Megújul a fürdőszoba? Tervezzük meg mi magunk!

Megújul a fürdőszoba? Tervezzük meg mi magunk!

Hogyan álljunk neki? Ha lakásunk berendezéséről, a terek optimális kialakításáról van szó, akkor két út áll előttünk: szakember segítségét kérjük, aki lehet belsőépítész vagy lakberendező. Vagy, ha nem akarunk erre külön pénzt fordítani, esetleg ez már nem fér bele a büdzsénkbe, akkor mi magunk is nekivághatunk a tervezgetésnek. Néhány hasznos tippet mutatunk az önálló fürdőszoba tervezéshez!

Ebben az esetben is jó, ha mielőbb felkeressük a megfelelő kivitelezőket, fürdőszoba szalonokat, üzleteket és konzultálunk velük. Egyrészt, hogy pontos képet kapjunk a választékról, a lehetőségekről, másrészt pedig kalkulálnunk kell egy több hetes szállítási idővel is, pláne, ha a csempe, amit kiválasztottunk nincsen épp raktáron és külföldről kell megrendelni. 

Nagyon lényeges tehát, hogy időben kezdjük el, de hogyan is álljunk neki? Mi az első lépés, és utána hogyan tovább?

Nos, igen a fürdőszoba kitalálása, megtervezése sem egyszerű feladat, de az első nagyon lényeges fázis itt is, mint minden másnál is – az alapos tervezés. Ehhez minél több adatot, ötletet érdemes összegyűjtenünk, hogy utána már képben legyünk, és tudjunk számolni, kalkulálni.

  1. Gyűjtsük össze az adatokat, mérjük le pontosan a fürdőszoba helyiségét!

A pontos mérés, és egy jó alaprajz lesz ugyanis az alapja mindennek! Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy már eleve van egy alaprajzunk a fürdőszobáról, akkor már csak a felületek, az egyes sarkok, beugrók méreteit kell, kiszámolunk.

Ha viszont nincs alaprajzunk, akkor így kezdjünk neki: készítsünk egy skiccet, és rajzunk alapján mérjük le pontosan az egyes falak hosszát, szélességét, és a magasságot is. Számoljuk ki ez alapján a területeket: a padló és a falak felületeit. Nehezebb a dolgunk, ha a helyiségben beugrók, megtört felületek, vagy néhol szinteltolás van, de akkor sem lehetetlen a pontos mérés, csak nagyobb odafigyelést igényel. (Ha sehogyan sem boldogulnánk, mert olyan érdekes, furcsa a fürdőszoba alapterülete, akkor egy földmérőt tudunk segítségül hívni, aki pontos méréseket és profi alaprajzot készít.)

De még jobb megoldás a 3D Fürdőszoba látványterv, melyet a komolyabb fürdőszoba szalonokban az alap méretek és egy körülbelüli rajz alapján a tervező kollégák már elkészítenek nekünk. Ám ehhez is jó, ha tisztában vagyunk néhány alapvető dologgal – a méretek, a büdzsé, az idő, a színvilág, és a berendezés mind olyan dolgok, amikben a szakember adhat ugyan tanácsot, segítséget, de ezekről mindenképpen nekünk kell majd döntenünk! Az alaprajzot tehát mindenképpen – még ha csak egy kockás papíron is – de hozzuk magunkkal az üzletbe majd, hiszen így tudnak segíteni majd nekünk…

  1. Az alaprajz és a méretek alapján dől majd el az anyagszükséglet…

Vagyis, ebből fogjuk megtudni, hogy pontosan mennyi csempét is kell vegyünk? Akár mi magunk rajzoltunk és mértünk, akár a 3D Látványtervezést és a számítógépet hívtuk segítségül, minden esetben nagyon fontos, hogy inkább többször is átszámoljuk, mennyi is az annyi.

Sőt, ha már van burkolónk, kivitelezőnk – akkor Vele is érdemes még egyszer átszámoltatni, hiszen több szem egyrészt többet lát, másrészt úgyis az ő szava lesz a mérvadó, elvégre ő a szakember. Azt jó ha tudjuk: beszerzésnél legalább 10%-al érdemes többet vásárolnunk a szükséges mennyiséghez képest, vagyis rá kell hagyni mindig egy kicsit. Ha pedig diagonálba szeretnénk fektetni a lapokat, akkor a ráhagyás legyen inkább 15%. Ez a vágások miatt szükséges, illetve óhatatlan, hogy ne legyen egy-egy törött a dobozban, meg egy esetleges későbbi sérülés után is nehezen tudjuk majd pótolni ugyanazt a lapot – így nagyon jól jön, ha van belőle otthon eltéve tartalékban.

  1. Kényes kérdések: Az idő, és a büdzsé…

Igen, ezeket is nekünk kell meghatároznunk, kitalálunk, mielőtt beszerző körútra indulunk. Azzal biztosan tisztában vagyunk, mennyi pénzt, és mennyi időt tudunk, vagy szeretnénk szánni a fürdőszoba felújítására.

Jól tesszük, ha készítünk mindehhez egy ütemtervet, főleg akkor, ha a házban csupán ez az egy fürdőszoba van, hiszen a felújítás bizonyos fázisaiban majd a fürdőszoba funkcióit nélkülöznünk kell, így jó, ha van erre az esetre egy B tervünk. A rossz hír pedig, hogy még a legprecízebb tervezés mellett is beüthet váratlan esemény – például, hosszabb lesz a száradási idő, mint gondoltuk, esetleg nem lett elég a megrendelt csempe.

