Fürdőszoba felújítás megtervezése 8 lépésben? Mutatjuk…

Fürdőszoba felújítás megtervezése 8 lépésben? Mutatjuk…

Akár saját, új dizájn iránti vágyunkból fakadóan újulunk meg, akár egy szerencsétlen csőtörés, vagy egy szükségszerű vezetékcsere, vagy bármilyen más műszaki ok miatt döntünk a fürdőszoba felújítása mellett, ez a tervünk minden esetben nagyon alapos tervezést, és tudatos lépéseket kíván…

Elsősorban meg kell határoznunk a céljainkat, és keretet kell adnunk a terveinknek is. Dizájn, esztétikum, praktikum, méretek, mennyiség, és anyagiak – mi jöhet szóba, számításba, mi nem, vagy esetleg mi az, amit el tudunk engedni, ha sehogyan sem férnénk bele a büdzsébe…

1. lépés: a célok, tervek, és a rávaló büdzsé meghatározása

Ahhoz, hogy az új fürdőszoba azon túl, hogy szép, rendezett és esztétikusabb, divatosabb, mint az előző volt – hosszú távon is kielégítse az igényeinket, valóban alapos tervezésre van szükség!

Ahogyan a stílus, úgy tehát a kényelem terén is fel kell állítani az új célokat, terveket: mi az, ami a korábbi, vagy a jelenlegi fürdőszoba elrendezésben tetszett, szerettük – és mi az, amit most már inkább máshogyan szeretnénk? Milyen új termékekre, fürdőszobai berendezésekre, szaniterekre lesz szükségünk? És persze, az örök nagy dilemma: kádat, vagy inkább zuhanykabint válasszunk? Fontos lesz majd olyan szempontok szerint is mérlegelni, hogy mennyire fontos, hogy a fürdőszoba padlója csúszásmentes legyen, fogják-e gyerekek, idősebbek, esetleg mozgáskorlátozottak használni majd a helyiséget? Ha igen, akkor célszerű már eleve ilyen termékek, berendezések után nézni, ahogyan azt is átgondolhatjuk, hogy szeretnénk-e esetleg valamilyen kis luxust bevinni a fürdőbe, és mi legyen ez: A SPA hangulat, esetleg a masszázsfunkciós kád, zuhanykabin, vagy inkább egy kis egyedi, színes hangulatvilágítás?

Ezekre persze csakis mi, a családi kupaktanács segítségével – adhatjuk meg a válaszokat.

2. Nézelődjünk, tájékozódjunk!

A dizájn tekintetében pedig mérjük fel a terepet, kerüljünk képbe az aktuális trendekkel, de persze, a saját személyes ízlésünk szerint válasszunk pl. csempét, burkolatot. Kis helyiségbe inkább a világosabb, fényesebb lapok illenek, a nagyobb, tágasabb terű fürdőszoba enteriőrökben pedig már jól mutatnak a most nagyon divatos sötét, matt, nagy méretű burkolólapok is.

Nézegethetünk lakberendezési magazinokat, de akár el is mehetünk ötleteket gyűjteni a nagyobb, elegánsabb fürdőszoba szalonokba, ahol legalább egyúttal már az árakról is tájékozódunk, és akár 3D látványtervet is kérhetünk elképzelésünkről a már kiválasztott csempéket illetően!

3. Hozzuk összhangba a célokat, terveket a rendelkezésünkre álló büdzsével!

Ez talán a legnehezebb feladat, amikor már konkrétan realizáljuk a terveinket. Ehhez a legkézenfekvőbb, ha írunk egy pontos listát, és – ha egyelőre csak hozzávetőlegesen is – de igyekezzünk az egyes tételek mellé számokat, körülbelüli árakat társítani. Majd ennek végeztével rangsoroljunk: mi az, ami elengedhetetlenül fontos, mi az, ami fontos, jó lenne, és mi az, ami inkább a vágyálom kategória, és majd meglátjuk, hogy belefér-e…

4. Finomítsuk elképzeléseinket, határozzuk meg leendő fürdőszobánk konkrét stílusát, színeit!

Itt jön majd képbe a 3D Látványtervezés, amikor is már összegyűjtöttük a hozzánk legközelebb álló kész fürdőszobák fotóit, terveit. Érdemes a szerint is válogatni, rangsorolni, hogy melyik fürdőből mi tetszik a legjobban: egyiknél biztosan a burkolat színe, mintája, míg a másiknál az elrendezés, vagy egy-egy frappáns belsőépítészeti megoldás fogja majd meg. Ne feledje a fontos berendezési elemeket gondolatban elhelyezni, sőt akár rajzolgathat is egy kockás papíron. A rajzról ne felejtse le a nagyon lényeges tároló megoldásokat se!

Végül számoljunk, véglegesíttessük a terveinket szakemberekkel is, és győződjünk meg arról, hogy a szalon munkatársai által elkészített 3D látványterveken is valóban minden a legnagyobb rendben, és a mi ízlésünknek, elképzelésünknek és persze pénztárcánknak megfelelően lett megtervezve.

