Vintázs, loft, vagy művészi terek? Jól megválasztott burkolólappal máris megvan a különleges, misztikus hangulat!

Vintázs, loft, vagy művészi terek? Jól megválasztott burkolólappal máris megvan a különleges, misztikus hangulat!

Egyre népszerűbbek a régies, antik, esetleg vintázs terek, melyek művész szobákhoz, korabeli festőműhelyekhez hasonló enteriőrt idéznek. Ezeket persze nem könnyű megidézni, hiszen számos stíluselemnek, kiegészítőnek, korabeli tárgyat komponálva kell majd egységesen képviselnie a korhű látványt. Ám a misztikus, régies, kissé patinás hangulat megteremtéshez az első lépés a jól megválasztott burkolat. Szerencsére, a mai gyártók kínálatát elnézve elképesztő hatást tudunk megteremteni ezen a vonalon is…


Valamennyi korhű stílus – mind az antik, a vintázs, a rusztikus, de még a country is – a régi időkből merít, s a régi korabeli hangulatot igyekszik megfogni, megteremteni. Azonban ez nem kell, hogy a mai, kortárs igényektől elvárt, magas minőséget képviselő, már-már high-tech anyagok, innovatív technológiák, fejlett termékképzés rovására menjen, sőt!

Ha egy korhű, filmbe illő enteriőrt szeretnénk létrehozni, a régi korokból oly jól ismert klasszikus hajópadlóval, mely már az idő kíméletlen vasfogának martalékául esett, itt-ott foltos, ütött-kopott felülettel, szúrágta textúrával rendelkezik, akkor szerencsére nem is kell messzire mennünk!

Az antikolt jelleget, kopott felületeket szerencsére egyre több csempe és burkolat gyártónál megfigyelhetjük, és ezek – noha természetesen vadonatújak, minőségi eljárással és korszerű technológiákkal készültek – élethűbbek az igazinál is. Olyanok, akárcsak a nagyi padlásán talált, igazán régi, festett fa lécek, melyekről már több helyütt is lekopott a festékréteg, vagy a pác. 

Azonban nem csak a korhű antik, vagy antikolt hatások eléréséhez választhatunk ilyen burkolólapokat!
A rusztikus stílus egyszerre fordul a régmúlt idők már kissé viseltes tárgyaihoz, bútoraihoz – s mindeközben a terekben alkalmazott anyagok természetességét is szem előtt tartja. Így a különféle fa textúrák mély erezete, a nyers terméskő durvább, rusztikus felülete, vagy a bontott tégla itt-ott malter maradványos felszíne, repedezett anyaga mind lehetnek a stílus főbb alapelemei. 

A rusztikus stílushoz jó választás lehet egy szép kályha, akár egy valódi finn, illetve dán tömegkályha, akár a népi csempekályha, vakolt felületű kályhák szintén jól passzolnak a rusztikus stílus világához, melyet a sötét, erőteljesen barázdált, durvább felületű kő vagy fa felületek tesznek még inkább valódivá.

Ám akkor is meglelhetjük a megfelelő hangulatot, ha éppen a vidéki stílushoz, más nevén a country stílushoz keressük a megfelelő hangulattal bíró burkolatot, járólapot. 
Ebben az esetben – a rusztikus stílussal ellentétben – nem lesz szempont a tárgyak, felületek viseltes, használt jellege, látványa, sőt! A vidéki stílus inkább pont, hogy új, noha megjelenésüket tekintve kimért eszközöket, felületeket használ. Itt azt lesz érdemes majd szem előtt tartani, hogy az otthon berendezése igazodjon, kapcsolódjon az adott tájegység kultúrájához. Ez esetben például jól mutat majd a nappaliban egy népies cserépkályha vagy fűtőkemence, de akár egy rusztikus vonalú kandallót is választhatunk. A burkolatok pedig ennek megfelelően alakulhatnak: a fehérre lefestett fa, vagy a színes, kopottas festett felületek mind kiváló alaphangulattal öltöztetik fel a tereket, de a klasszikus halszálka mintában lerakott kerámiapadlóval is kiváló alapot teremthetünk, melyet például a PASTORELLI gyár Komi névre hallgató családjában is megtalálunk többek között.

A művészi hangulatot, alternatív életérzést szintúgy kiválóan példázzák ezek a misztikus, patinás felületek! Művészies hatású lehet egy térben az eklektika gazdag felfedezése is. A látszólag nem odaillő tárgyak, az egyszerre hűvös, mégis otthonosan meleg hangulat, a puritán szobabelsők meleg színekkel és fényekkel mind-mind különleges érzetet, atmoszférát teremtenek. A korabeli művészpalánták szegénysége, szegényes, egyszerű, puritán életvitele, életérzése a modern művészi hatást elérő terek egyik kulcsa is lehet, amihez szintén számos burkolatgyártó ontja évről évre a jobbnál jobb termékeket. 

Az ARGENTA Kenzo termékcsaládjánál is tökéletesre sikerült a fa felületének kopottas hatásait leutánozni. A festék, mely már itt-ott lemállott az anyagról, az alatta lévő kiszáradt fa matt érzése és látványa, vagy olykor a natúr „oldies jelleget” öltő textúrák egytől egyig tökéletes, élethű valóságot mutatnak. 

Ám a kopottas, vintázs, sőt mi több: szegényes hangulat eléréséhez most egyre nagyobb trend a szedett-vedett életérzés megjelenítése is. Az összevisszaság, melyet már korábban máshol is felfedezhettünk – például az étkező asztal köré különböző székek állításával, vagy a különböző falsíkok más-más lapokkal való burkolásával – most még tovább merészkedik a látványt illetően, ezúttal még inkább szedett-vedett lehet az összkép! De hogyan érjünk el ezt a burkolattal?

Az ARGENTA Shabby Vintage kollekciójában például a lapok hosszát, szélességét, árnyalatait, színtónusát tudatosan eltérő darabok váltakozásával egészen különleges, egyedi hatás érhető el, de a MARAZZI Montagna családjában is kiválóan megmunkált, mutatós szépségeket találhatunk. 

Nem lehet kihagyni a PORCELANOSA gyönyörű és sokoldalú, ám már több ízben is bemutatott termékcsaládját, a STONE-KER, illeve PAR-KER gyűjteményeket sem, ahol mind a kopottas hatású kövek, fák, és a fa felületeinek, textúráinak, színeinek és megmunkálásának ezer és ezer arcát láthatjuk viszont csak ebben az egy, nagy termékcsaládban!

Vagy, ha még mindig kopottas felület: akkor mit szólna például egy különleges, rozsdamart felülethez, mint amilyet a PORCELANOSA Fireplace családjában láthatunk? 

Nehéz a választás, és még megannyi szép, a stílust és a hangulatot tökéletesen tükröző termékcsaládról nem is írtunk, az idő rövidsége miatt, azonban ezeket, és még sok más szépséget biztosan megtalál majd a VS Fürdőszoba üzleteiben. Akár művészies, loft, vintázs, antik, vagy éppen rusztikus stílushoz illő, egyedi megoldásokban gondolkodik, forduljon hozzánk bátran!

További cikkeink, melyek érdekelhetik Önt: 

Tavaszi teendőink a tereszaon, az erkélyen 

 Finom, visszafogott elegancia? Íme 3 egyszerűen stílusos csempe-tipp, kedvező árakon!  

VSINFOVONAL

Hívjon minket: 0630/194-0858

Áruátvétel, házhozszállítás

LABLECHIRLEVEL

Hírlevél feliratkozás

Elfogadom az adatkezelési feltételeket*  
cookielaw
 
GYÁRTÓK