Játékos és nőies: pasztell geometria a falakon, a padlón

Játékos és nőies: pasztell geometria a falakon, a padlón

A pasztell színek visszafogott árnyalatainak lágysága, finomsága és a kontrasztos, geometriai formák együttes használata nem zárja ki egymást, sőt egyre nagyobb trend ma a mixelés művészete. A halvány, kifinomult pasztell tónusok és az éles, határozott kontúrok együttes alkalmazásában rejlő izgalmas összhatást a csempegyártók is felfedezték. Íme, a legújabb szépségek - kreatív romantikusoknak…

Pasztell színű óriás háromszögek és sávok a falakon, pasztell körök, vagy rombuszok, sokszögek a csempén, a tapétán, vagy a bútorok kárpitjain… Igen, ha a modern belsőépítészet irányzatait követjük, akkor gyakran kerülhetünk mi is a geometria bűvkörébe, mely trendektől függetlenül mindig is nagy népszerűségnek örvendett.

A geometriai mintákat és formákat alkalmazva átlátható, világos, és modern belső tereket teremthetünk, és attól függően, hogy milyen színvilágot választunk a mutatós, kontrasztos formáknak illetve vonalaknak, lehet erőteljes, harsány, vagy akár romantikusan visszafogott, nőies összhatású az enteriőr.

Ha a pasztell színeket szeretnénk kombinálni a különböző geometriai formákkal, alakzatokkal, akkor a kifejezetten költőinek, romantikusnak tartott pasztelleket érdemes erőteljes, határozott vonalvezetéssel illetve olyan hűvös anyagokkal kombinálni, mint a fémek, vagy a műszál – javasolja Helen van Gent (a Global Aesthetic Center igazgatója).

Ha mindezek mellett a vonalak kesze-kuszák és a formák természetes, határozatlan alakzatokban folynak egymásba, vagy körkörösen ismétlődnek, mindehhez pedig még némi fémes csillogás is társul, akkor máris a glamour stílus otthonának előszobájában találjuk magunkat.

A lengyel Opoczno csempemárka Glamour elnevezésű kollekciója például tökéletes megtestesítője ennek: hűvös, télies, jeges tónusok, lazán, szabadon futó, vékony vonalrajzok vezetik a szemet a körkörös minták középpontjába, ahol az apró pettyek, mint megannyi játékos, felhőből előbukkanó hópehely kacsint vissza ránk. A tükrök és a fémes, krómozott kiegészítők, vagy egy jól megválasztott mutatós csillár pedig méltóan megkoronázza majd a látványt.

Mi - kreatív és szépérzékkel megáldott emberek - nyilván jól ráérzünk a színek helyes használatára, és kombinálásának íratlan szabályaira, ám mégis jól jön, ha ezeket a sok esetben érzésből alkalmazott modelleket írásban is olvashatjuk, kimondva, fehéren feketén, hiszen így nem csak biztosabban, hanem határozottabban, tudatosabban tervezünk velük legközelebb, és jobban meg tudjuk győzni esetlegesen kétkedő megrendelőinket is.

Willeke Jongejan, vezető globális színtervező tanácsa például egyértelmű, mégsem volt így szó szerint kimondva talán - pedig ezzel is mennyivel könnyebbé és egyszerűbbé tehetjük az alkotói folyamatot: csoportosítsuk az egymáshoz tónusban közel álló színárnyalatokat! A művésznő azt is elmondta, ő azért szereti a tónusaikban egymáshoz közel álló árnyalatokat csoportosítani, mert amikor ezeket egymásra rétegezi, gyönyörű, egységes hatást tud így létrehozni. Így a lágy, kifinomult harmónia tökéletesen megteremthető, melynek játékosságát, izgalmát a geometrikus vonalak különböző kompozíciói adják meg.

Ennek tökéletes példája szintén az Opoczno gyár Geometric Game névre hallgató szépsége, ahol a tervezők valóban meglelték a színek és formák közötti finom összhangot, és harmóniát.

A 25X75 cm-es lapok több változatban, mintázatban is rendelkezésünkre állnak. A képeken látott színes, pasztell háromszögekkel díszített Geometric Game Inserto Geo típus mellett A Beige Glossy vagy a Grey Gloosy típusokkal 3D hatású, egyszínű, de szintúgy geometrikus mintázatú megjelenést érhetünk el, melyeket kombinálhatunk a család egyszínű modelljeivel is.

Ez kitűnő válasz Louise Smith vezető globális színtervező tanácsára is, miszerint a pasztell színeket semleges, tompa árnyalatokkal hozhatjuk egyensúlyba. A tervezőnő szereti a kifinomult ízlést, az egyszerű formavilággal rendelkező kiegészítőket, és ezeket szívesen alkalmazza például króm vagy réz árnyalatokban.

Véleménye szerint az édeskés pasztell színeket célszerű még valamely földies színnel kiegyensúlyozni, mint az okker, a sötétkék, vagy esetleg az ezüstszürke.

