Kerüljük el a burkolás során felmerülő hibákat!

Kerüljük el a burkolás során felmerülő hibákat!

Fontos tudni: nem csupán a jól megválasztott csempe, járólap, hanem a burkolás folyamata, valamint a megfelelő minőségű, és megfelelő sorrendben elhelyezett segédanyagokon múlik elsősorban a kültéri burkolat tartóssága. Nézzük, mik azok az alapvető hibák, melyeket mégis sokan, gyakorta elkövetünk?

Kétségtelen, hogy a teraszburkolás az egyik legproblémásabb tud lenni a burkolási munkák sorában. Ám ha szakértő kezekre bízzuk, olyanra, aki ismeri a burkolási technikákat, és a megfelelő anyagokat, valamint azok hatékony alkalmazását – akkor nem lehet túl nagy gond.

Mindent azonban mégsem lehet a burkoló, vagy a kőműves trehányságára fogni! Igenis vannak olyan hibák, hiba lehetőségek, melyekre nekünk kell odafigyelnünk – amennyiben tartós, hosszútávon jól működő kültéri burkolatot szeretnénk otthonunkba, és miért ne szeretnénk?

  1. Nem rendeljük meg időben, nem nézünk utána a szükséges anyagoknak

Nos, az, hogy még időben felkészüljünk, mire megérkezik a burkolás ideje, az egyértelműen a mi feladatunk és felelősségünk. Szeretnénk felhívni ezúton is az Önök figyelmét arra, hogy a csempe üzletek és fürdőszoba szalonok sem rendelkezhetnek akkora készlettel, hogy minden gyártó minden terméke a mi rendelkezésünkre álljon. Nagyon sok esetben az éppen Ön által kiválasztott modellek külföldről, a tengerentúlról is érkezhetnek, így ezek esetében bizony, olykor több hetes várakozási időre is számolni kell. Érdemes mindig pontosan utána érdeklődni a szükséges csempe mennyiségnek, megbizonyosodni a kalibrációról, a kiválasztott lapok valós, tényleges méretéről (ugyanis a greslapokat égetik, ezáltal előfordulhat egyes lapok esetében fél-fél cm-es eltérés is, mely nagyobb mennyiség, nagyobb felület esetében már jelentős különbséget jelenthet a szükséges csempe mennyiség kiszámolásánál.)

  1. A nem megfelelő ragasztóanyag használata

Éppen ilyen körültekintően kell eljárnunk a megfelelő burkolati segédanyagok kiválasztásánál, és nem csak a burkolónkat, hanem több hozzá értőt is megkérdezni, hiszen a rossz minőségű, nem megfelelő ragasztó nem képes levezetni a hőingadozásokból eredő mozgások során keletkezett feszültségeket. Ennek következtében pedig törések, repedések keletkeznek az anyagokban: jobbik esetben csak a fuga töredezik, repedezik meg már idejekorán, míg rosszabb esetben az újonnan lerakott, drága pénzért megvásárolt burkolólapok is, függetlenül attól, mennyire első osztályút, magas minőségűt, drágát vásároltunk is…

Amikor ragasztót választunk, 4 alapvető dolgot érdemes figyelembe venni e termékek kiválasztásakor:

1. legyen fagyálló 2. legyen rugalmas, azaz flexibilis (éppen a mozgások, a hőmérséklet változása miatti zsugorodás vagy tágulás miatt) 3. legyen alakítható, valamint 4. jól tapadjon az anyaghoz.

Egy ragasztó alakíthatóságát és tapadó képességét a termékhez hozzá adott műgyanta mennyiség fogja meghatározni, mely egy igen értékes része a terméknek. Ahhoz, hogy a ragasztási eredményünk tartós legyen, a fokozott terhelhetőségű, alakítható (S1) vagy kifejezetten jól alakítható (S2) ragasztót érdemes választani. Ha jól választunk, akkor elkerülhetjük, hogy túl merev legyen a járólap számára kialakított ragasztóágy, és a téli-nyári extrém hőingadozások során a mozgások miatt repedések keletkezzenek a fugán vagy rosszabb esetben a járólapokon. Fontos lesz majd az üregmentes ragasztás, melyhez nagyon jó termékek kaphatóak már, pl. folyékony ágyas burkolatragasztó, mely teljesen kitölti a burkolatunk alatti teret, így a rések közé bejutó csapadék egyenletesen elterül.

  1. A vízszigetelés hiánya, és a megfelelő rések kihagyása a lapok között

A repedések elkerülése ismét a kulcsszó. Ugyanis a keletkezett repedéseken a csapadékvíz már könnyen be tud jutni, utat tör magának, s nagyon alattomos munkát végezhet.

Fontos tehát, hogy hagyjunk elégséges mozgási hézagokat a lapok számára, ez által is csökkentsük az aljzatban és a burkolatban keletkező feszültségeket, szabad mozgást biztosítva ilyen módon a szerkezeti elemek számára. Teraszokon érdemes legalább egy kb. 10 mm szélességet hagyni a lapok között, sose zárjuk le mereven a mozgási hézagokat, hanem ilyen helyeken rugalmas hézagkitöltő anyagokat alkalmazzunk (mint pl. az akril, a szilikon, vagy a poliuretán hézagkitöltő anyagok), és záró profilként pedig használhatunk fém vagy műanyag záró profilokat.

Ezek a hibák természetesen mind elkerülhetők, ha rendszerben tervezünk, és az anyagok vásárlását, kiválasztását is megfelelő körültekintéssel végezzük.

Mindezeket a termékeket és segédanyagokat megtalálja a VS Fürdőszobaszalon üzleteiben, és mellette gyönyörű járólapokat választhat a bőséges kínálatból, ahol szebbnél szebb kollekciók és a legnagyobb csempe márkák sorakoznak fel. Várjuk szeretettel, mert ha a fürdőszoba és a konyha el is készült már – a teraszt és a kültéri járólapozást is érdemes még időben elkezdeni, hogy aztán mire megérkezik a várva-várt jó idő, sokáig élvezhessük a pihenést megújult, szép teraszunkon.

További cikkeink, melyek érdekelhetik Önt: 

 Vintázs, loft vagy művészi terek? Jól megválasztott burkolólappal máris megvan a különleges, misztikus hangulat! 

Tavaszi teendőink a teraszon, az erkélyen  

VSINFOVONAL

Hívjon minket: 0630/194-0858

Áruátvétel, házhozszállítás

LABLECHIRLEVEL

Hírlevél feliratkozás

Elfogadom az adatkezelési feltételeket*  
cookielaw
 
GYÁRTÓK