Tavaszi teendőink a teraszon, az erkélyen

Tavaszi teendőink a teraszon, az erkélyen

Itt a jó idő, ilyenkor az ember természetes igénye, hogy a szabadban töltse szabadideje nagy részét. Ha van kertünk, teraszunk – akkor igazán szerencsések lehetünk, ám az új idény, új szezon beköszöntével érdemes átvizsgálni a terasz, az erkély állapotát, és ahol szükséges, elvégezni a megfelelő javításokat. Ehhez adunk most igen hasznos, praktikus tanácsokat…

A fa felületek (pl. korlátok) védelme, karbantartása nagyon lényeges tavaszi feladat!
 
A leginkább szembetűnő az a fa erkélyek, erkélykorlátok állagának romlása. Lévén, hogy a fa egy természetes anyag, az erős időjárásbeli változások bizony nyomot hagynak rajta. A nagy mértékű hőmérsékleti ingadozás, az erős UV sugárzás, számos csapadék bizony alaposan meg tudja rongálni még az egyébként jó állapotú, jól karbantartott házak, épületek fa szerkezeteit is. 
 
Gyakran előfordul, hogy a terasz, az erkély a háznál jóval rosszabb állapotban van. Az egyre romló állapot pedig rendszeres karbantartással, időszakos felújítással megelőzhető.
Az újrafestésre, lazúrozásra, időszakos karbantartásra szükség van valamennyi kültéri fa szerkezetű építmény esetében. Ez alatt pedig nem csak a festést, színező festést kell érteni, hanem a megfelelő impregnálást, és az időközönkénti, gombaölő szerrel való lekenést, kezelést is. 
Ha nagyobb, komolyabb felújítást szeretnénk végezni, akkor akár le is szerelhetjük arra az időre a korlátot, és azt a talajra lefektetve, minden egyes részét, belső oldalát is jól átkenhetjük, mert így még biztosabb védelmet kapunk. Többféle bevonatot, anyagot is használhatunk: színtelen vagy színes lakkot, lazúrfestéket, fedőfestéket vagy akár zománcfestéket is. Valamennyi esetében lényeges a tiszta és száraz, növényi kártevőktől mentes felület. 
 
Festés előtt a fa anyag pórusait be kell tömíteni, ezt olajos beeresztéssel tudjuk elérni, leggyakrabban ehhez lenolajkencét szoktak alkalmazni. Amikor ezt a műveletet végezzük, ügyeljünk arra is, hogy ne folyjon túl az olaj a fa réseibe, mert ha teljesen eltömítjük vele a fa pórusait, akkor a fedőfesték nem tud kellően beszivárogni, és hamarabb lepereg, leválik a felületről. A korlát visszaszerelését több ember végezze, hiszen csak így tudunk megfelelően ügyelni a biztonságra is. 
 
A beton, vasbeton erkély esetén is nagyon lényeges a felületvédelem!
 
Az erkély, a terasz – különösen, ha a felületét járólap burkolja – időről időre megköveteli a felújítást. Legyen az a korlát, a szerkezetek felületvédelme, vagy a burkolás – minden évben érdemes ellenőrizni a terasz, az erkély állapotát, és elvégezni a szükséges munkálatokat. De a beton erkély éppúgy rendszeres figyelmet és karbantartást igényel!
A beton- illetve vasbeton szerkezetek felületvédelme nagyban függ a szerkezet elhelyezkedésétől is. Ha a szerkezet földben, víz alatt, illetve az időjárásnak erősen kitéve helyezkedik el, akkor különösen fontos, hogy gondoljunk a felületvédelemre. A beton korróziójának védelmét elsősorban a jól megtervezett, szakszerűen kivitelezett beton garantálja, a felület védelmét azonban mi is meg tudjuk erősíteni vakolással, beton festékkel, vagy egyéb felületvédő szer alkalmazásával. Ám, ha már a repedéseken beszivárgó nedvességnek köszönhetően elkezdődött a korrózió, esetleg már le is repedtek a betonpillér vagy a fal sarkai, akkor ezeket minden esetben ki kell javítani! 
 
Első lépésként a rétegesen leváló részeket távolítsuk el, majd a felület megtisztítása következik (vésés, marás, stokkolás vagy csiszolás). Ezt követően a betonacélt átkenhetjük egy speciális, arra alkalmas beton impregnálóval, majd egy tapadó hidat képező anyag felhordása következik. Ezt követően pótolhatjuk a beton hiányosságait. Ezt végül elsimítjuk, majd ellátjuk egy megfelelő védő bevonattal, azaz vakolattal. 
 
Greslappal burkolt teraszok, erkélyek: ha tönkrement, javítsuk ki, ha kell, burkoljuk újra!
 
A csapadékos tél után sokan tapasztalhattuk, hogy a nem megfelelő burkolás, az elégtelen vízszigetelés később problémákhoz – kisebb-nagyobb beázásokhoz vezet. Még talán most sem késő: mielőtt jobban belevetnénk magunkat a kinti élet élvezetébe, és a teraszon való vendégeskedések kedvenc nyári szabadidős elfoglaltságaink közé beékelődnek, érdemes előbb kijavítani teraszunk, erkélyünk esetleges hibáit.
Előfordul, hogy a hideg időjárás és a fagyok komolyabb kárt okoztak az évek során kültéri burkolatainkon, például törések, repedések keletkeztek a felületen. Ha a lapok nem mozognak, csupán csak töredezettek, akkor könnyebb a dolgunk: akár közvetlenül a már meglévő burkolatra is újra burkolhatunk! Persze, a megfelelő alapozást és szigetelést itt se felejtsük el…
 
Nehezebb dolgunk van akkor, ha az egyes lapok el is váltak az alaptól, a felülettől!
 
