Tegyük otthonossá a lakást mutatós függönyökkel, stílusba illő lakástextilekkel!

Tegyük otthonossá a lakást mutatós függönyökkel, stílusba illő lakástextilekkel!

Korábban már írtunk róla, de most, tél idején aktuálisnak érezzük újra megemlíteni, hogy a VS Fürdőszoba zuglói minta bemutatótermének üzlete kibővült, mégpedig mesés függöny kollekciókkal, melyeket helyszíni felméréssel, varrással, tervezéssel együtt vállalunk! Legyen akár modern, akár vintage, vagy éppen klasszikusan elegáns stílusú az otthona, gyönyörű, márkás függöny és lakástextil választékunkból könnyedén meg fogja találni az ideális színt, anyagot, elképzelést. De hogy addig is segítsünk: adunk néhány ötletet, inspirációt – vagyis számba vesszük most röviden az egyes stílusokhoz illő függönyfajtákat…

Amikor már készen van a frissen épült ház, a gyönyörűen megtervezett és felújított otthon, amikor már lekerültek a padlólapok, a csempék is már a falakon vannak, esetleg már a bútorok is a helyükön. Ilyenkor az ember leül, végignéz a szép összképen, és azt veszi észre, hogy valami azért még hiányzik. Valami, amitől az egész lakás otthonná változik, ami finommá, csinossá teszi, ami megadja az otthonos, pihe-puha melegség érzetét, és az egész enteriőr hangulatát.

Ez a valami pedig nem más, mint a függöny, és vele együtt a szép lakástextíliák: mint a sötétítőnk anyagából varrott ágytakaró, díszpárnák, egy szép ünnepi asztalterítő…

Ezek azok az apróságok, melyektől a szó szoros értelmében felöltözik a lakás, és ráhangolódik a mi érzéseinkre, személyes varázsunkra, és finom, otthonos hangulatot kap.

A függönyök ma már számtalan stílusban, színben, és anyagfajtában elérhetőek – nem kell ijedten a nagyi virágos csipkefüggönyeire gondolni, amiknek itt-ott már elsárgult a széle, óriási lyukai ellenére a vastag, sűrű szövésű cérna miatt pedig alig láttunk ki a konyhaablakon, amikor az ablak alatti madarakat vagy a frissen épült hóembert fürkésztük kisgyerekként…

Ma már egészen különleges, több száz féle függöny közül választhatunk, a teljesen vékony, apró szövésű, egészen fényáteresztő függönyök is millió árnyalatban kaphatók, melyeket könnyedén a fal színéhez tudunk hozzá igazítani az üzletben fellelhető színminták alapján.

Milyen funkciót, funkciókat tölthet be otthonomban a függöny?

Amellett hogy meghatározzák otthonunk hangulatát, kellemesen lágyítják a tereket is, így funkciójukat tekintve többféle szerepet is betölthetnek: a fény áteresztése, a részleges vagy a teljes fényzárás, esetleg a szimplán csak dekorációs, teret lágyító célt szolgáló függönyök között is számos modern, letisztult megoldás közül választhatunk – egy arra alkalmas függöny pedig akár még egy remek térelválasztó funkciót is be tud tölteni.

A fényáteresztő függönyök között is találunk egyszínű, sima, semleges és egyszerű darabokat, de finoman mintázottakat is, melyek akár a manapság divatos geometrikus minták, akár a romantikusabb, vagy a modern virágminták között könnyed stílust, friss összképet adnak ablakainknak, és finoman, vagy enyhén szűrten átengedik a jóleső napfény sugarait.

A fényáteresztő függönyök mellett számos sötétítő és készfüggöny közül is választhatunk, ha pedig az alvásunk megkönnyítése a cél, akkor a rolók, roletták mellett akár 100%-os fényzárást biztosító sötétítő függönyöket is találunk.

Hogyan válasszunk jól függönyt otthonunk stílusához? És mi a helyzet a kifejezetten modern terekkel?

