Kádak, kádformák, típusok, anyagok - avagy: a kádakról - lakberendezői szemmel

Kádak, kádformák, típusok, anyagok -  avagy: a kádakról - lakberendezői szemmel

Egy lakberendezőnek a forma és a méret, amiről a legkevésbé kell beszélni, hiszen ha valaki, akkor pont egy lakberendező, vagy egy belsőépítész tudja igazán felmérni, hogy mi hová fér majd el, illetve mely forma lesz az ideális egy adott fürdőszoba enteriőrbe. Azonban a kádak anyaga, és az egyes anyagok előnyös vagy esetleges hátrányos tulajdonságai már jobban érdekelhetik Önöket, ahogyan az is, hogy mely kádhoz illeszthető paraván, és melyek azok a szép, elegáns formák, amik akár a hálószobában, akár egy elegánsan egybenyitott intim térben is megállják a helyüket…

Amikor kádválasztás előtt állunk – legyen az éppen saját részre, vagy leendő megbízónk számára – bizony a mai piacon fellelhető óriási választékból igencsak nehéz a döntés…

A hagyományos, klasszikus kádak mellett ma már találkozhatunk kifejezetten ergonomikus kádakkal, masszázs – vagy pezsgő funkciós kádakkal, de akár hatalmas, álomszép, térben álló kádakkal is.

Egy kád lehet szép, tartós, könnyen szerelhető, hűvös vagy éppen langyos érzetű, és még ezer és ezer féle szempont létezik.

Mégis, mi alapján döntsünk, mi legyen az első lépés?

Először is azt kell tudnunk, megtörtént-e már a szerelvényezés a fürdőszobában? Ha új házat, lakásbelsőt tervezünk meg, ahol teljesen az alapoktól indulunk – ott még bizonyára szűz a terület, és szabad a gazda. Ilyenkor még bőven lehet tobzódni a különleges formák, ötletes elrendezési lehetőségek, és a különböző méretek, típusok között. Ekkor ugyanis még nincsenek meg a kiállások a fürdőszobában, hanem ezek helyét majd az általunk megálmodott kádhoz, mosdóhoz tudjuk majd kérni, igazíttatni.

Ám, ha már egy félig kész ház, vagy lakásbelső berendezésével bíztak meg bennünket, akkor elképzelhető, hogy a fürdőszobában a szerelvényezés már megtörtént, - vagy meg is volt eleve – és így adottak a csapok kiállásai és a szennyvízlefolyó helyének a kialakítása.

Ám ebben az esetben sincs ok az aggodalomra – köszönhetően a mai elképesztően színes méret – és formabeli kínálatnak! Nézzük meg röviden a formákat előbb, majd utána bővebben kitérünk az anyagokra, és végül néhány szép gyöngyszemet mutatunk be Önöknek, melyeket az igazán exkluzív terekbe tudnak majd betervezni. Lássuk akkor most a legalapvetőbb kádformákat röviden!

Egyenes kád – a leginkább helytakarékos megoldás

Formáját tekintve egy kád lehet egyenes kád – ezekhez tudunk a leginkább kádparavánt hozzá illeszteni – és a legtöbb fürdőszoba alapvető adottságaihoz ezek a kádformák igazodnak a leginkább, hiszen ez a kád könnyedén betehető a fal mellé, s így marad a legtöbb helyünk a fürdőszoba térben.

Sarokkád – kényelmes megoldás tágas terű fürdőszobákhoz

Ha a megbízó kedvesével közös fürdőzést szeretne, és van is elég rendelkezésre álló hely a fürdőszobájukban, akkor kitűnő választás! Ezeket a kádakat - típustól függően - fel lehet még szerelni számos egyéb kényelmi, élmény-funkcióval, mint a színes fények, vagy a pezsgőfürdő élménye. Hosszas fürdőzést kedvezők számára a legjobb választás!

Aszimmetrikus kád – nagyobb belső tér, kisebb helyigény

Aszimmetrikus kádat akkor érdemes választanunk, ha az ügyfél ragaszkodik magához a sarokkád formához, azonban nincs elég hely egy normálméretű sarokkádhoz a fürdőszobájában. Ezek az aszimmetrikus kádak formájukat tekintve igen hasonlítanak a sarokkádakhoz, megadják azt a kellemes, kényelmes élményt, hiszen belső terük tágas, azonban maga a kád helyigénye mégis kisebb, mint a sarokkádé.

