Vintage álmok nyomában

Vintage álmok nyomában

A régies, az ódon, a vintázs egyre nagyobb érdeklődésre tart számot, egyre kíváncsibbá tesz bennünket. Elvégre a modern, kortárs egyszerűségen túlmutatva, valami új, valami különleges, személyes és egyedi atmoszférát teremt, miközben teret enged érzéseinknek, emlékeinknek, családból hozott hagyományainknak, vagy akár gyűjtő szenvedélyünknek is…

Noha írtunk már korábban a vintázs otthonok, különösen a vintázs stílusban megalkotott fürdőszobákról is érintőlegesen, ez az a téma, amit véleményünk szerint sohasem lehet megunni!

A letisztult, már-már túlzottan steril minimál vonal mellett ugyanis egyre népszerűbb, közkedveltebb vonal a vintázs, melyet talán a legtöbb titok, titokzatosság és kultusz övez.

Talán kevesen tudják, hogy a vintázs kifejezést eredetileg a borászatban alkalmazták, a bor régiségét, patinás mivoltát, minőségét fejezték ki vele.

Nem másra utal a lakberendezésben és az enteriőrtervezésben alkalmazott vintázs kifejezés sem, melyről jól tudjuk, hogy a különleges, régi darabokra fókuszál.

A tipikus vintázs bútorokat a huszadik század közepétől nevezzük vintázsnak, ám belefér még akár a 70-es évekből származó néhány darab is. A stílus és annak követése azért is szerencsés, mert egyrészt nem kerül komoly vagyonokba egy-egy vintázs darab beszerzése, másrészt nagyon egyedi, személyes tereket, enteriőröket tervezhetünk ily módon, melybe akár régről örökölt kedvenceinket, nosztalgikus emléktárgyainkat, vagy ha szenvedélyes gyűjtők vagyunk, akkor a bolhapiacokon lelt kincseinket is betervezhetjük. Akár fel sem kell újítanunk, hiszen a viharvert külső ennél a stílusnál kifejezetten ildomos, de a tárgyak felújításával akár egészen új életet is adhatunk nekik, melyeket akár mai környezetbe, illesztve, más, új, meglepő funkcióval újjá élesztve abszolút eredetinek fog hatni akár még a legrégebbi kedvenc darabunk is!

Jól eltalált arányokkal, ügyesen keverve a vintázs darabok a mai, kortárs anyagokkal, burkolatokkal, és egyéb berendezési elemekkel is jól összeegyeztethetők. Egy-egy jól eltalált darab, a megfelelő környezetbe illesztve akár a lakószobák, a konyha vagy éppen a fürdőszoba éke is lehet! Az viszont nem jó, ha telezsúfoljuk a helyiséget antik, vagy más korokból származó régi, korhű tárgyakkal.

Mivel a fürdőszoba ma már egyre inkább egy szép, elegáns nappalira hajaz, nem kell, hogy másképp legyen ez egy vintázs stílusú fürdőszoba esetén sem!

Egy vintázs nappali tökéletes ékét képezheti egy sötét, például bőrből készült ülőgarnitúra, ez akár kiindulási pontként is szolgálhat. És ahogy egy nappali meghatározó darabja a fotel vagy a kanapé, úgy a fürdőszobát egy szép, stílusos kád vagy egy elegáns csempe, padlóburkolat határozhatja meg, melyhez szintén remekül passzolnak a sötét árnyalatok, ha a megfelelő helyen és mennyiségben alkalmazzuk azokat.

Ha túl sok vintázs elemet, tárgyat nem szeretnénk bevinni – főleg a fürdőszoba helyiségbe – akkor érdemes egy-egy szebb tárgyat, elemet modern térbe helyezve kiemelni a környezetéből. Vagy ha nem szeretné például a csempét, vagy a ritkábban cserélendő, nagyobb tárgyakat, berendezéseket illetően „lekötni” magát egy-egy stílus mellett hosszú távra, akkor inkább a kiegészítőkkel játszanak!

A régi és az új közti egyensúlyt színekkel, árnyalatokkal is remekül megteremthetjük, de a modern, semleges enteriőrben alkalmazott néhány régies, nosztalgikus kiegészítő egészen új színt visz majd a helyiségbe.