5. Megvannak a végleges tervek? Akkor válasszuk ki és rendeljünk meg még időben az anyagokat!

Ez egy nagyon fontos lépés, pláne, ha a tavaszi-nyári csúcsidőre terveztük a lakás – illetve fürdőszoba felújítást! Már megvan a kiválasztott színvilág, stílus, a szükséges csempemennyiség, a dekorok – akkor célszerű mielőbb megrendelni, hiszen sajnos gyakran előfordul, hogy pont az a modell fogyott el a gyárban, meg kell várni amíg újra gyártósorra teszik a terméket, és ez bizony akár hosszú hetekkel is megnövelheti az eredetileg kalkulált, általában 2-3 hetes várakozási időt. Éppen ilyen fontos és lényeges a szükséges csempemennyiség pontos kiszámolása, melyre kb. 10%-ot érdemes még ráhagyni az esetleges szállításkori sérülések, vagy a későbbi javítások érdekében. 

A csempén túl persze rengeteg mindenre lesz még szükségünk, pláne, ha komplett fürdőszoba felújítás szerepelt a terveink között: zuhanykabin, zuhanytálca, kád, csaptelepek, mosdó, mosdó alatti szekrény, illetve más fürdőszobabútorok, tükör vagy tükrös szekrény, polcok, és a kisebb fürdőszobai kiegészítők.

6. Árajánlatok bekérése a mesterektől, és a kivitelező kiválasztása

Nagyon lényeges, hogy itt is több szálon futtassuk az eseményeket – azaz, akkor járunk a legjobban, ha több árajánlatot is bekérünk, több mester munkájának minőségéről, illetve a munkához való hozzáállásáról biztos forrásból tájékozódunk. Majd végül a bekért ajánlatok alapján döntünk – lehetőség szerint ne a legolcsóbbat, és ne is a legdrágábbat válasszuk – az arany középút a legjobb, és a szimpátia, az időbeni rugalmasság, és a számlaképesség is sokat nyomhatnak a latban.

7. Terveink, elképzeléseink pontos átbeszélése a kivitelezővel

Ez szintén egy nagyon lényeges momentum! Érdemes minden apró részletet átbeszélni, pontosítani, és ha készült látványterv a fürdőszobáról, akkor ennek legalább a csempekiosztási terv részét a mester kezébe adni. Ugyanis lehet, hogy számunkra evidens, hogy a hosszúkás lapokat fektetve burkolja, de neki nem biztos. Úgy ahogy a padlólapok kiosztását, burkolási irányát is célszerű pontosítani.

8. Kivitelezés, végül az új fürdőszoba birtokba vétele

A kivitelezés részt már nyilván az általunk megbízott mesterek végzik. Ám még itt sem dőlhetünk hátra: érdemes a munka közben is időről időre felbukkanni, és ellenőrizni, hogy megy, hogy haladnak, és egyeztetni a következő lépéseket.

Erre az időre jó, ha nem utazunk túl messzire, de azért keresünk és találunk magunknak egy viszonylag közeli szállást, esetleg ismerősnél, rokonnál, barátoknál meg tudunk húzódni arra a néhány napra – már ami a fürdést, tisztálkodást illeti. Ha van lehetőségünk munkahelyünkön, vagy az edzőteremben lezuhanyozni, és mosott, tiszta ruhával is előre készülünk a felújítás idejére, az sok kellemetlenséget, kényelmetlenséget eloszlathat – addig is, amíg végre-valahára át nem vesszük a szép, új fürdőszobát. Nézzünk át mindent alaposan, és amíg ott vannak a mesterek, addig reklamáljunk, illetve a kisebb szerelnivalókat is még idejében bízzuk rájuk, mint pl. a tükör, a polcok, vagy akár a WC-papírtartó felszerelése…

Ezek a pontok természetesen csak nagy vonalakban mutatják be egy fürdőszoba felújítás egyes lépéseit, a saját - laikus fürdőszoba felújító - szemszögéből. Természetesen ennél jóval összetettebb és sokrétűbb ez a folyamat, melynek nem győzzük elégszer hangsúlyozni: alapja, kulcsa a jó tervezés. Ne sajnáljuk hát rá az időt, sem a pénzt – és ha egyedül nem boldogulunk a tervekkel, vagy a rengeteg trend, stílus közül nehezen leljük meg azt, hogy mégis mi állna hozzánk közel, és mi állna jól a mi lakásunknak, fürdőszobánknak – akkor bátran forduljunk segítségért a VS Fürdőszoba szalonok hozzáértő, kreatív munkatársaihoz, akik kérésünkre 3D Látványtervező programban meg is tervezik álmaink fürdőjét!

 

További cikkeink, melyek érdekelhetik Önt: 

 Így készülj az ünnepekre a fürdőben: a ragyogó, elegáns fürdőszoba titka

 Ezzel tedd különlegessé és meghitté, többfunkcióssá a kádat!

VSINFOVONAL

Hívjon minket: 0630/194-0858

Áruátvétel, házhozszállítás

LABLECHIRLEVEL

Hírlevél feliratkozás

Elfogadom az adatkezelési feltételeket*  
cookielaw
 
GYÁRTÓK