Színek, anyagok, felületek: Mit érdemes választanunk a jövő fürdőszobáiba?

Színek, anyagok, felületek: Mit érdemes választanunk a jövő fürdőszobáiba?

PR szakértők, enteriőrtervezők, és neves dizájnerek által adott interjúkból szemezgettünk, hogy megtudjuk: milyen változtatásokkal érdemes élnünk a mai, és az elkövetkezendő tíz évre tervezett fürdőszoba enteriőrök esetében, milyen anyagokat, milyen felületeket, milyen mintákat és színeket érdemes alkalmaznunk – a legújabb trendek és innovációk tükrében?

Az már biztos, hogy a kényelem mindenekfelett – azaz, a SPA, vagy másképp nevezve „OÁZIS” jellegű fürdőszobák óriási trendet teremtettek. A kényelem, a harmónia, és a szobát idéző szépségű esztétikus látvány szülte megoldásokkal ma már nem csupán hotelszobákban és drága wellness központokban találkozhatunk, de egyre inkább felbukkannak az ízléses, nagy gonddal megtervezett és berendezett otthonok fürdőszobáiban is.

Az ilyen stílusú fürdőszoba enteriőrökbe remekül passzol a márvány, a különböző, szebbnél szebb, értékes márvány utánzatokat tökéletesen imitáló burkolólapok, melyek mostanság újfent virágkorukat élik.

Ezek a többnyire „oversize” méretű greslapok, de akár a hexagon formában kivágott csempék ugyanakkor nem kizárólag a luxust sugalló enteriőrbe passzolnak, hanem éppúgy a skandináv vagy a natúr fával kombinált természetes hatást felidéző terekben is kiválóan betervezhetők.

A természetes anyagok kombinálása egyébként is nagyon elegáns, időtlen – legyen az bármely stílusban is megtervezve – hiszen erre ma már szerencsére a gyártók elképesztően széles választéka megannyi lehetőséget kínál.

További új stílust, új trendet alkotnak a merész, élénk színű, olykor bohókás minták, az azték vagy mexikói jellegű apróminták, vagy akár a pasztell tónusok különböző fagylaltszíneiben játszó, kellemes látványt nyújtó csempék. A csempéket újabban kisebb formátumokban, és akár különleges formákban, alakzatokban is beszerezhetünk.

Örök dilemma a fényes vagy matt felületek kérdése, melynél jól ismerjük a korábban alaposan bevésett intelmeket: a padló inkább legyen matt, és akár kissé érdesebb textúrájú, mert így garantáltan csúszásmentes marad. Erre a mai trendnek megfelelő fahatású padlólapok tökéletes alternatívát biztosítanak.

Azt is jól belénk vésték a korábbi évek alatt, hogy a falra pedig inkább fényes felületű csempe kerüljön, lévén, hogy az jobban, könnyebben takarítható, ám ma már egyre népszerűbbek a fürdőszoba területére is a matt burkolatok.

Noha ezeken tény, hogy jobban meglátszanak és talán nehezebben is távolíthatóak el az olyan szennyeződések, mint a fogrém foltok vagy a vízkő, azonban mégis számos érv szól ma már a matt felületek, matt csempe variációk mellett is!

Egyrészt, a mai modern technológiáknak köszönhetően, már a matt felületek is jóval kevésbé kényesek, és felületük takarítása, mindennapos használata is jóval kényelmesebb korábbi társainál.

Az pedig szintén nagyon jó kis érv – főleg, ha ügyfelünk szereti a látványos, izgalmas mintákat a térben – hogy egy matt felület esetében a minta, és a látvány is jobban érvényesül, míg a fényes csempéken visszaverődik, vagy megtörik a fény.

Az óriási csempe – és padlólap kínálat mellett azonban választhatunk akár lemosható falfestéket is, ha spórolni akarunk, vagy úgy jön ki jobban a büdzsénk. Vagy az is remek megoldás, ha a falfestést kombináljuk egy-egy drágább, kézműves, vagy nagyon egyedi, különleges burkolattal – legalább egy bizonyos falszakaszon.

Az anyagokat illetően persze, a látványon túl is még számos kérdés felmerül. Itt van például máris egy nagyon fontos: csempét vagy inkább greslapot érdemes-e választani? Sokan ugyanis nincsenek tisztában a különbséggel. A csempe fehér vagy vörös agyagból készült, ezt égetik ki mázzal, olykor máz nélkül. Mintázatát maga a máz adja meg, s ha ez megtörik, reped, akkor az agyag látszik a felületen, és ennek jóval nagyobb a vízfelvevő képessége is, a nedvességet sokkal könnyebben magába szívhatja.

Ezzel szemben a greslap fehér agyag, földpátok, homok és kaolin elegye, melyet magas nyomással, préseléssel alakítanak ki. Pozitív tulajdonságai pedig éppen ebből következnek: az anyagnak minimális a vízfelvétele, strapabíró a felülete, és még a tisztítószereknek, vegyszereknek is jobban ellenáll. Mivel anyagában színezhető, a felületén kialakított minta, textúra pedig magas minőségű nyomtatással készül – ezért is lesznek olyan szép, élethű fa, vagy éppen márvány minták a mai modern greslapok felületén.

Ebből adódik egyébként az a nagyon nagy előny, hogy ha véletlenül netán megrepedne mégis az egyébként nagyon ellenálló és tartós felület – akkor a felület külső sérülése alig látható, hiszen itt nem a másik szín (az agyag színe) fog kikiabálni majd alóla, hanem csupán egy hajszálvékony törésvonalat látunk, de a szín ugyanaz marad, hiszen a greslapok önmagukban, anyagukban színezettek.

Persze, a jó minőségű csempe vagy greslap még önmagában véve nem lesz elég: a tartós, strapabíró felülethez illő, megfelelő segédanyagok, ragasztók, fugák beszerzése és szakszerű használata elengedhetetlen.

A VS Fürdőszobaszalonok munkatársai azonban ezek kiválasztásában és beszerzésében is a segítségünkre lesznek, így bármilyen szakmai, technológia kérdésünk adódik, forduljon hozzájuk bizalommal!

További cikkeink, melyek érdekelhetik Önt:

5 tipp, hogyan lehet a fürdőszoba igazi feltöltődést szolgáló élettér  

Barokkos pompa, túlzásokról szóló luxus? 

VSINFOVONAL

Hívjon minket: 0630/194-0858

Áruátvétel, házhozszállítás

LABLECHIRLEVEL

Hírlevél feliratkozás

Elfogadom az adatkezelési feltételeket*  
cookielaw
 
GYÁRTÓK