekben nyer igazán nagy jelentőséget!

Elvégre egy konyha- vagy fürdőszobabútort, dat vagy zuhanyzót sem cserél le egyik napról a másikra az ember, ahogyan a falak vagy a padló színének, anyagának évről évre történő megváltoztatása is túl költséges és felesleges procedúra lenne.

Hogy mindezt elkerüljük, és mégse unjunk bele a ma megálmodott és megvalósított látványba – gondolkodjunk tudatosan. Ilyenkor hívjuk segítségül az időtlen stílust, a letisztult, semleges, egyszínű felületeket, a természetes struktúrákat, és a praktikus megoldásokat.

Nézzük meg a teljesség igénye nélkül a lakás 4 legnagyobb felületét, legmeghatározóbb látványt jelentő elemét: a padlót, a falakat, a függönyök, illetve az árnyékolás/világítás kérdését!

​1. Lágy tónusú, homogén falak a kellemes hangulatért

Ha hosszú időn át szerethető, kellemes enteriőrt szeretnénk, mely nem lesz egyhamar divatjamúlt, és harmonikus összképét bármely korú családtagunk és vendégünk szeretni fogja, akkor a falak színét, és a burkolatokat lehetőleg úgy válasszuk meg, hogy az összhatás lágy tónusú, világos, időtlen legyen. Szerencsére ma már rengeteg textúra elérhető – a magukra valamit is adó csempe gyártók évről évre egyre szebb, élethűbb anyaghatásokkal rukkolnak elő: a fa, a textil, vagy éppen a nemes kövek elegáns textúrája, mintázata és árnyalatai közül bátran válogathatunk, és szerencsére festéket is bőven találunk a hozzájuk illő árnyalatokban. Burkolhatjuk ugyanazzal az anyaggal a falakat is, mint a padlót, ami nemcsak óriási trend manapság, hanem rendkívül praktikus is: könnyű tisztítani, és még szigeteli is az otthonunkat.

Lényeges, hogy a lehető legjobban kihasználjuk otthonunkban a természetes fényt, amely legyen azonos jellegű az általunk választott fal- vagy csempeszínnel. A világító hófehér csempe, vagy falfesték nem mindig megfelelő - például egy alapból sötét szobában kellemetlenül vakító lehet, így inkább a lágyabb tört árnyalatok, a semleges krémszín, vajszín, barnásszürke felé érdemes orientálódnunk, ha sötétebb, földszinti az élettér.

​2. Világos, kő hatású padló a tágasabb térézetért

A padlóburkolat lehetőleg legyen semleges, természetes árnyalatú, és világos tónusú, hogy hangsúlyozza, illetve optikailag még tágasabbnak láttassa a szobát. A kemény padlók, vagyis a kő, a greslap, a márvány, és a mészkő – melyeket ma már jó minőségű hidegburkolat formájában könnyedén behozhatunk bármely helyiségbe – praktikusak, rendkívül tartósak, nem kényesek, könnyen tisztíthatók, és nem mellesleg gyönyörűen mutatnak bármely helyiségben. Hűvös járófelületük miatt célszerű alájuk padlófűtést beszereltetni, hogy meghitt, kellemes, lábmeleg legyen a padló a talpunk alatt.

A hidegburkolat helyett választhatunk melegburkolatot is, ám ezek jóval kényesebbek, nem 100%-ig vízállóak – legalábbis a legtöbb. Azonban a sokoldalú, vízálló, strapabíró és nem véletlenül egyre népszerűbb vinyl padló már egyre népszerűbb, univerzális megoldást kínál akár az egész lakás egyöntetű burkolására.

3. Hangulatvilágítás a meghitt sarkokért

Ha természetes és visszafogott tónusokban és árnyalatokban gondolkodunk, akkor legyen a világítás is visszafogott és természetes hatású. Használjuk arra, hogy kihangsúlyozzuk vele otthonunk természetes stílusára jellemző nyugodt hangulatot.

A természetes fényt egészítsük ki fényerőszabályzós spotlámpákkal, illetve különböző, a lakás berendezéséhez illő asztali – és álló lámpákkal. Modernebb hatást érhetünk el a különböző ledes világításokkal, a négyszögletes, áramvonalas lámpatestekkel, ha pedig a hagyományosabb vonal áll közel hozzánk, akkor a szokatlan, érdekes anyagokból készült lámpákkal tehetjük egyedivé a teret.

A fürdőszoba vagy a konyha se csupán egyetlen központi világítótestet kapjon, ide is szerezzünk be hangulatfényeket, illetve praktikus, a mindennapi tevékenységeinket segítő speciális fényforrásokat.

4. Természetes árnyalatú függönyök, lakástextíliák az otthonos lakásbelsőért

Lakástextilekből is válogassunk a letisztult, visszafogott, természetes árnyalatok közül. A natúr, nyers színű pamut, a durva vászon, a pihe-puha gyapjú vagy a könnyű muszlin mind-mind remek megoldás, ha az időtlen, természetes stílus mellett tettük le voksunkat. Az egyszínű összeállításokat ezek az anyagok karakterükkel és látványos textúráikkal gazdagítják – ahogy igaz ez az egyszínű csempe, vagy padlóburkoló anyagokra is.

Függönyök közül a földig érő, könnyed anyagokat, vagy a lapfüggönyöket, esetleg a római rolót válasszuk, ha a modern enteriőrök világa ejtett rabul bennünket. A földig érő, szabadon lengedező egyszerű stílust képviselő darabok nagyobbnak, tágasabbnak láttatják a szobát. Árnyékolóink ez esetben javarészt egyszínűek legyenek, engedjük, hogy inkább az anyagok textúrája érvényesüljön.

Tudta például, hogy a VS Fürdőszoba Szalonok legnagyobb, zuglói bemutatótermében a csempe kollekciók, a szebbnél szebb fürdőszoba berendezések és kiegészítők mellett még függöny választékkal, függönyvarrással és egyedi felméréssel is várjuk Önöket?

További magazin bejegyzéseink

Kapcsolodó cikkek