A fürdőszoba pedig – ahogyan a konyha is - pontosan az a hely, ahol a tipikus vintázs elemek, bolhapiacokon szerzett egyedi darabok, kincsek remekül felhasználhatók, ízlésünk, személyiségünk, lelki beállítottságunk szerint.

Szerencsére ma már a korhű tárgyaknak, anyagoknak is ugyanúgy megvannak a modern, kortárs változatai, melyek látványukat tekintve egy az egyben visszaadják az általunk kiválasztott stílus hangulatát, ám használatuk, beépítésük, integrálásuk eközben éppolyan egyszerű, mint bármely más kortárs elemé.

A JDL mosható vintázs tapétákkal például remekül harmonizálnak a vintázs festékek, bútorok, és fürdőszoba berendezések is – és mivel ezek a tapéták moshatók, így kiválóak akár a gyerekes családok vintázs otthonaiba, vagy a gyerekszobába! Az antikolt hatású tapéták, ahogyan az antik jellegű burkolatok is nem kell, hogy az egész falat beburkolják, elegendő, ha csupán egy-egy falsíkot, falrészletet emelünk ki a segítségükkel, sőt akár még egy régi szekrényajtót is bátran renoválhatunk velük.

Éppilyen sokoldalúak a burkolatok is: szerencsére a mai, kortárs gyártók termékeit itt is rendkívül sokoldalú módon felhasználhatjuk.

Ha mégis szeretnénk a padlóval, vagy a falicsempével is kifejezni a kort, a stílust, akkor a legjobb megoldás ezúttal is a fa padló, hajópadló – vagy annak kortárs greslapból készült utánzatai.

A jó minőségű termékkel akár egy eredeti, valódi tölgyfa padlót is megjeleníthetünk, melynek esetében nem csupán a stílus és a kinézet lesz időtálló, hanem a termék minőségének köszönhetően maga a padló is!

Ma már a korszerű gyártási technológiák, és a magas minőségi szabványok lehetővé teszik, hogy a gyönyörű látvány és a hosszú élettartam kéz a kézben járhasson, a fa és a különböző kövek tónusai, textúrái pedig soha nem látott gazdagságban köszöntenek bennünket!

A rusztikus kövek vagy a csiszolt márványlapok, az oxidálódott, rozsdás hatású textúrák vagy a festett és kissé lepattogzott festékréteggel ellátott fa felületek egészen valósághű látványát is meg tudják jeleníteni a mai technológiáknak köszönhetően, melyekkel régi irányzatokat eleveníthetünk fel, és vihetünk át a mai kortárs igényeknek, higiéniai elvárásoknak megfelelően enteriőr terveinkbe.

A tipikus vintázs kiegészítőket – mint például a függönyöket, a létrákat, a gyönyörű, különleges, egyedi keretekkel ellátott vintázs tükröket, vagy akár egy felújított, új funkcióba átemelt régi varrógépet – bátran alkalmazhatjuk akár a fürdőben is, ahol ily módon szinte minden tárgy, új, sajátos funkciót kapva nyeri el méltó helyét az általunk tervezett, személyes térben. A régi tárgyak új élete, azok átlényegült mivolta csak itt érvényesül majd igazán!

A legjobb benne ugyanis, hogy itt nincsenek kőbe vésett szabályok, és még túl sokba sem kerül – az alapokat, a megfelelő környezetet pedig egy stílusba illő burkolattal, tapétával is könnyen megadhatjuk a tereknek, melyeknél egy modern, de bájos mosdó, vagy egy korhű csaptelep teszi fel majd az i-re a pontot. 

A letisztult formák és a látványos, eredeti elemek megfelelő elegyét, jól eltalálva a fürdőszobában is igazi kis vintázs birodalmat alakíthatunk ki, melyhez a VS Fürdőszoba kínálatában a burkolatokon, tapétán túl számos egyedi berendezést, korhű kádat, romantikus mosdókat, és stílusba illő csaptelepeket is válogathatunk kedvünkre!

 

További cikkeink, melyek érdekelhetik Önt:

 Modern dizájn csaptelepek Olaszországból

 Kert és terasz, mint a nappali enteriör folytatása

VSINFOVONAL

Hívjon minket: 0630/194-0858

Áruátvétel, házhozszállítás

LABLECHIRLEVEL

Hírlevél feliratkozás

Elfogadom az adatkezelési feltételeket*  
cookielaw
 
GYÁRTÓK