Kell-e függöny egy minimál lakás ablakára egyáltalán? Bizony, ez a kérdés sokakban felmerül, ám jó, ha tudjuk, hogy a mai függönyök ma már praktikusak, méretre készülnek, és könnyen kezelhetőek.

Fontos, hogy a szoba, a lakás stílusával harmonizáljon a függöny színein túl annak anyaga is, így például a nehéz bársonyfüggönyök nem valók a modern terekbe, ahogyan egy antik bútorokkal berendezett helyiségbe sem célszerű a nagyon finom, nagyon letisztult, tejesen fényáteresztő egyszerűbb, modernebb anyagok közül választani.

A színek tekintetében azonban már lehetünk kissé merészebbek, pláne, ha kedveljük a kontrasztokat. Egy kifejezetten nyugodt, visszafogott, világos falszín mellé még jól is jön, ha megtörjük az egyhangúságot egy erőteljesebb színű, esetleg feltűnőbb mintázatú sötétítővel

Ám ha túl sok színnel rendeztük be a szobát, esetleg feltűnően dekoratív dizájnbútorokat vásároltunk, akkor nem célszerű egy túl erőteljes mintázatú vagy színű függönnyel agyonnyomni ezek látványát – ilyenkor jobb tehát, ha a visszafogottabb árnyalatok, színek vezérelnek bennünket a függöny kiválasztásában.

Szellős, légies hatású tereket eredményeznek a finom, épphogy csak látszódó, légies fényáteresztő függönyök, melyekből minimál terekbe leginkább az egyszerű, minden minta és sallangoktól (pl. fodrok, csipke) mentes változatokat részesítsük előnyben. Ezek beengedik a fényt, miközben alig tűnnek fel, és nem veszik el a figyelmünket az értékes, tágas kilátásról.

Egy minimál otthonban, kifejezetten modern enteriőrben mindig törekedjünk az egyenes szabásvonaléra, az egyszerű vonalvezetésre – ami a függönyöket, és egyéb lakástextileket illeti. Ezt például a függönyök esetében a lapfüggönyökkel vagy a római rolóval könnyedén elérhetjük, melyek kifejezetten jól alkalmazkodnak a minimál enteriőr tágasságot sugárzó, látványában letisztult megjelenéséhez.

A lapfüggönyök egyébként kiválóan variálhatók, a mintás és az egyszínű, vagy a natúr és az anyagukban mintás, enyhén texturált felületek szépen kiegészítik egymást. Áttetsző és színes, vagy akár hófehér lapok izgalmas ritmusaival is megtörhetjük az esetleges monotonitást.

Függönyök vintázs terekbe, romantikus esetleg neobarokk hangulatú enteriőrökbe?

Ezek bizony pont hogy azok a helyiségek, melyekbe kifejezetten jól illenek a buja színvilágú, pihe-puha bársony, plüss függönyök, és a szép csipkeminták.

Noha a vintázs stílust nem könnyű definiálni, ugyanis vannak, akik szerint az 50 valamint az 500 évvel ezelőtti stíluselemek is ide tartoznak, de igazán, a szó szoros értemében vett vintázs stílust leginkább a 20-30, 50, vagy a maximum 100 esztendővel ezelőtti darabok alkotják. (A 100 évest meghaladó darabok, kiegészítők inkább már az antik stílushoz tartoznak.)

A vintázs stílusban egyébként éppen az a legjobb, hogy – mivel már kiállta az idő próbáját – így nagyon mellé sem lőhetünk vele, a régi, régies tárgyak és anyagok keveredését pedig, ha jó ízléssel alkalmazzuk, akkor meghitt és otthonos enteriőr lesz majd a végeredmény.

A kopottas, régi bútorok egy kis újrafestéssel új életre kelnek, a lakástextilek és a függöny anyagát illetően pedig bátran használhatjuk a fantáziánkat: a zsákvászon, a lenvászon anyagok, vagy a színes-mintás, virágos darabok éppúgy öltöztetik az egyedi, személyes vintázs tereket, mint a klasszikus csipke, vagy a tavaszias virághímzések.

