2018 öt legütősebb tavaszi trendje burkolataink jegyében

2018 öt legütősebb tavaszi trendje burkolataink jegyében

Noha otthonunkat nyilván nem alakítjuk át minden egyes szezonra, azonban az új trendekből mindig becsempészhetünk néhány ötletes formát, színt, mintát – a márvány és terrazo szépségeitől kezdve, a szőttes és textilmintákon át, egészen a botanikus, növényi mintákat művészien képviselő printekig. A 2018-as év lakberendezési és dekorációs trendjei ugyanis elképesztően sokoldalúak, 

mind a csempe, a padlólap, mind pedig a bútor és lakástextil kínálatot nézve. Ezúttal végre visszatérnek a színek és a finom anyagok textúrái is, miközben mély árnyalatokkal és élettel teli mintákkal tehetjük még gazdagabbá, elegánsabbá élettereinket!

Nézzük meg most az 5 legnépszerűbb trendet, melyekkel bátran tervezhetünk mi is az idén!

Hiszen, akár saját magunk számára, akár megbízóinknak, megrendelőinknek tervezzük meg álmai otthonát, az idei újdonságok elképesztően széles palettájáról örömmel tudunk válogatni, hiszen valamennyi ízléshez, személyiséghez, és stílusvilághoz meglelhetjük az ideális darabokat.

Tekintsük át gyorsan – a burkolatok, az anyagok és textúrák tükrében – hogy mi az, amit behozhatunk személyes tereinkbe az idei szezon újdonságaiból…

1. Gazdag árnyalatok, erőteljes, drámai tónusok – ami a színeket illeti

Noha a szürkék és homogén árnyalatok semleges színvilága továbbra is hódít, érdemes ezeket egy-egy igazán élénk színfolttal feldobni, mint például a fenyőzöld, az égkék, vagy a narancs. Életteli tereket érhetünk el egy dinamikus színnel, még akkor is, ha csupán kis mennyiségben visszük be az összképbe.

Azonban, aki merészebb, bátran válogathat nem csupán kiegészítő színként, hanem nagyobb felületekre is a mély, erőteljes árnyalatok közül: falszínt, bútorkárpitot, vagy akár szanitereket is találhatunk ma már az aktuális trendek sötét, mély árnyalataiban!

2018-at egyértelműen a mély árnyalatok uralják, a sötétebb, melankolikusabb színek erőteljes, kirobbanó árnyalatai, mint a smaragd, a rubin, a borvörös, vagy a feketébe hajló mély lila. A kölni bútorvásáron jó néhány bársonykanapét és fotelt kinéztünk már ezekben a színekben, azt azonban talán kevesebben tudják, hogy falainkon, burkolatainkon is megjelenhetnek ma már ezek a hangulatos, mély színek, melyek a megfelelően megtervezett megvilágítással, bútorválasztással és kiegészítőkkel elképesztően elegáns, már-már luxusba hajló érzetet keltenek az enteriőrben – mint például a képen is látható, San’t Agostino páratlanul elegáns csempe és padlólapjain.

2. Sötét árnyalatú fa, és famintázatú textúrák

Újra divatba jöttek a minimál illetve skandináv bútorok világos tónusai után a gyönyörű elegáns ébenfa és teakfa, vagy a sötétebb dió, cseresznye és mahagóni árnyalatok. A sötétebb fa árnyalatok mély tónusaival a retro ragyogását idézhetjük fel. Újfajta, amolyan modern luxust hoznak el számunkra ezek a bútorok, és padlóburkolatok, melyekkel pimasz eleganciát varázsolhatunk az enteriőrbe.

Ha nem is szándékozunk lecserélni valamennyi bútort és burkolatot, vagy nem szeretnénk túlságosan besötétíteni a lakást, akkor választhatunk egy-egy darabot is, egy kiemelt helyiségbe, mint például fürdőszoba terei, ahol most egyébként is nagy divat a “szobásítás”. Vagyis egy klasszikus nappali vagy hálószoba hangulatában berendezett, elegáns SPA helyiségeket utánzó fürdőszoba enteriőr, melybe a sötét tónusú fa bútorok – például a Noralex vagy a Duravit szépségei - vihetnek páratlan eleganciát.