Ha a teraszunk, erkélyünk burkolólapjai a télen esetleg felfagytak, felváltak, akkor sajnos vissza kell bontani a padló lapokat. Majd ezt követően meg kell teremtenünk a megfelelő alapot, felületet. Ehhez célszerű aljzatkiegyenlítőt használnunk. 
Ezeket több gyártó termékeiből is kiválaszthatjuk a VS Fürdőszoba üzleteiben, szerencsére különböző márkák más és más árfekvésben, de mind jó minőségben kínálják ehhez speciális termékeiket. A Murexinnek például kifejezetten erkélyek, teraszok felújításához is van komplett rendszere.
 
Ami nagyon lényeges, hogy kültéri aljzatkiegyenlítőt használjunk, ma már olyan terméket is kaphatunk, amely lejtést adó felületre is felvihető. 
Ne feledkezzünk meg a vízszigetelésről sem: a kenhető vízszigetelések közül egy – és kétkomponensűt, vastag fóliát, vagy lemezes szigetelést is vásárolhatunk. Ez utóbbival különösen gyors munkálatokat végezhetünk majd, egyenletes rétegvastagság mellett. Ezek a lemezes szigetelések vízzárók, áthidalják és repedéseket, és ami még nagyon praktikus: hogy méretre is szabhatók!
 
A megfelelő ragasztásról se feledkezzünk meg: speciális kültéri ragasztót vásároljunk, amely rugalmas, és megfelelően ellenáll a diletációs változásoknak. Egyes ragasztók esetében érdemes ügyelnünk a kétoldali kenésre, ami annyit tesz, hogy magát a ragasztó anyagot mind a burkolandó felületre, mind pedig a burkolólapok hátoldalára is fel kell majd hordanunk, az arra alkalmas fogazott glettvassal. 
A fugázás is nagyon fontos! 
 
Amellett, hogy ma már könnyedén beszerezhetünk a választott burkolólapunkhoz színben szinte teljesen megegyező fuga anyagot, kaphatunk már olyan fugázót is, amely megnövelt vízállóságot biztosít. 
A Murexin gyár például komplett rendszert kínál erkélyek, teraszok, balkonok felújításaihoz. Ennek első lépéseként az alapfelületet kell előkészíteni, ahol már jól látható, hogy levált a beton. Itt a laza részeket előbb mechanikusan, véső vagy drótkefe segítségével távolítsuk el, egészen addig, amíg kellően szilárd betonfelületet nem kapunk. 
 
Az így megtisztított, rozsdátlanított betonacélok korrózió védelme lesz majd a következő lépés: ezt zsugorodásmentes, finom szemcséjű betontakaró réteggel végezzük. 
Fontos az erkélyek szélein kialakított „vízorr”, melynek kivitelezését nagyban megkönnyíti a Murexin rendszer alumínium teraszprofilja, mely azon túl, hogy megelőzi a korróziót, előnyösebb, esztétikusabb megjelenést kölcsönöz a homlokzatnak is. Végül el kell készítsük a csapadék, a víz elleni védelmet az erkély, a terasz teljes járófelületén - igazodva a felület adottságaihoz. 
Ha műkő, vagy sima beton a felület, akkor kent burkolatot is alkalmazhatunk, melyeknek nagy előnye, hogy később is könnyen javíthatók, és nem igényelnek különösebb karbantartást sem. 
Ha a felület szegélye műkő – de a belső részt mozaikkal vagy kerámiával burkolták, akkor az ilyen erkélyek, teraszok felújítása nem lesz tartós hosszú távon a megfelelő szigetelés nélkül. A 3 milliméteres varrat, és az előbbi módon létrehozott hézagmentes szigetelés után is lényeges a flexibilis ragasztó és fuga használata!
 
Szakszerű szigetelő tömítéssel kell végül ellátni a negatív sarkokat is. Fontos a megfelelő csapadék és vízelvezető kialakítása is, hogy a padló, a burkolat ne károsodjon, és hosszú távon is örömünket lelhessünk benne… 
Ahol a hagyományos ereszcsatornát nem lehet kiépíteni, ott a Rheinzink teraszcsatornával könnyedén orvosolhatjuk a problémát. Az utólag, bontás nélkül is beépíthető megoldás gyorsan és tisztán szerelhető az egyenes vonalú erkélyek, teraszok esetében is, de akár beton homlokfelületekhez is kiválóan alkalmazható. 
Ha még többet szeretne megtudni minderről, szakértő tanácsot, és segítséget kaphat a VS Fürdőszoba szakképzett munkatársaitól, akik nem csupán minden anyagot, burkolatot, és az erkély, terasz felújításához, szigeteléséhez fontos megoldást, de a megfelelő szakmai tanácsokat is megadják Önöknek! 
Forduljon hozzánk bátran, akkor is, ha már elkészült a fürdőszoba, hogy a kinti jó levegőt is ilyen szép, kellemes környezetben élvezhesse a család…
 
 
VSINFOVONAL

Hívjon minket: 0630/194-0858

Áruátvétel, házhozszállítás

LABLECHIRLEVEL

Hírlevél feliratkozás

Elfogadom az adatkezelési feltételeket*  
cookielaw
 
GYÁRTÓK