Ha pedig korabeli bútorokkal berendezett, gyönyörű, míves antik tárgyaink elé keresünk hátteret, akkor itt már bátran jöhetnek a nehezebb bársonyok, kelmék, barokkos függöny kiegészítők, zsinóros díszítések…

Én csak egy egyszerű, átlagos, modern, de azért mégis otthonos függönymegoldást szeretnék. Ez esetben mit válasszak?

Ilyen esetben számtalan megoldás szóba jöhet, attól függően, hogy mit szeretnénk, milyen a szoba, a lakás hangulata, összképe. A kellemesen finom minták, vagy az egyszínű anyagok éppúgy szóba jöhetnek, de a túlzottan nehéz anyagok és a túlságosan modern, irodába való rolóktól, lapfüggönyök között valahol középtájon érdemes keresgélni. A finoman modern minták, kreatív színek és anyagok széles választékából nem könnyű persze dönteni… De segíthet néhány apró trükk!

Függönyös trükkök: Vajon Ön tudta ezt?

A fényáteresztő függönyök – különös tekintettel a színes anyagokra – képesek megváltoztatni a kívülről bejövő fény színét, tónusát. Erre jó, ha odafigyelünk már a függöny kiválasztásakor, hiszen ezt könnyedén előnyünkre is formálhatjuk: ha netalán nem lett jó a fal színe, utólag rájövünk, hogy túlságosan hűvös hatást kelt a térben az általunk kiválasztott szín – akkor egy jól megválasztott függönnyel még mindig tudunk finomítani rajta, egy színben passzoló, de tónusában melegebb árnyalatú, egyszerű fényáteresztő függöny csodákat tehet!

Ám ha minden rendben van, szép a színek harmóniája, és meg vagyunk elégedve az összképpel, akkor is jó, ha tudjuk: az északi fekvésű helyiségeket melegebb árnyalatokkal érdemes barátságosabbá tenni, míg a már eleve naposabb helyiségekbe a hideg színek jobban mutatnak. Ezekkel az apró finom trükkökkel sokat javíthatunk a helyiségek hangulatán, és egységbe is tudjuk hozni a lakás összképét.

A mintákkal pedig itt is ugyanúgy trükközhetünk – ahogyan a csempe mintájával vagy a lerakás irányával is!

A hölgyek talán már az öltözködési alapelvekből is megtanulhatták, hogy az aprómintás jobban illik a kisebb méretekhez, a nagyobb, feltűnőbb minták pedig a nagyobb, tágasabb terekben érvényesülnek igazán.

Alacsony belmagasságot vízszintes irányban kellemesen megnyújthatunk egy hosszanti irányú mintával, csíkozással – de akkor is érdemes ilyet választanunk, ha a függönyünk nem ér le a földig.

Ha azonban pont az ellenkezője igaz ránk, például egy tipikus polgári lakásban élünk, ahol pont, hogy túlságosan nagy a belmagasság, ott a melegebb árnyalatok, és a keresztirányban futó minták is sokat enyhítenek, hogy a tér ne tűnjön olyan ridegnek, azaz melegebb, barátságosabb legyen az összhatás.

Még további függönyös trükkökre kíváncsi, esetleg szeretné élőben is látni a gyönyörű anyagmintákat, és szívesen kérne tervezést, helyszíni felmérést?

Akkor forduljon bátran a VS Fürdőszoba függönyrészlegéhez, ahol szakértő kolléganőnk segít Önnek minden függönnyel kapcsolatos kérdésben, és otthona gyönyörűen felöltözhet immár teljes szépségében!

További cikkeink, melyek érdekelhetik Önt:

 

A pihenés új dimenziójal

 Trendben a fürdőben

VSINFOVONAL

Hívjon minket: 0630/194-0858

Áruátvétel, házhozszállítás

LABLECHIRLEVEL

Hírlevél feliratkozás

Elfogadom az adatkezelési feltételeket*  
cookielaw
 
GYÁRTÓK