Vintázs trend, kopottas, régies hatások fürdőszobában is – új csempével?

Vintázs trend, kopottas, régies hatások fürdőszobában is – új csempével?

Modern korunkban a kortárs, legmodernebb építészeti és lakberendezési irányzatokon túl, előszeretettel fordulunk a régies, otthonos érzetet teremtő  vintázs vagy rusztikus stílusok felé. A vintázs lakberendezési stílus egyik legfőbb jellemzője, hogy egyszerre újszerű és nosztalgikus lesz az összhatás, hiszen itt a régit kombináljuk ügyesen az újjal – s ettől kap egy egyedi bájt az így kialakított tér, enteriőr. A bútorok, kiegészítők esetében elég szétnézni a nagyinál vagy a bolhapiacon – de mi a helyzet a burkolatok, a csempe terén – ha vintázsban utazunk?  

A vintázsról jól tudjuk, hogy nem azonos sem az antikkal, sem pedig a retróval! Valahol a két korszak közé helyezhetjük el, körülbelül az 1920-as évektől az 1970-es évekig felbukkanó tárgyakra, öltözetekre, bútorokra és egyéb kiegészítőkre illesztjük rá a vintázs jelzőt, persze ez is leginkább a tárgy, és persze az őt körülvevő tértől is függ.

Régies, használtnak tűnő – vagy valóban idejétmúlt – bútorokat, lakás-kiegészítőket és dekorációkat könnyedén fellelhetünk, de mi a helyzet a csempével?

Sokan nem tudják, melyik gyártóhoz forduljanak, kinek a kínálatában található igazán ütős, egyedi, vintázs terekbe tökéletesen beleillő darab, illetve csempe esetében kollekció – mint amilyen az ARGENTA KENZO családja, ahol tökéletesen élethűre sikerült a fa kopottas hatásait utánozni a gyártónak.

Mivel a vintázs stílusban különös hangsúlyt kapnak a meleg, pasztelles árnyalatok, illetve a fehér, a vajszín, vagy a tojás szín – így kezdetnek szín után is mehetünk.

Ám a mai, évről évre szélesebb és sokoldalúbb hidegburkolatok kínálatában nem ritka a sötét, kopottas hatású, vagy a koptatott hatású fa illetve kő burkolat sem, vagy a rozsdamart felületek – mint amilyet a PORCELANOSA FIREPLACE csempecsaládjában is láthatunk.

A beton, a natúr kő, és a régies, kopottas hatás mindenképpen illik a vintázsba – és csempéből is könnyűszerrel tudunk ilyeneket ajánlani: érdemes megnézni például a Porcelanosa gyönyörű családját, a STONKER egyedi gyűjteményét…

2017 fürdőszoba trendjét ugyanis igen nagyban meghatározzák most a felületek és a textúrák – és pontosan ezen a téren fejlődött a legnagyobbat a piac.

Az egyik nagy változás tehát főleg a felületeket érinti: a legújabb csempék szinte a megszólalásig hasonlítanak a natúr, illetve régies hatású, kopott kövekre – s ezek egy különleges, patinás megjelenést kölcsönöznek az egész burkolatnak, sőt mi több, az enteriőrnek, ahol megjelennek.

Különlegesen régies hatást kelt a térben a korai parketta mintájában lerakott burkolat – és erről vajon ki hinné el, hogy ez is egy csempe? Pedig nagyon is hogy az: a képen a Porcelanosa TONO családjának egyik szépséges enteriőrfotóját láthatjuk…

Így abszolút azt mondhatjuk – hogy a vintázs stílus ma már tulajdonképpen mindenütt megjelenik, és nagyon nagy divatját, reneszánszát éli, így nem véletlen, hogy akár egyetlen gyártó több termékcsaládjában is fellelhetjük ezeket…

A nagy, ismert csempegyártók kínálatában a kopottas hatások mellett a pala, a mészkő vagy a márvány ugyanúgy megjelennek, fényesre polírozott – vagy éppen matt kivitelben egyaránt, s a gyárak elképesztően élethűen képesek ma már utánozni ezeket!

Nagyon kedveltek még a beton, vagy a betonhatást imitáló felületek – és a nagyméretű formátumok mellett a kisebb csempék is újra teret hódítottak maguknak, s a vintázs hatást akár ezekkel is elérhetjük, ha jól választjuk meg a színt, a tónust és a felületet.

A beton hatással inkább már a loft felé kacsintgathatunk, viszont jó tudni, hogy ezekből is szép számmal van kínálat, és akár a vintázs elemeket is ügyesen beleültethetjük egy jól eltalált ipari stílusú térbe, de cementhatású lapokkal és kis méretű, azonos árnyalataiban mintázott dekorokkal egyfajta romantikus, vintázs életérzést vihetünk még az ipari jellegű betont utánzó lapokba is…

A fahatású csempe természetesen továbbra is nagyon keresett marad, az új piacra kerülő darabok és szettek pedig egyre inkább, a megtévesztésig hasonlítanak az eredetire!

Már eddig is megszokhattuk – azonban most egyre inkább él az a trend – hogy a fa textúrájával játszadoznak: hol teljesen natúr változatot mutatnak, míg másutt a pácolt fa, hajópadló, vagy éppen a festett hatású fa látványát adják vissza, melyről már egy kicsit lekopott itt-ott a festék, mint a fentebbi Argenta KENZO családjában is láttuk.

Azonban az Argenta gyár egy kifejezetten SHABBY VINTAGE névre keresztelt kollekcióval is előrukkolt már, ahol a szedett-vedett hatás, az árnyalatban, hosszban és szélességben tudatosan eltérő lapok váltakozása adja meg a tér egyediségét.

Ezek is tökéletesen visszaadják a vintázs terek hangulatát, de akár egy művészi enteriőrbe is remekül dolgozhatunk velük, ahogyan az is különleges hatást tud adni, ha csupa fa textúra és gerendák alkotják a tér legfőbb látványát .

Nagyon közkedvelt a téglahatású burkolat és csempe, valamint a metró csempe is, melyek a loft tereknek szintúgy főszereplőivé válhatnak, a metró csempéről már nem is beszélve!

További cikkeink, melyek érdekelhetik Önt:

  Equipe Ceramicas

  Fürdőszobatrendek 2017

 

VSINFOVONAL

 Hívjon minket: 0630/194-0858

LABLECHIRLEVEL

Hírlevél feliratkozás

Elfogadom az adatkezelési feltételeket*  
cookielaw
 
GYÁRTÓK