Térben álló kádak – az exkluzív fürdőszobák és modern hálók gyöngyszemei

Szabadon álló, vagy térben álló kád – mindkét kifejezés ugyanazt jelenti: vagyis maga a kád beépítés nélkül helyezhető el a térben. Ám éppen ebből adódik, hogy mivel a kád nincsen beépítve – a lefolyó víz elvezetését, illetve a kád töltésének megoldásait át kell gondolni már előre, a tervezéskor. Ezt nyilván Önök tudják jól, ahogyan azt is, hogy az álló csaptelep szokott lenni ilyenkor a legalapvetőbb választás, ám eges gyártók már azt is megoldották nekünk, hogy a térben álló kád mellé elhelyezett álló csaptelep eltakarható, a kád egy saját anyagából hozzá rendelhető takaró betéttel, így aki nem szívesen nézi a szép, térben álló kádja mellett a hosszú csapot, ne kelljen ezt néznie. Vagyis: ha akarom, látom – ha akarom, nem látom. Kitűnő megoldás!

Azonban amikor egy kád mellett döntést hozunk, a forma mellett a funkció is erős szempont kell legyen. Hiszen nem mindegy, hogy idősek vagy fiatalok használják-e majd (idősek, esetleg mozgáskorlátozottak számára elengedhetetlen a kapaszkodó). Zuhanyzóként is ellátja majd a funkcióját – mert akkor érdemes kádparavánnal is ellátni; ha pedig kisgyermek, vagy több személy szeretné igénybe venni nap mint nap, akkor megint csak ehhez kell majd a kád kiegészítőket megválasztani…

Fontos még megemlíteni a kádak mellé a kád lábakat – ugyanis a legtöbb gyártó csak ezek szakszerű beépítése mellett vállalja a kádra a garanciát!

És ha már a garanciánál tartunk: az sem mindegy, hogyan csempézünk, csempéztetünk a kád körül!

Érdemes rá ügyelnünk, és a kivitelezővel is egyeztetni, hogy a csempét lehetőleg minden esetben a kád köré futtassa majd le, semmiképp se érjen hozzá a csempe széle a kád széléhez, mert megsérülhet a kád, s ez esetben is érvényét veszítheti a garancia, amellett, hogy folyás, és egyéb vízelvezetési problémák is kiütközhetnek.

Azon sokan meglepődünk, hogy bizony látszólag teljesen egyforma kádak között is olykor milyen óriási eltérések vannak a termékek árait illetően! Vajon mi lehet ennek az oka?

A dizájnt és a neves gyártót, tervezőt persze meg kell fizetni – ám a legfőbb okát a magas áraknak az anyagminőségben és az anyagvastagságban kell keresnünk!

Az anyag tehát az egyik legfontosabb tényező, ami szerint a kádat érdemes kiválasztani. Nyilván pénztárca is egyéni igényfüggő, meg sokszor az idő rövidsége és az éppen rendelkezésre álló raktárkészlet is dönthet – de ha egy mód van rá, érdemes előre tájékozódnunk az egyes anyagfajtákról, anyagminőségekről – elvégre egy kád hosszú távra szóló választás, befektetés lehet egy család életében.

 

A lemezkádak az elmúlt néhány évtizedben szinte egyeduralkodónak számítottak, s kedvező áruk  mellett, ma már számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, melyek nem éppen előnyösek a mai igényekhez mérten. Formaválaszték és dizájn szempontjából például itt a legkevesebb a választék. Anyagukat illetően ezek a kádak tulajdonképpen acéllemezből készülnek, melyeket egy kb. 2-3 cm vastag zománcréteggel vonnak be, és bizony, ha ez a zománc megsérül, lepattan, akkor az alatta lévő acél könnyen rozsdásodásnak indulhat.

Az öntöttvas kádak ezekhez képest már jóval nehezebbek, melyet előnyükként tartanak számon a köztudatban, hiszen a nagy súlyuknak köszönhetően stabilak, biztonságosak. Egy régies, vintázs stílusú, előkelő szabadon álló öntöttvas lábas kád minden nehézsége ellenére kecsesen utalja a teret, ám ennek is, mint az előbb említett lemezkádaknak hideg érzete van, ha az ember beleül, és a fürdővíz is gyorsabban ki tud hűlni egy fém kádban – ami nyilván nem meglepő…

Az akril kádak már az elmúlt évtizedben is egyre gyakoribbak voltak, mára pedig a piac java részét ezek az anyagok teszik ki, az akril gyártása ugyanis forradalmasította a kádgyártást!

