Kreatív, tartós, mutatós – avagy, milyen az ideális konyhacsempe?

Kreatív, tartós, mutatós – avagy, milyen az ideális konyhacsempe?

Még napjainkban is akad olyan vásárló, aki bejön az üzletbe, rámutat egy csempére, majd megkérdi: Ezt konyhába lehet rakni? Nos, jó ha tudjuk: olyan, hogy konyhai csempe, külön – nem létezik! Minden csempe burkolható konyhába is, fürdőszobába is, a különbség inkább csak a méret, a trendek, szokások, esetleg a minta - vagy színválaszték tekintetében lehet. Milyen ma az ideális „konyhacsempe” tehát? Mit, és mi alapján érdemes választani?

Amikor az ember felújítás előtt áll, netalán építkezik – szeret minden kérdést alaposan körbejárni. Nyilvánvaló, hogy a legutóbbi lakásfelújítás óta sok idő eltelt már, így sok olyan újdonsággal találkozunk majd, amikre ezeddig nem is gondoltunk!

Az, hogy minden csempe tehető a fürdőszoba, és a konyha falára is – sőt akár díszburkolatként a nappali vagy az étkező egy-egy kiemelt falrésze is dekorálható különböző hidegburkolatokkal, mozaik vagy dekor csempe megoldásokkal – talán már nem újkeletű a számunkra.

Azért persze, azt érdemes leszögezni, hogy a dekorok tekintetében külön konyhai dekorok vannak, léteznek – ám ezek is leginkább a minta, a színválaszték révén nevezhetők „konyhainak”. A minőségük, anyaguk tekintetében nem különböztetünk meg kiemelten a konyhába vagy a fürdőszoba falára alkalmazható csempéket, burkolatokat.

Na de, akkor mi alapján válasszunk csempét a konyhánk falára?

Mindenképpen fontos érv a minőség, a könnyű tisztíthatóság, és a külcsín. Érdemes a konyhába kiválasztott csempét a konyhabútor színével, anyagával összehangolni, így az a legjobb, ha már a bútor megvan, vagy legalábbis, arról már megvan a konkrét elképzelésünk, mikor a csempe üzletbe ellátogatunk.

Tehát, a bútorhoz, sőt mi több: a konyhapulthoz igazodjék majd a csempe elsősorban, sem mint a járólap színéhez, elvégre nem egymás mellett látjuk majd őket, hanem egy bútor és egy munkapult lesz a köztes elem, melynek mind a járólappal, mind pedig a csempével illik majd harmonizálnia. 

A most divatos, fahatású járólapoknak azonban megvan az az igazán előnyös tulajdonságuk, hogy azon túl, hogy természetes, meleg hatást visznek a térbe, mondhatni, időtlenek, és szinte minden féle és fajta csempével, mozaikkal szépen mutatnak.

Létezik – e olyan csempe, ami mindenhez illik, mindennel jól harmonizál?

A fahatású járólapok ilyenek, csempe tekintetében pedig ilyen a most igen népszerű metrócsempe, és a mozaikok úgyszintén. Ezekből ma már elképesztően nagy és széles a választék, és bátran dekorálhatunk vele akár finomabb, akár a merészebb, extrább verzió áll hozzánk közelebb.

Az üvegmozaikok mondhatni, igazi „jolly jokerként” funkcionálnak a konyhapult mögött, lévén, hogy remekül illenek mind a modern, mind pedig a klasszikus konyhabútorokhoz is.  A hatalmas szín-, forma- és méretválasztékból pedig kötve hinnénk, hogy ne találnánk meg a számunkra pont megfelelőt, összeillőt…

Ami miatt sokan még mindig ódzkodnak tőle, az lehet az ártól való félelem, vagy pedig a bonyolultnak tűnő burkolás: pedig, jó, ha tudjuk, hogy kb 1,5 X 1,5 centis apró darabkákat nem egyesével kell majd felpakolnia a burkolónak a falra, hanem a gyártók ezeket úgynevezett mozaik hálóval együtt készítik és árulják.

Erre a hálóra az egyes darabkák előre fel vannak már ragasztva, így semmivel sem tart majd tovább és nem lesz költségesebb a burkolás, mintha egy normálméretű csempével burkolnánk.