Sajnos, ilyen is gyakran előfordul, hogy után kell rendelni anyagot, ezért nem győzzük hangsúlyozni a pontos kiszámolást és a ráhagyást – melyekről az előző pontokban szó esett. És persze, az is rendkívül kellemetlen, ha útközben derül ki, hogy nincs elegendő pénzünk a teljes projektre. Ezt megelőzhetjük pontos számolással, ütemtervvel, ár-kalkulációval és anyagszükséglettel, valamint azzal, ha jó előre bekérjük az árajánlatokat mind a fürdőszoba szalonok munkatársaitól, mind pedig a kivitelező szakemberektől. Lényeges itt még megemlíteni a garancia vállalást, hiszen jó, ha biztosak lehetünk benne, hogy a munkavégzés során, ahogy halad előre az idő, nem fognak feljebb kúszni a költségek…

  1. Mit tegyünk be mindenképp, és mi az, ami kimaradhat – avagy a fürdőszoba berendezése

Persze, vannak alapvető dolgok, anyagok – mint amilyen a csempe, a padlóburkolat, a világítás, a fűtés, illetve a kiállások, melyeknek mindenképpen helyet és költséget kell betervezni, a többi berendezés szükségességéről magunk dönthetünk. Lényeges kérdés, ha kicsi a fürdőszoba, és nincs elég terünk – hogy inkább zuhanyozni, avagy kádfürdőt vennénk-e inkább a napi használat során? Hiszen ez fogja eldönteni, hogy kádat, vagy zuhanykabint tervezzünk-e be majd, vagy esetleg elfér mindkettő?

A mosdó és a szaniterek formája, anyaga milyen legyen? Mennyit tudunk rászánni ezekre, milyen márkában, árkategóriában, dizájnban gondolkodunk? A szögletes, minimál, modern letisztult vonalvezetés mellett ma már számos gyártó különleges, egyedi stílusban készült modelleket is kínál, ha valaki inkább a klasszikus, esetleg korhű vagy egy romantikus vintage világban gondolkodik.

Ez fogja majd meghatározni a bútorokat is, és a tárolásra alkalmas polcokat, vagy egyedi megoldásokat. Itt is célszerű elővennünk a rajzunkat, és az alaprajzon körülbelül bejelölni a termékek helyét – melyet aztán a 3D látványterv immár pontosan meg fog mutatni, és még időben kiderül, ha esetleg valami túl nagy, nem fér el, vagy éppen ergonómiai szempontból nem a legelőnyösebb.

  1. És végül, de nem utolsósorban: stílus és színvilág a fürdőszoba enteriőrben…

A stílus és színvilág meghatározása szintén a mi feladatunk lesz. Ha egységes lakásképet szeretnénk, akkor célszerű összehangolni a fürdőszoba színvilágát a lakás többi helyiségének árnyalataival, már az is nagyon mutatós, ha csupán a kiegészítőkkel játszunk. Például a homogén, fa – vagy kő hatású falak mellé világos, natúr bútorokkal berendezett térben egy-egy üde színfoltot végig tudunk vinni lakásunk valamennyi terén.

Például egy-egy lila díszpárna, váza, függöny bukkan fel a nappaliban, esetleg a hálóban halványlila a fal, vagy a szőnyegek – akkor a fürdőszobába is bevihetjük ezt a vonalat, az apróbb fürdőszobai kiegészítők, és a fürdőszoba textíliák terén. Sőt, ma már kaphatunk nagyon jó minőségben színes szanitereket, fürdőszoba bútorokat, de akár még olyan dizájn radiátorokat is, amik egy szebb, egyedi műalkotással is felérnek.

A piacon elképesztő, hatalmas választék tárul a szemünk elé, és csak rajtunk múlik, hogy ebből mit szűrünk, válogatunk ki, a saját és családunk ízléséhez, stílusvilágához és persze pénztárcájához mérten. Érdemes már jó előre ötleteket gyűjteni, ehhez az interneten fellelhető lakberendezési cikkek, magazinok – mint például a VS Fürdőszoba blogja, magazinja – is hétről hétre újabb és újabb ötletek tárházával bővíti látókörünket, de a lakberendezési és építészeti magazinok is számtalan gyönyörű inspirációt adhatnak.

A legjobb azonban, ha élőben is látjuk a mosdós szekrényt, kipróbáljuk a zuhanykabin ajtajának nyitását, megérintjük a szép, minőségi csempe textúráját. Ehhez a legjobb, ha ellátogatunk szalonokba, üzletekbe – ha egyelőre még nem is vásárlási céllal, csak ötletek gyűjtésére. A VS Fürdőszoba Szalonok munkatársai ilyen céllal is várják Önöket szeretettel!  

Segítünk megtervezni az Ön elképzeléseit 3D látványtervezéssel! Álmai fürdőszobájának megvalósításához pedig szívesen ajánlunk hozzáillő termékeket, lakberendezőt, megbízható kivitelezőt! Mi kellhet ennél több? 

További cikkeink, melyek érdekelhetik Önt:

   Ásványi közetek, féldrágakövek lélegzetelállító mintázata a falakon

   Praktikus tippek: Mire használjuk fel okosan a megmaradt csempét?

VSINFOVONAL

Hívjon minket: 0630/194-0858

Áruátvétel, házhozszállítás

LABLECHIRLEVEL

Hírlevél feliratkozás

Elfogadom az adatkezelési feltételeket*  
cookielaw
 
GYÁRTÓK