A műanyagoknak ez az erős, kevert, ám igen jó minőségű fajtája egyébként nem is tiszta műanyag, hanem a műanyag és az akrilgyanta egy speciális keveréke. (Persze, létezik ezekből is 100%-os akril, és olyan is, aminek csupán a felülete akril – nem mindegy, hiszen nagyon könnyű beleakadni egy-egy silány minőségbe, amivel aztán hosszú távon igencsak meggyűlhet a bajunk. Ezek az ABS Akril típusok, melyeknél egy műanyag hordozóra viszik fel mindössze néhány milliméter vastagságban az Akril anyagot. Az így készült kádak nem elég merevek, tartósak. A 100%, ún. szaniter-akril, vagy másik nevén M-acryl már jó kopásállósággal rendelkezik, ez elérheti akár a 3-6 millimétert is! Minőséget, tartósságot képvisel, hiszen ezeket a kádakat magából az akril lemezből formázzák, sőt, még egy üvegszállal is megerősítik, hogy még stabilabb legyen, és gyári lábat, váz-szerkezetet is biztosítanak hozzá a gyártók, amit ki is szoktak emelni, hogy ezekkel együtt alkalmazzuk majd a kádat a beépítés során: elegendő így csupán néhány ponton alátámasztani, és a kádunk teljesen stabil lesz.)

Előnyei még, hogy nem hideg, mint a fém, könnyű tisztán tartani, hiszen sima, magas fényű felületéből adódóan nehezebben tapadnak meg rajta a szennyeződések vagy a vízkő. Esetleges sérülés esetén gyorsan és könnyedén javítható, beépítése gyors és egyszerű, főleg, ha polisztirén kádat választunk!

A polisztirén kádak Németországban igencsak elterjedtek, ezek az akril egy típusát képezik, hazánkban ugyan még kevésbé terjedt el ezeknek a beépítése, ám a nálunk is kapható Ravak gyártó például forgalmazza ezeket a típusokat.

A gyors és egyszerű beépítésük mellett hang és hőszigetelt, tisztán és gyorsan lehet vele dolgozni, az anyag tökéletesen követi a kád ívét, miközben a födémet is tehermentesíthetjük egy ilyen választással.

Ám mind az akril, mind pedig a polisztirén kád esetében fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő tisztításra: súrolni nem szabad, inkább folyékony, vagy zselés állagú tisztítószereket alkalmazzunk, hogy ne karcoljuk meg a kád felületét.

Ezek a kádak a dizájnt illetően is már igen széles választékkal rendelkeznek, ám ha igazi dizájn kádat szeretnénk betervezni, akkor az innovatív, folyamatosan megújuló öntött márvány anyagból készült kádakat javasoljuk!

A Marmorin lengyel gyártó immár több mint három évtizede alkalmazza ezt a különös, műmárványként is ismert anyagot, melynek a legnagyobb különlegessége, hogy az öntés révén számtalan forma, dizájn kiönthető, kialakítható belőle.

A korszakalkotóan tökéletes öntöttmárvány alapanyagot lágy vonalvezetés, magas minőség, könnyű használhatóság, kopásállóság, és kiváló funkcionalitás jellemzi. Ezek a kádak az idővel sem sárgulnak be, UV állók, és nem keletkeznek az anyagon még az idő múltával sem hajszálrepedések, sőt: a belőle készült szaniterek és kádak saját javítókészlettel, a saját anyagából akár otthon, házilag is javíthatók, ha netalán lepattanna az anyagból egy apróbb darabka, mert valami nehezebb tárgyat véletlenül bele ejtettünk…

A Marmorin saját szabadalmának köszönhetően számos egyedi anyagfajtát ismerhetünk meg. Az alap az a MINERALICAST STM, az első belépő, ha öntött márvány anyagról beszélünk, itt a kiváló ár-értékarány mellett a gyár hibátlan, magasfényű felülettel szállítja a termékeket, ezek lehetnek tiszta fehérek, vagy tiszta feketék – de bármilyen más szín is elérhető a RAL színskáláról.

A MINERALICAST DURO már megnövelt kopásállósággal rendelkezik, erős, ellenálló anyag. Az ezekből készült termékeket az otthoni használat mellett már közüzemi használatra is ajánlja a gyártó, melynek egyedülálló fizikai és kémiai tulajdonságai már magasfokú megbízhatóságot ígérnek a komplex termékek gyártása során.