Ezt az elképzelést remekül bemutatja többek között a San’t Agostino Digital Art illetve Digital Mix terméke, ahol a nagyobb, váltakozó sokszög minták dinamikus formákkal és színekkel teszik látványossá a teret. A kollekció még egy különlegessége, hogy a család valamennyi elemét a most nagyon divatos textilhatású felületkialakítással látták el.

Az elismert gyártó egyik legnépszerűbb alkotásával elnyerte a bolognai Cersaie kiállítás rangos díját is, nem véletlenül: hiszen az innovatív digitális technológia egyik műremekével állunk szemben! A ma már egyre gyakrabban látott textilhatású csempe kollekciók háromdimenziós szövetanyag megjelenítésének egyik első fecskéjeként látott napvilágot.

Hasonló színvilágot képvisel - csak a minta méreteit, változatosságát és az anyag felületi hatását tekintve más megjelenéssel bír – az EQUIPE Art Nouveau padlólapja, melyen a sormintát az egymás mellé fektetett lapok adják ki.

Itt is jól látható, hogy a pasztellszíneket sötétebb, a Föld árnyalatai között megtalálható tónusokkal hozták egyensúlyba, miközben a kellemes, légies hatást az árnyalatok egymásra való rétegezésével érték el.

A padlón is tehát bátran alkalmazhatjuk a geometrikus mintákat akár a lágy pasztellek tónusaiban is, ahogyan ezek a minták és árnyalatok bármilyen háttérnek is kiválóak lehetnek!

Marieke Wielinga, globális színtervező például arra jött rá munkássága során, hogy pasztellszíneket semleges hátterek létrehozásához is kiválóan alkalmazhatunk! A pasztell tónusoknak ugyanis nem kell feltétlenül a központban lennie, kitűnő háttérmegoldásokat is kaphatunk általuk, egy-egy előtérbe helyezett tárgyat vagy belső enteriőr megoldást kiválóan kiemelhetnek.

A művésznő ezeket a finom pasztell tónusokat szereti még olykor fluoreszkáló részletekkel is kombinálni, melynek köszönhetően akár egy vagányabb, aktív, sportos összhatást is meg tudunk teremteni. 

Ám, ha félünk a színektől, vagy inkább a kiegészítőkön szeretnénk viszontlátni és alkalmazni azokat, akkor sportosabb, egyszerűbb, letisztultabb hatást a vékony vonalakkal, finom gyöngyház rátétekkel, vagy a teljességet szimbolizáló körformákkal is megjeleníthetjük.

A színek és formák mellett pedig az anyagok, a különböző textúrák is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak ma már! A szőnyeghatás, a különböző kövek és fa anyagok egyedi textúrái mellett Marieke van der Bruggen, globális színtervező például arra buzdít bennünket, hogy nyugodtan alkalmazzunk pasztellszíneket a kopott, régi bútorok átalakítására.

A kopottas hatás, a vintázs stílusban ma egyébként is nagyon népszerű, még a kortárs, modern terekben is sokszor megtalálunk nem egy ilyen látványelemet, kiegészítőt.

A padlóburkolatokon előszeretettel alkalmazzák a festett fát utánzó kortárs hidegburkolatokat, melyeknél a régies, kopottas hatás egyre élethűbb, egyre tökéletesebb megjelenéséért szinte versengenek a gyártók.

Az olasz San’t Agostino gyár Shadewood kollekciójában például a festett fa kopottas megjelenését a halvány, visszafogottabb tónusok, a hűvös, azonos színcsaládból kikerülő vízkék árnyalatok és természetesen cikkünk fő témájaként választott geometrikus elrendezésű mintái jellemzik.

Az „árnyékfa” megnevezés ötletes megjelenítéssel társul: a fa természetes, világos árnyalata, erezete, a natúr textúra megmutatása mellett a sötétebb árnyékos vetületek látványát a vizet vagy natúr köveket felidéző színek adják ki.

Természetesen még számos gyönyörű, pasztell vagy akár anyaghatású kollekcióból válogathatnak a VS Fürdőszoba üzleteiben, akár a geometrikus, akár más típusú minták kedvelői, de akkor is bátran forduljanak hozzánk, ha jelen esetben éppen az anyagukban mintás, izgalmasan textúrált, vagy egy szép, egyszerű, egyszínű csempe választásában vélik felfedezni az éppen oda illőt! Üzleteinkben óriási a választék, a legnevesebb gyártók remek kollekcióit kínáljuk, melyekkel várjuk Önöket egész évben szeretettel!

További cikkeink, melyek érdekelhetik Önt:  

Kényes, avagy hálás burkolatok: Milyen csempe felülettel járhatok a legjobban?  

10 könnyen betartható trükk, hogy a kisméretű fürdőszoba nagyobbnak tűnjön

 

VSINFOVONAL

Hívjon minket: 0630/194-0858

Áruátvétel, házhozszállítás

LABLECHIRLEVEL

Hírlevél feliratkozás

Elfogadom az adatkezelési feltételeket*  
cookielaw
 
GYÁRTÓK