Hogyan növelhetjük a teret a konyhában? 5 okos ötlet az aprócska konyhák kialakításához

Hogyan növelhetjük a teret a konyhában?  5 okos ötlet az aprócska konyhák kialakításához

Nagyobb konyhát szeretnél? Tízből kilenc nő biztosan igennel felelne erre a kérdésre, hiszen a konyha mérete kritikus pont a legtöbb lakásban. Mégis hogyan tudjuk növelni a helyet a konyhánkban? Sokszor már az is nagy segítség, ha optikailag láttatjuk nagyobbnak a teret! Korábban már írtunk a kicsi, és sötét terű fürdőszobákról, ezúttal arra mutatunk néhány praktikus megoldást, ha a szintén apró, szűkös konyhánkat szeretnénk tágasabbá varázsolni!

A konyha még mai, modern világunkban is az otthon melegét adja, ezért lényeges, hogy jól érezzük itt magunkat - akár főzés, akár étkezés közben. Nem könnyű feladat megteremteni a kellemes hangulatot, ha cseppnyi tér áll csak rendelkezésünkre, de nem is lehetetlen. Sok esetben csak arra van lehetőség, hogy vizuális trükkökkel növeljük a térérzetet, de higgyük el, hogy már ettől is sokkal komfortosabban érezzük majd magunkat. Találtunk hasznos ötleteket arra is, hogyan használjuk ki praktikusan és esztétikusan a rendelkezésünkre álló összes területet.

1. Növeljük a teret a színek erejével!

A színeknek, árnyalatoknak szinte varázsereje van! Alapszabály, amit már mindenki kívülről fúj, hogy a világos színek tágasabbá, légiesebbé teszik a helységeket. Ez valóban így is van, de nem kell kizárólag fehérben gondolkodnunk. Hasonló hatást érhetünk el a pasztell árnyalatokkal is, mint például a világos napsárga, krémszín, halványzöld. A fal színe mellet a burkolat árnyalata is meghatározó. Ha kedveljük az élénk színeket, akkor erre is van megoldás: a hátfalat, azaz a konyhapult és tűzhely mögötti sávot nyugodtan burkolhatjuk különleges, színes-mintás csempével. Ha mégis a fehér szín mellett döntünk, elkerülhetjük a steril hatást, ha fa mintázatú felületekkel kombináljuk. Továbbá a fényes, fémes felületek csillogása is csodásan feldobja a fehér színt.

2. Mintákkal is lehet a tágasabb a konyhánk?

Nagyon is! A csíkok, ha jól alkalmazzuk őket, csodát tudnak tenni. A lényeg, hogy függőleges csíkozás nyújtja a teret, a vízszintes sávok pedig tágasabbá teszik. A csíkminta megjelenhet a falfestésben, vagy a csempe mintájában is. Manapság nagyon divatos a metró csempe, melynek sorai akár a fal színeivel is folytathatók egy, vagy kétsoros kialakításban.

Akár a járólap is lehet mintás, például, ha világos színeket használtunk a fal és a bútor kiválasztásakor, a padló kicsi konyhában is nyugodtan lehet élénk színű, akár extravagáns mintázattal. Másik remek trükk, ha színes, nagyméretű mintákat, éles kontrasztokat tervezünk a járólapra, ezek is optikailag növelik a teret. 

3. A világítás és fények hatása

A világítás rendkívül fontos a térnövelés szempontjából a konyhában is. A mennyezet megvilágítása optikailag növeli a belmagasságot, a falaké pedig tágítja a teret. Stílusunknak megfelelően használhatunk fali lámpákat, vagy spotlámpákat, illetve manapság nagyon divatos led világítást. Ne feledkezzünk meg a magasfényű, tükröződő felületekről sem, melyek hasonlóan tér-növelő szerepet töltenek be a kicsi helységekben. A bútor, vagy a burkolat felülete lehet élénk színű is, ha fényes, csak arra figyeljünk, hogy a kevesebb több, azaz a színes elem csak éppen jelenjen meg az enteriőrben, például egy kisebb falszakaszon.

4. Trükkök a burkolattal, a csempével

A burkolat nagyon lényeges, meghatározó eleme otthonunknak, szinte a berendezés része. Látványos térelválasztó lehet például amerikai konyhás lakásokban. A burkolati váltások adják meg a tér ritmusát. Továbbá tágasabb érzetet is kelthetünk, például nagyméretű lapok alkalmazásával. Tévhit, hogy kis konyhákban nem burkolhatunk nagyobb méretű lapokkal, sőt, ha kis fugatávolsággal rakjuk le őket, a folytonosság érzetét adva jelentősen növelik a teret. Szintén térnövelő hatású az átlósan fektetett járólap, a diagonális minta.

5. Bútorok és szaniterek, tárolási ötletek

Végül, de nem utolsó sorban ejtsünk néhány szót a konyhabútorról is. Ma már rengeteg praktikus és ötletes kialakítású bútor kapható, kis konyhába is kedvünkre válogathatunk közülük, de még jobb megoldás, ha egyedileg készítettjük el, így tudunk minden négyzetcentimétert maximálisan kihasználni. Remek tárolási lehetőséget adnak a kihúzható fiókok, rekeszek és tárolók, melyekben az apró dolgokat is tudjuk rendszerezni. Léteznek ma már hosszú keskeny fiókos rekeszek a fűszerek számára, és rendkívül praktikus edénytárolók speciálisan sarkokra szabva. Ha kevés a helyünk, kiváló megoldás lehet a falra szerelt, lehajtható asztallap, sőt már találhatunk pult alól kihúzható változatokat is. Újdonság a görgethető fiókos szekrény, melynek teteje munkalapként funkcionál, amit – ha épp nincs rá szükség – visszatolhatunk a pult alá.

És mi a helyzet a mosogatóval? Nos, mindenképp szükség lesz rá, még a mosogatógép mellett is elengedhetetlen a konyhában. A legkisebb konyhákba a kör alakú, egymedencés mosogató az ideális megoldás. A lekerekített formák helytakarékosak és egyben dizájnosak is. Kicsivel nagyobb változatban már kaphatunk kétmedencés mosogatókat is, rengeteg színből, formából és méretből választhatjuk ki a tökéleteset.

Ha kihívásnak érzi aprócska konyháját funkcionálisan és esztétikusan berendezni és burkolni, mindenképpen látogasson el bemutatótermünkbe! Rengeteg további ötlettel és széles, minőségi termékpalettával, szakértő segítséggel várjuk a VS Fürdőszoba bemutatótermeiben!

 

További cikkeink, melyek érdekelhetik Önt:

Alkossunk dekorációt otthonunkban üvegmozaikkal!

Hasznos tippek röviden - a fürdőszoba átalakításához

VSINFOVONAL

Hívjon minket: 0630/194-0858

Áruátvétel, házhozszállítás

LABLECHIRLEVEL

Hírlevél feliratkozás

Elfogadom az adatkezelési feltételeket*  
cookielaw
 
GYÁRTÓK