A MINERALICAST MAT anyag pedig kiváló lehetőséget nyújt akkor, ha fényes felületű termékek helyett matt minőséget szeretnénk. Lakberendezőként bátran variálhatunk ma már az anyagok innovációjának köszönhetően is a különböző fényhatásokkal. Így a matt, homokhatású, vagy textilhatású csempe mellé választhatunk fényes, vagy éppen élénk színű kádat, szanitereket – míg a fényes, metálos ragyogású burkolatokat szépen kiegészíthetik a matt anyagból készült kádak, szaniterek – melyek a MARMORIN gyártó ezen anyagából készült termékeivel tökéletesen megvalósíthatók. A gél bevonóréteg speciális fejlesztésének köszönhetően meleg érzetet és kellemes tapintást érezhetünk a termékek külső felületén, miközben ez a bevonó gél a termékek élettartamát is megnöveli, meghosszabbítja.

A MONOCAST GLOSS izgalmas felületei ezzel szemben azoknak ajánlhatók, akik kifejezetten magas fényű és szilárd termékeket keresnek. Itt a gyártási folyamat során az öntőformát egy fehér gél réteggel vonják be, mely majd a kész végtermék felületén marad. Ezt a gél bevonatú anyagot egészen addig polírozzák kézzel, míg nem egy kiváló, magas fényű felületet nem érnek el. Ez a módszer ugyanakkor egy igen költséghatékony megoldás más, polírozott felületű termékekkel szemben, melyek hosszadalmas csiszolást, polírozást igényelnek. És ráadásul ez a gél bevonóréteg biztosítja a termékek hibátlan, javítható felületét is!

Ezenkívül létezik még a MONOCAST, melyet már több mint 15 éve gyárt a Marmorin, - ennek az anyagnak a egységes, ultra hófehér tömeg a legfőbb jellemzője és mivel a felület 100%-ban szilárd a teljes anyagát tekintve, melyhez hozzáadódik még a különleges, felületi kivitelezés is – így a belőle készült termékek felülete nem porózus, teljesen lyukmentes. Ennek is köszönhetően, a különböző formákat, méreteket, hosszt illetően sem ütköznek semmilyen korlátba, így akár projekt szinten is tökéletes, és kivételesen egyedi megoldásokat garantálnak.

Visszatérve a kádakra, direkt cikkünk végére hagytuk a legizgalmasabbat: ez pedig nem más, mint a LIGHTCAST anyag, mely egy hőálló kompozit, és a Marmorin gyár legnagyobb teljesítményei között tartják számon! Évek óta kutatta ugyanis a gyár azt az összetételt, mely egyesíti a kivételes könnyedséget, a rendkívüli tartóssággal. A Kivételesen kidolgozott kézműves folyamatoknak és a fejlett öntési technológiáknak köszönhetően a saját gyártósoron készült termékek jóval könnyedebbek más, öntött márvány termékekhez képest. Ezt a kivételes fejlesztést kifejezetten a kádak – az ilyen szép, hatalmas térben álló kádak – gyártására szánták. A titok az üvegszálas technológiában rejlik, de a speciális alapanyagok, a külső gél bevonóréteg, illetve a magas hőszigetelés éppúgy hozzátesz a sikerhez. A LIGHTCAST anyagú kádak felülete is javítható, a víz pedig a kádban a magas hőszigetelésnek köszönhetően állandó marad.

Sőt, ezzel az innovatív anyaggal akár még egyedi ügyféligények, meghatározott súlyú termékek is legyárthatók!

Ha további kérdése van, illetve szeretné megtekinteni a szép kádakat élőben, esetleg személyesen választaná ki a megrendelőjével együtt az álom kádat – akkor forduljon bizalommal a VS Fürdőszoba szakértő munkatársaihoz, akik készséggel segítenek Önöknek minden felmerülő kérdésben!

További cikkeink, melyek érdekelhetik Önt:

 

 Neves gyártók gyöngyszemei

 Tegyük otthonossá a lakást mutatós függönyökkel

VSINFOVONAL

Hívjon minket: 0630/194-0858

Áruátvétel, házhozszállítás

LABLECHIRLEVEL

Hírlevél feliratkozás

Elfogadom az adatkezelési feltételeket*  
cookielaw
 
GYÁRTÓK