Az igazán elegáns, luxusérzést sugalló végeredményt pedig akkor érhetjük el, ha ezeknek a bútoroknak valamennyi részlete finomságot tükröz: a fém fogantyúk és lábak, a króm, a sárgaréz, vagy különösen a rózsaarany részletek és kiegészítők extra glamour hatást nyújtanak!

3. Egyedi, földrészekre jellemző printek, minták, és művészi textúrák felületeinken

A korábban megszokott minimál mintanélküliség az idén végre megtörni látszik, és új irányt köszönthetünk a különböző nyomatok és minták nevében. A textilminták, különböző szőttesek nem csupán a maguk eredeti, természetes valójukban látnak egyre több helyütt napvilágot, hanem díszpárnák, szőnyegek, de még a különböző csempe és padlólap motívumok is egyre népszerűbbek lesznek. Ezeket az új trendeket az egész világ népművészeteiből csempészik be az új irányzatokba, éppen ezért több helyütt is találkozunk rájuk vonatkozóan a „globális minták” kifejezéssel.

A fonott, szövött, és rattan anyagok mintázatai, a macramé, vagy a durva szövésű textíliák felületei egyre élethűbb kivitelben jelennek meg a csempe lapokon, melyekhez az eredeti szövésű, pihe-puha ágytakarókkal és lakástextilekkel szinte érinthető és megfogható puhaságot érhetünk el, még melegebbé, még kényelmesebbé téve otthonunkat – melyhez az Argenta csempekollekciók tökéletesen illenek.

A nyomott mintákkal pedig szintén globálisan díszíthetünk: a nyomatok az egész világ valamennyi tájának népművészeti szokásait és hagyományait elhozzák a számunkra, melyekkel akár egy Föld körüli úton is érezhetjük magunkat. Az apró népművészeti motívumok ritmikus ismétlődése, az okkerek, narancsos terrakotta és a különböző barnák – vagyis a földszínek – és a szürkéskékek árnyalataiban térnek vissza az idén.

A padlólapok és falicsempék egészen a szőnyeghatásig is elmennek ma már, melyekkel még aprólékosabb, részletgazdagabb és otthonosabb tereket teremthetünk.

A Porcelanosa gyár padlólapja például tökéletesen tükrözik ezt a hangulatot.

4. Trópusi zöldek, botanikus minták kavalkádja

A tavalyi évben elkezdődő pálmalevél őrület folytatódik továbbra is: a könnyező pálmák, ananász minták és különféle egzotikus pálmalevelek buja zöld árnyalatai és izgalmas mintái egymással keverve, kombinálva, rétegezve éppúgy divatosak, mint az idei újítás szerinti, egymástól különálló minták világos alapon. Ez utóbbiak azt a hatást keltik, mintha épp egy növényi lexikon botanikus ábrázolásai volnának.  

Emellett pedig a zöld buja növényi mintákat az idén bátran keverhetjük az élénk színű óriásvirágok és flamingók pirosas-rózsaszínes tónusaival, vagy a mélykék kolibri madarak és más ritkaságok mintáival. Persze, ha mindezt egy az egyben túl soknak érezzük, akkor a buja dzsungelmintát egy-egy sávban, falrészleten is alkalmazhatjuk - ahogyan a nagyon divatos Mainzu csempe egyedi enteriőrfotója is sugallja.

5. Márvány és Terazzo – a nagy visszatérők

A márvány nagyobb trend ma, mint eddig bármikor, a belőle készült, apró márványdarabkákkal díszített Terazzo burkolat pedig újfent reneszánszát éli! Ha csak a Pinterest kereséseit nézzük, az oldal saját bevallása szerint az idei év elejétől kezdve már mostanáig is jelentős növekedést mutatott a zöld márványok kereséseivel.

