Hasznos segítség a burkolásnál: Szintező rendszerek

Hasznos segítség a burkolásnál: Szintező rendszerek

Avagy, a legtutibb újdonságok a burkolati segédanyagok háza táján…

Fugakereszt, burkolatszintező, csempe szintező és lapszintező: Vajon mit jelentenek ezek az új, laikusok számára legalábbis mindenképpen újnak hangzó kifejezések? Annyi bizonyos, hogy ezek is a profi burkolás mára már nélkülözhetetlenné lett segédanyagai, ahogyan egy jó ragasztót, vízszigetelést, élvédőt, vagy fugát – ezt sem érdemes megspórolni, hiszen a felújítás, az építkezés hosszú távú sikere múlhat rajta!

Akár kicsi, akár nagyméretű burkolólappal tervezzük otthonunk felújítását vagy építését – minden esetben elengedhetetlen az adott csempe, illetve padlólap mellé megvásárolni a legmegfelelőbb segédanyagokat. Ezt nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hiszen burkolatunk szépsége, tartóssága nem csak a lapok és a kivitelezés minőségétől, hanem javarészt a felhasznált egyéb anyagoktól – ragasztótól, fugázótól, szigetelési és egyéb termékektől függ.

A mai trendekhez igazodó, nagyméretű burkolólapok, járólapok azonban még pontosabb munkavégzést, még nagyobb precizitást igényelnek.

Éppen ezért, a segédanyagokat gyártó cégek ezekhez segítségképpen, megalkották a burkolólap szintező rendszereket, melyekkel a munka sebessége gyorsabbá válik, egyszerűbbé, mindemellett precízebb, szebb, tökéletesebb lesz a végeredmény!

A nagyméretű burkolólap és csempe burkolásához nagy segítség lehet a Progress – pontos nevén Progress Proleveling System szintezőrendszer.

Ez egy újfajta, szabadalmaztatott eljárás, mely abból a célból született, hogy a burkoló könnyedén elkerülhesse a szintek egyenetlenségeit, és a legvékonyabb, nagyméretű burkolólapok esetében se legyen „fogazottság” az egyes kerámialapok, márvány, vagy éppen terméskő elemek egymás mellé helyezésekor.

Itt három féle távtartó is létezik – kereszt, a hagyományos burkolásnál a sarkokhoz, az ún. lineáris fajta, melyet pl. a fahatású lapok eltolásos irányú burkolásához javasoljuk, és a harmadik pedig a T alakú forma, ez a fal és a padló találkozásánál is tökéletes burkolást biztosít.

A PPLS újszerű, forradalmi módon megtervezett szintezési módszer mind a közepes, mind pedig az egészen óriási, akár a 120x120 cm-es méretig vagy a még ennél is nagyobb lapterjedelemig biztosíthatja otthonunkban a hibátlan fal illetve padló felületeket. Szám szerint a legvékonyabb, 3 mm-es, illetve a közepestől egészen a 40 mm-es vastagságot elérő burkolólapok és egyéb anyagok lerakását nagymértékben megkönnyíti, akár az egészen egymás mellé helyezett, 1-2 mm-es fugavastagságban is!

A Progress szintező rendszernek igen nagy előnye, hogy nem kell hozzá fogó! A szakemberek véleménye szerint egy nagyobb felület burkolása esetén a fogó megnehezíti a burkoló munkáját, mert a folyamatos szorítások miatt előbb elfárad a kéz. Ebből adódóan a munka egyenetlenséget szülhet. A Progress rendszer csavaros megoldása ezzel szemben kényelmesebb, kímélőbb lehet.

Ám a szintező használatához is lényeges a precíz előkészítés, a körültekintően kialakított, tökéletes aljzat előkészítése, mellyel a szintezést gondosan előkészítjük.

Figyelembe kell venni mindenekelőtt a kiegyenlítés rétegvastagságát és a burkolatok méretét, s ezekhez igazítva válasszuk ki a megfelelő kiegyenlítőt. Amennyiben az eltérés csupán néhány milliméter, akkor szemre öntve is tökéletes eredményt kapunk, ha megfelelő gyakorlattal rendelkezünk.

Ám amennyiben burkolási munkát végzünk, a precizitás elengedhetetlen ahhoz, hogy a burkolatunk hibátlan legyen.

Ezt a precíz munkát segíti elő a szintező rendszer, melyből többféle is létezik a piacon.

Az előbb említett Progress rendszer mellett a Raimundi szintező is nagy ismertségnek örvend a piacon. Ez tulajdonképpen egy komplett szettből áll, mely darabonként is megvásárolható: egy fogót, ékeket és szintező klipszeket tartalmaz. A rendszer célja az tökéletes illeszkedés, azaz, hogy még az óriási táblák, nagyméretű burkolólapok is egy síkba kerülve, tökéletesen illeszkedjenek mind egymáshoz, mind pedig a vízszint síkjához.

A manapság divatos élcsiszolt, azaz retifikált lapok burkolásához is óriási segítséget jelent a szintező rendszer alkalmazása, mellyel tökéletes, szép, egybefüggő felületet alkothatunk – a korábban esetleg előforduló egyenetlenségek, itt-ott lejtő felület helyett.

