Kényes, avagy hálás burkolatok: Milyen csempe felülettel járhatok a legjobban?

Kényes, avagy hálás burkolatok:  Milyen csempe felülettel járhatok a legjobban?

Amikor a fürdőszoba vagy a konyha enteriőrbe választunk csempét, az esztétikai látványon és a járólap megfelelő kopásállóságán túl egyre többen gondolunk annak praktikus tulajdonságaira is: mennyire lesz majd kényes a felület, vajon minden egyes vízcsepp meglátszik-e majd rajta, vagy épp ellenkezőleg: hálás, könnyen tisztítható burkolat mellett tettük le vajon a voksunkat. És ha mégsem? Van –e bármilyen alternatív lehetőség – praktika textúra, vagy bármi olyan bevonat – amellyel orvosolhatjuk a hálátlan csempe okozta kellemetlenségeket?

Nos, csodát nyilván nem várhatunk, ha a fürdőszoba élettérbe fényes, csúszós lapokat választottunk, ahol szinte állandó a víz és a pára – nyilván mattító, karcosító felület nem létezik, azonban a fali csempék impregnálására léteznek ma már egyedi megoldások.

Mielőtt azonban erre rátérnénk, járjuk kicsit körül ezt a fényes csempe – kontra matt csempe kérdését!

Fényes vagy matt legyen csempe? Melyik a megfelelő választás?

Amikor egy csempe könnyű tisztíthatóságát tartjuk szem előtt, szinte már automatikusan nyúlunk egy szép fényes lap után, akár a fürdőszoba falára, akár a konyhapult fölé választunk.

Kétségtelen, hogy ezeket könnyebb tisztán tartani, vagy legalábbis – talán éppen fényes felületénél fogva látjuk szinte ösztönösen tisztábbnak, ragyogóbbnak, mint a matt társait.  A fényes burkolatok nagy előnye még, hogy optikailag tágasabbnak, ragyogóbbnak mutatják az enteriőrt.

Ám vigyázzunk arra, hogy inkább csak a falakra válasszunk fényes burkolatot – a padlón, különösen a vizes helyiségekben – könnyedén elcsúszhatunk, ha fényes, sikamlós a járólap felülete. Nem véletlen, hogy a manapság divatos, népszerű járólapok, mint a fa – vagy kő hatású felülete - inkább matt, sőt a texturáltságukból adódóan enyhén barázdált, kissé recés felületeket alkotnak.

Vannak bizonyos anyagok, termékek, ahol a fényeshez a drágább jelzőt is automatikusan kapcsoljuk – mint például a konyhabútor frontok esetében. A csempéknél azonban nem feltétlenül van így, sőt, egyes gyártók ugyanannak a termékcsaládnak megalkották már fényes és matt változatát is.

Nagyon szép – ráadásul praktikus - enteriőrt teremthetünk, ha a fényes, illetve a matt lapokat kombináljuk egymással a helyiségben.

Míg a falakra inkább a fényes, addig a padlóra a matt változat kerüljön, és ez nem is lesz nehéz a mai, anyaghatású, naturális felületekkel, mint a különböző fa textúrák egyre élethűbb megjelenései hidegburkolataink felületén.

De mi van akkor, ha megvettük, lerakattuk a csempét, és mégsem váltotta be a felület a hozzá fűzött reményeket? Azaz, túlzottan kényesnek, nehezen tisztíthatónak bizonyul, vagy éppen az a fránya vízkő látszódik meg túlságosan is rajta?

Ilyen szempontból a sötét, matt felületek bizonyulnak a legkényesebbnek, pedig ezek nagyon trendinek számítanak manapság.

De akkor mégis mi a megoldás?

Léteznek ma már egyedi bevonatok, melyekkel óvhatjuk, védhetjük hidegburkolataink felületét, hogy az tartósabb, kényelmesebb vagy éppen higiénikusabb használatot tehessen számunkra lehetővé!

Léteznek vízlepergető felületkezelő impregnálószerek, melyekkel persze leginkább a kültéri burkolatainkat, illetve házaink, épületeink homlokzatait tehetjük ellenállóbbá, azonban a higiéniára a csempék úgynevezett „öntisztituló” funkcióját lehetővé tevő anyagok is vannak ma már forgalomban, melyeket különösen az egészségügyi intézmények, laboratóriumok komoly higiéniai követelménye hívott életre.

A gyártási eljárás során a csempék felületén titán-dioxid bevonatot alkalmaznak, melyet előtte, magas hőmérsékleten stabilizálnak. Ennek élettartama azonos a burkolat élettartamával, fény hatására folyamatosan fejti ki az „öntisztuló„ hatást.

Ez a bevonat csökkenti a víz felületi feszültségét, így az nem alkot foltot hagyó vízcseppeket a csempe felületén, hanem egyfajta vízfilmet alkot a burkolólapokon.

Ez az erősen hidrofil réteg pedig alámossa a felületen megtelepedő szennyeződéseket, míg az oxigénnel egybefüggő réteget képezve másik nagy előnye, hogy a mikrobákat, baktériumokat is elpusztítja.

Ezek a típusú bevonatok ugyanis az UV-fény hatására aktivizálják a levegőben lévő oxigénatomokat, így pusztítják el a felületre rákerült mikrobákat egyfajta lassú égési folyamat során, ezen az elven pedig szagtalanításra is alkalmas a bevonat.

Az általános nanotechnológiás eljárással készült bevonatok üveg – illetve kerámia felületeken alkalmazva nagyon jó eredményeket érhetünk el a vízlepergető, illetve az olajtartalmú folyadékokat lepergető hatásával, mellyel nem csak szebb, tovább tartó tisztaságot eredményezhetünk a nagyobb üveg – vagy csempézett felületen, de kevesebb vegyszer, tisztítószer használatára lesz majd szükség a felület ápolásához, tisztán tartáshoz – ami szintén nagy előnyt jelenthet.

Szívesen megismerne még több ötletet, felfedezné a legújabb márkás, kiváló minőségű csempe és padlólap típusokat? Akkor látogasson el a VS Fürdőszoba üzleteibe, ahol több mint 200 gyártó gyönyörű termével, professzionális szaktanácsadással, valamint 3D Látványtervezéssel várják Önöket!

További cikkeink, melyek érdekelhetik Önt:  

10 könnyen betartható trükk, hogy a kisméretű fürdőszoba nagyobbnak tűnjön  

Takarékosság a fürdőszobában? Íme 4 nagyszerű tipp a spóroláshoz! 

VSINFOVONAL

Hívjon minket: 0630/194-0858

Áruátvétel, házhozszállítás

LABLECHIRLEVEL

Hírlevél feliratkozás

Elfogadom az adatkezelési feltételeket*  
cookielaw
 
GYÁRTÓK