Csempe vagy járólap – mi a különbség?

Csempe vagy járólap – mi a különbség?

Fürdőszoba vagy konyhafelújítás előtt áll? Az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen burkolatot válasszon! Nem egyszerű a feladat, hiszen a kínálat óriási, és számtalan kérdés merül fel. Például az első dilemma csempét vagy járólapot válasszunk? És mi a különbség a kettő között? Rövid összefoglalónkból kiderül!

Hidegburkolat vásárlása előtt sokan tanácstalanok vagyunk, nem tudjuk eldönteni, melyik csempét, vagy járólapot válasszuk. Ma már rengeteg szebbnél szebb burkolat áll rendelkezésre, így a döntés még nehezebb. Nagyon fontos persze a dizájn, de először ismernünk kell néhány alapvető technikai paramétert ahhoz, hogy a megfelelő burkolat kerüljön a padlóra és a falra. Nézzük meg tehát, hogy mik a legfontosabb különbségek, a csempe és padlólapok között, illetve milyen szempontok alapján lehet megkülönböztetni a burkolatokat!

A legrövidebben összefoglalva azt lehet mondani, hogy a csempe a falfelület burkolására való, míg a járólap – a nevéből is adódóan – a padlóra. Sokan gondolják, hogy csak a méret különbözteti meg egymástól a két burkolatot: a padlólapok nagyobbak, mint a csempe. Régebben ez nagyjából így is volt, most azonban már sokkal szélesebb a kínálat: egyre gyakrabban találkozunk olyan csempékkel, melyek alkalmasak akár járófelületnek is – de akár fordítva: a padlólap is nyugodtan felkerülhet a falakra, ha teljesen egységes, homogén tereket szeretnénk alkotni.

Vegyük sorra, milyen szempontok szerint különböztethetjük meg a hidegburkolatokat!

1. Terhelhetőség: Lényeges, hogy milyen terhelést bír a lap – ha a padlóra kerül, akkor közlekedünk rajta, és a nehezebb bútorokat is el kell bírnia. Függőleges falfelületen viszont elegendő kisebb terhelhetőség is. Ennek alapján mondhatnánk, hogy a járólapoknak kell nagyobb teherbírásúnak lenni, de manapság egyre többen tesznek kerámiacsempét például a konyha padlójára is. Az új technológiai eljárásoknak köszönhetően a sok esetben már a csempék is elég strapabírók. Akkor ajánlott a kifejezetten terhelhető csempékből választani, ha egységes burkolatot szeretnénk a falra és a padlóra is.

2. Kopásállóság: Általában a csempe kopásállósága alacsonyabb, mint a járólapé, mivel a falicsempe esetében nem elvárás a nagy felületi keménység, viszont a díszítési szempontok miatt fontos a jó színezhetőség. Ezzel szemben a padlóburkolatok kopásállósága magasabb. Ennek oka a felhasznált anyagok különbözősége. A hidegburkolatok kopásállóságát a PEI skála mutatja:

PEI I.: leggyengébb, falra ajánlott

PEI II.: kisebb igénybevételnek kitett helységekbe ajánlott, például hálószoba, fürdő

PEI III.: közepesen kopásálló, nappaliba, előszobába javasolt

PEI IV.: erős igénybevételnek kitett helységekbe ajánlott: lépcsőház, konyha, iroda, stb.

PEI V.: a legellenállóbb, kültéri burkolatok kategóriája, továbbá áruházakba, nagy forgalmú helységekbe, előadótermekbe ajánlott.

3. Karcállóság: ez a kategória a lapok keménységét jelöli, és az úgynevezett MOSH skálán mérhető. A mérés lényege, hogy ásványokhoz hasonlítják a lapok keménységét, olyan módon, hogy az adott ásvánnyal meg lehet-e karcolni a lap felületét. A skála 1-10-ig terjed, az átlagos értékek 3-5 körül mozognak, a 10-es felület már csak kizárólag gyémánttal karcolható meg.

4. Csúszásmentesség: kiemelten fontos szempont a vizes helységekben és a közösségi terekben, fokát az R-skálán jelölik. Ez a száraz cipőtalpra vonatkozó értéket jelenti, az átlagos érték R9 és R12 között van. A biztonság mellett a tisztíthatóságot is érdemes figyelembe venni, ezért nem ajánlott az indokoltnál nagyobb R értékű lapot választani. A vizes kövön, mezítláb való csúszásmentességet A, B, C értékkel jelzik. Fürdőszobába érdemes az A jelűt választani.

5. Fagyállóság: Fontos és lényeges alapszabály: Külső térben csak fagyálló padlólappal szabad burkolni! A lapok minősége mellett a megfelelő ragasztó-, illetve fugázó anyagok használata is fontos, hiszen a burkolat komplex rendszert alkot a kivitelezés során használt anyagokkal. Általános szabály, hogy beltéri burkolat nem kerülhet kültérre, de a kültéri burkolatot nyugodtan használhatjuk lakáson belül is, például, kimaradt kültéri lapokat felhasználhatunk a konyhapult mögé, elé a padlóra, de akár még a falra is.

Érdemes tehát figyelembe venni ezeket a szempontokat, ha hidegburkolatot szeretnénk vásárolni. A mai gyártók már rendkívül széleskörű választékkal állnak rendelkezésünkre, a csempe és a járólapok terén, továbbá a technológiák fejlődésével egyre inkább összemosódnak a határok csempe és padlólap között. Nyugodtan tehetünk járólapot a fürdőszoba falára, de burkolhatjuk csempével a konyhapadlót is. Nem az elnevezés a lényeges, inkább a felhasznált anyagok és a technikai jellemzők alapján dönthetjük el, hogy az adott helységbe milyen tulajdonságokkal rendelkező burkolatot használjuk – ebben pedig a szakképzett eladók, értékesítő munkatársak tudnak segíteni.

A VS Fürdőszoba szalonokban, üzletekben nem csak megfelelő tanácsadással, 3D Fürdőszoba Látványtervezéssel, hanem igen széles választékkal is várjuk, ahol a sok fürdőszobai termék és komplett berendezés mellett neves gyártók kiváló minőségű hidegburkolatait kínáljuk, hogy mindenki megtalálhassa a saját, egyedi igényeinek és ízlésének tökéletesen megfelelő darabokat. Ha nehezen tud dönteni, kérje szakértő munkatársaink segítségét bemutatótermünkben!

További cikkeink, melyek érdekelhetik Önt:

Bájos, egyszerű és örökzöld: átütő erejű apróminták!

5 kreatív trükk - kicsi és sötét fürdőszobából hozd ki a maximumot!

VSINFOVONAL

Hívjon minket: 0630/194-0858

Áruátvétel, házhozszállítás

LABLECHIRLEVEL

Hírlevél feliratkozás

Elfogadom az adatkezelési feltételeket*  
cookielaw
 
GYÁRTÓK