A normál lapoknál is – melyeknek nem retifikáltak az élei – is előfordulnak egyenetlenségek, „fogasságok”, ám ezeknél ez nem annyira feltűnő, hiszen itt a fuga csíkok is eltüntetik ezt a szabad szemmel egyébként alig látható kis hibát. (Ez egyébként nem minden esetben a burkoló hibája, sokszor a csemperagasztó zsugorodása is előidézheti ezt, különösen, ha az előző napokon elkezdett munkát másnap folytatja a szakember.) Az élcsiszolt, egybefüggő, nagy lapoknál azonban már kifejezetten feltűnő, ha fogas, vagy egyenetlen a felület síkja.

A szintező klipszeket helyezzük a burkolat alá, a klipsz talpakkal, alulról megtámasztva az ékkel feszíthetjük vízszintbe az egyes lapokat.

Ahhoz, hogy az ékeket megfeszíthessük, szükség lesz a szetthez tartozó, speciális kialakítású fogóra. Ha megfelelően feszítjük a lapokat a vízszintes helyzetbe, akkor kerülnek egymással egy felületi síkba a burkolólapok, - még a mostanság trendi, hajópadló formájú, hosszúkás padlólapok is, ahol bizony olykor előfordulhatnak gyártási hibák, melyek során a lapokon előforduló minimális görbeség, nagyon enyhe csavarodás is előjön.

Ezeket segíti eltüntetni a megfelelő szintező rendszer, és mellé a jó minőségű, lapok jellegének és méretének megfelelő ragasztó, melynek kenéséhez a megfelelő fogazattal rendelkező glettvas lesz az ideális.

Miután elkészültünk a felületi előkészítéssel, a szintező rendszer használata már nem lesz bonyolult, és jó tudni: hogy egyes változatokat akár fugakeresztek használata mellett is alkalmazhatunk.

A burkolást kezdjük el ebben az esetben is a szokásos módon: előbb a burkolatragasztó elterítése, majd a lapok egymás mellé fektetése jön. A különbség csak eztán jön: helyezzük el a talpakat, szorosan a padlólaphoz illesztve, az egyes burkolólapok mind a négy oldala alá, jól beágyazva a ragasztóba - kivéve, ha kötésbe rakjuk le a lapokat, mint a fahatású példa esetén…

Attól függően, hogy mekkorák az adott lapok, azok oldalát megtámaszthatjuk egy-egy, vagy oldalanként akár több klipsszel is.  

Majd végezetül a lapokat a helyükre igazítjuk, az ékeket elhelyezzük a talpak szabadon maradó nyílásaiban, és a speciális fogóval megfeszítjük.

Majd miután megkötött a ragasztó, egy gumikalapáccsal a fuga vonalában letörjük a klipszek kiálló részeit. Többnyire a szintező rendszer a ragasztást követően kb 12 óra múlva eltávolítható, ám minden esetben vegyük figyelembe az adott ragasztónk száradási idejét!

A MAPEI a szintezést mozaikokhoz is kifejlesztette. Ennek alkalmazásánál azt javasolja, hogy osszuk fel a felületet rácsokra, úgy könnyebb lesz majd a munka: 1 m x 1 m-es (vagy 1,5 m x 1,5 m-es) raszterre osszuk el, kicsapóval jelöljük fel a felületeket. A szintező rendszer segítségével megkereshetjük azt a pontot, mely a legmagasabb, és ott kezdjük el az aljzatkiegyenlítő folyadékot felvinni. Ez lesz az ún. „bázis pont”, a minimális öntési vastagság.

Ettől kezdve a folytatás már egyszerű: minden keresztponthoz, egy-egy bázis pont szintjére „ültetett” mozaikot helyezzünk el, azzal azonos szintben. Ha az öntést még aznap szeretnénk elvégezni, használjunk gyorsragasztót, vagy LAMPOCEM MAPEI terméket a ragasztáshoz, így az öntés során nem fognak elmozdulni a mozaik darabkák.

A mozaikokat egyébként könnyedén egy szintbe tudjuk helyezni a BOSCH lézeres szintező műszerekkel, melyek többféle alternatívát, különböző funkciók szerinti használatot is kínálnak számunkra, elérhető árakon.

Amennyiben szép és precíz burkolást szeretnénk, érdemes igénybe venni ezeket a modern, újszerű technológiai könnyítéseket, hiszen így nem ér bennünket kellemetlen meglepetés sem a burkolás közben, sem pedig utána – nem beszélve arról, hogy a szintezésre fordított idő jelentősen megtérül a burkolás további folyamatainál, hiszen lényegesen könnyebb, gyorsabb és precízebb lesz így a munka és persze majd a végeredmény!

Javasolja tehát mesterének Ön is a szintező rendszerek alkalmazását, ha igazán szép burkolatot szeretne! Amennyiben pedig még többet szeretne megtudni róla, vagy maga szerezné be a burkoláshoz fontos és nélkülözhetetlen segédanyagokat, akkor látogasson el üzleteinkbe, és nyugodtan kérje kollégáink szakértő tanácsadását és közreműködését!

 

További cikkeink, melyek érdekelhetik Önt:

  Simas, bohém fürdőszoba koncepciók

 

 Milyen legyen a fürdőszoba?

 

VSINFOVONAL

Hívjon minket: 0630/194-0858

Áruátvétel, házhozszállítás

LABLECHIRLEVEL

Hírlevél feliratkozás

Elfogadom az adatkezelési feltételeket*  
cookielaw
 
GYÁRTÓK