A lámpáktól kezdve az ágyneműkig ma már tulajdonképpen bárhol megjelenik ez a nemes minta, melyet már számtalanszor bemutattunk Önöknek a Porcelanosa, Argenta vagy akár a Peronda gyárak szépségein keresztül, hiszen a márványmintás, illetve márványhatású csempe óriási sláger. Ebből is leginkább a finom, selymes mintázatú, fehér alapon fekete erezetű márvány textúrák a legkedveltebbek vásárlóink körében. Akár a sötét, akár a majdnem teljesen hófehér, világos változatok nagyon elegánsan kombinálhatók például a most divatos sötét tónusú bútorokkal és krómozott kiegészítőkkel.

A márványok mellett szintén óriási nagy reneszánszát éli a Terazzo minta, melyből leginkább a rózsaszín és a földszínű árnyalatok lesznek a legkelendőbbek – különösen a fürdőszoba terekben – jósolták meg számunkra a trendelemzők. 

A Terazzo szó maga az olasz „Terraces” vagy „Terrazza” szóból származik, több mint száz évvel ezelőtt fedezték fel Velencében élő munkások a márvány apró darabkáinak újszerű felhasználási lehetőségeit, s ezzel indult a Terazzo, mint anyag, és mint építészeti stílus - hódító útjára. Hosszú évtizedek alatt rájöttek, hogy kényelmesebb, egyenletesebb lesz úgy a járófelület, ha ledörzsölik a tetejét.

Mára pedig már napjaink egy igen logikus és praktikus építészeti megoldásává nőtte ki magát, a 70-es 80-as évek konyhai és lépcsőházi padlóburkolatairól, köveiről jól ismert apró mintázatok mellett a mai, kortárs irányzatokban már nagyobb mintákkal, nagyobb méretű darabokkal kirakott változatokkal is találkozhatunk. Remek példa erre a Peronda mutatós Terazzo padlólapja, melyet bárokban, közületi vendéglátóegységekben, konyhákban is bátran betervezhetünk.

Igazán egyedi, dekoratív és mutatós lesz a látvány, különösen, ha színeiben illeszkedő bútorokat vagy egyéb kiegészítőket találunk hozzá.

A Terrazzo sokoldalúsága, és izgalmas, mutatós látványa a mai kortárs tervezők, illetve építészek számára tökéletes alternatívát nyújt mind a beltéri, mind pedig a kültéri padlók, teraszok, erkélyek, valamint a belső pultok, lépcsők, és padlók burkolására.

Hosszú évtizedek alatt pedig bizonyított is ez időtálló, az örökké megújuló és frissülő burkolat, mely hajdanában még csak az uralkodók kiváltsága volt, már azonban már bárki számára elérhető, és kiváló alternatívát nyújt ott, ahol az egyedi hangulaton, dekoratív látványon túl a tartósság és a magas ellenálló képesség is éppolyan lényeges szempont a választás során.

A Porcalanosa is bemutatta a legutóbbi Cersai kiállításon Terazzo újdonságait, melyekkel bátran tervezhetünk időtálló, kortárs vagy akár hagyományos tereket is - a szürke-fekete és bézs árnyalatok időtálló szépségével.

Trendek jönnek és mennek. A VS Fürdőszoba üzleteiben a legújabb irányzatok mellett fellelhetjük azokat a magas minőségű, kiváló termékeket is, melyekkel bátran tervezhetünk és gondolkodhatunk a legigényesebben megtervezett enteriőr megoldások terén akkor is, ha örökzöld, az aktuális trendeknek ellenálló szépséget szeretnénk…

 

További cikkeink, melyek érdekelhetik Önt:

   Tavaszias, friss otthon, tavaszt idéző fürdőszba?

  Textilminta a falakon, sőt már a padlón is?

VSINFOVONAL

Hívjon minket: 0630/194-0858

Áruátvétel, házhozszállítás

LABLECHIRLEVEL

Hírlevél feliratkozás

Elfogadom az adatkezelési feltételeket*  
cookielaw
 
GYÁRTÓK