A korábban olyannyira divatos, 10X10 cm-es méretű konyhai csempék is most újra reneszánszukat élik, jönnek az újabb trendekkel együtt az egyre különlegesebb, kisméretű csempék is, melyek közül választhatunk mintásat, színeset, vagy akár különleges, sokszög alakúra vágott változatokat is…

Mi a helyzet a konyhai csempe mennyiségét illetően? Fontos, hogy az egész fal csempeborítást kapjon a konyhabútor mögött?

Nem! Egyáltalán nem szükséges a konyhabútor mögé is csempe burkolást tenni, elég csak oda, ami kilátszik a két bútorsáv között a falból. Általában 60 centiméteres szokott lenni ez a sáv, viszont érdemes ezt jól megtervezni, hogy ami kilátszik, oda mindenképpen kerüljön burkolat. Egyrészt a fal védelme miatt is, másrészt mert még a legszebb konyhát is átgondolatlanná, igénytelenné teszi egy olyan falfelület, ahol hiányos a csempe, és itt-ott kilátszik egy-egy kis rés a falból.

Ám ez a sáv még mindig elég kicsi, így kevés csempe szokott kelleni, ami jó ok lehet arra, hogy itt végre elengedjük a fantáziát, és bátrabban válogathassunk a drágább, nagyobb térben esetleg luxusnak számító csempék, mozaikok, falipanelek között…

Milyen stílusú csempe illik a modern, és milyen a hagyományos, klasszikus konyhába?

Modern konyhákba szépen mutatnak a minél nagyobb méretű, tágas, minimál stílusú, homogén színű burkolólapok, melyeket fektetve is rakhatunk. Egyszerűbb csempét akkor szoktunk javasolni, ha egyébként díszes, vagy kifejezetten strukturált a konyhabútor és a pult, ebben az esetben egy egyszerűbb, homogénebb csempe szépen kiemeli annak szépségét. De választhatunk anyagában mintázott, enyhén domborodó, esetleg 3D hatású burkolatokat is, ezek is szépen mutatnak a konyha falán.

De éppúgy modern lehet egy jól megválasztott üvegmozaik, egy fotónyomott csempe, egy egyszerűbb metrócsempe, vagy az üvegezett fal is a pult között.

Nagyon tetszik a természetes, rusztikus, valódi kő illetve terméskő burkolat. Mennyire ajánlott ez a konyhába, a konyhafalra?

Nos, igen, ezek a szép terméskövek valóban nagyon közkedveltek és sokan alkalmazzák is őket, de inkább csak a nappali, esetleg az étkező falára javasoljuk, annak ellenére, hogy egyébként nagyon mutatósak, és minden bútorhoz szépen illeszkednek. Az ok, ami miatt a konyhabútor mögé, a pult fölé nem ajánlott ez a típusú burkolás, az az, hogy jóformán takaríthatatlan.

Vagyis, egy nap, mint nap használt, családi konyhába nem ajánlott, hiszen a főzés közben óhatatlanul kifröccsenő étel vagy zsiradék csúnya nyomokat hagyhat a kövek felületén, s míg ez egy sima csempéről vagy mozaikról egyetlen gyors mozdulattal könnyedén eltávolítható, addig a terméskő beissza a foltokat, amiket nagy nehézségek árán is alig-alig tudunk levakarni a felületről.

Ezeket tehát inkább díszburkolatként alkalmazzuk csak, és itt is fontos a „kevesebb több” elve.

A rusztikus konyhákhoz egyébként nagyon jól illik még a metrócsempe is, melyről már egy korábbi cikkünkben is írtunk.

A virágos, vagy természetet idéző, különleges fotómintás csempékkel pedig nem csak színeket, de magát az életet, a tavasz friss virágait, terméseit is bevihetjük konyhánk életterébe.

Jöjjön el hozzánk bátran, ha a konyha életteli telivé varázsolása, új köntösbe való öltöztetése lenne az idei év egyik nagy célkitűzése – hiszen a fürdőszoba mellett számos kiváló burkolattal, és konyhai csapteleppel, mosogatókkal, konyhai függönyökkel és még nagyon sok mindennel várjuk Önöket a VS Fürdőszoba üzleteiben!

 

További cikkeink, melyek érdekelhetik Önt:

  Tradíciók és innovációk - funkcionalitás és kényelem: KOLO és KERMAG

 

  Milyen legyen a fürdőszoba?

 

VSINFOVONAL

Hívjon minket: 0630/194-0858

Áruátvétel, házhozszállítás

LABLECHIRLEVEL

Hírlevél feliratkozás

Elfogadom az adatkezelési feltételeket*  
cookielaw
 
GYÁRTÓK