Bájos, egyszerű és örökzöld: átütő erejű apró minták!

Bájos, egyszerű és örökzöld: átütő erejű apró minták!

A minták – a színekhez hasonlóan – számtalan különböző szerepet betölthetnek: akár hangsúlyos elemekként az előtérben, akár kellemes, diszkrét háttérként alkalmazzuk őket. Az biztos, hogy megváltoztatják a helyiség hangulatát és arányait is! Kicsiny helyiségbe – noha ez a tézis már megdőlni látszik – de még mindig nagyon sokan szeretik az apró mintákat, melyek kevésbé harsányak, de annál inkább mutatósak.

Ma már a nagyobb mintákat is divat alkalmazni a szűkebb, kisebb helyiségekben. Falsíkokon, azonban a kisebb minták még mindig sokkal jobban illenek a kis terekhez, sőt, nagy terekben ezek a minták nem is biztos, hogy jól mutatnának, hiszen el is veszhetnek a látványban. Sőt, némelyik apró mintát, ha távolabbról szemléljük, akár egyszínűnek is láthatjuk.

Ha az apró mintát egy teljes, egész falfelületre alkalmazzuk, akkor bizony el is veszítheti a jellegét, és különálló minták helyett inkább összefüggő textúra jelleget ad majd a falaknak. Ezért inkább célszerű kisebb, a szemünkhöz közel eső terekre, részletekre, vagy akár egy-egy kiemelt falsíkra beterveznünk őket. A hatás így biztosan nem marad el…

Persze, azt mi magunk döntjük el, hogy a kisméretű mintákat hagyjuk-e egyetlen tónusként érvényesülni a helyiségben, vagy inkább társítjuk más, egyszínű árnyalatokkal, síkokkal, részletekkel.

A kis mintákat nagyobb mintákkal is társíthatjuk, ha lendületes, energikus összhatást szeretnénk elérni. Ebben az esetben jól tesszük, ha a színeket illetően maradunk a semleges, finom árnyalatok, vagy a jól bevált, klasszikus örökzöldek mellett.

Az apró virágminták, a kockák, vagy a bájos, nonfiguratív apróminták is éppolyan örökzöldnek számítanak ma már, mint a fekete-fehér, vagy a piros-fehér kontrasztos tónusok. Ezeket különösen jól tudjuk társítani a természet textúráival, mint a kő, vagy a fa finom, egyedülálló mintázatai, például egy szép, jó minőségű kerámia parketta formájában.

Manapság azonban nem csupán az apró, kisméretű minták, hanem a kisméretű csempe lapok is újra reneszánszukat élik. Ezeket pedig szinte bármilyen alakzatban, formában, síkban elrendezhetjük, lerakhatjuk. Az egyik legnagyobb újdonságnak, trendnek számít mostanság a padlón és a falon is átívelő, egymással folytatólagosan ismétlődő minta, vagy ennek az a változata, amikor egy sávot, dekorációs vonalat a falon egészen leviszünk, majd ugyanezt folytatjuk a padlón is.

A jól lerakott, ízlésesen elrendezett burkolat egyébként is vonzza a szemet, és a különböző, horizontális avagy vertikális formákkal, alakzatokkal még a helyiség arányait is kedvezően befolyásolhatjuk, akár megnövelve az alacsony szobák belmagasságát, vagy szélesebbé téve a keskeny, egyébként szűk érzetű helyiségeket.

Kontrasztos színű elemekkel el is választhatunk egymástól különböző térrészeket, - például a WC és a mosdó környékét – vagy hangsúlyozhatjuk a „beugró” falrészeket, melyekkel szép tagolást kaphat a fürdőszoba.

Ezt az elkülönítést egyébként jól kihasználhatjuk az ajtók nélküli, nyitott tereknél, de akár egy zuhanyfülke, vagy egy kiemelni kívánt fal is szépen hangsúlyozható ily módon.

Különleges hatásokat tudunk elérni akár egyetlen szín többféle tónusával is, vagy a szürkék, bézsek többféle árnyalatával, melyeket mostanság már nemcsak a minimálban, hanem a bájosan romantikus, egyedi mintákkal tarkított terekben is remekül érvényesíthetünk.

Ma már számos olyan csempe családdal találkozhatunk, ahol a rendkívül széles méret- és formabeli változatosságnak köszönhetően számos variációs lehetőséget, egyedibbnél egyedibb tervezési megoldásokat kreálhatunk – akár egyetlen árnyalatból, egyazon színvilágban is. Például a széles választékban kapható, különböző dekorok közül eltérő kollekciókat is bátran összekombinálhatunk, ezzel még egyedibbé, még változatosabbá tehetjük a terek, falak látványát.

Alkalmazhatunk szebbnél szebb csillogó, csillámos felületeket, textúrákat, melyeket bátran kombinálhatunk matt elemekkel, vagy matt, homogén felületekkel, hiszen a fekete-fehér kontrasztjához hasonlóan, a fényes és matt felületek kontrasztja is mutatós, mégis finom, harmonikus összképet nyújt.

A színek terén „elvesztett” izgalmakért bátran kárpótolnak bennünket a felületekben rejlő egyedi hatások, és az egyedi módon kombinált lerakási irányok, módok változatossága. Mindezt még egyedibbé, személyesebbé teszik a bájos és sokoldalú apró minták, melyeket akár nonfiguratív, akár geometrikus, akár a legújabb, idei trend szerinti ornamentikus, botanikusi részletességgel kidolgozott mintákkal, rajzolatokkal kombinálhatunk.

Szerencsére változatos aprómintás csempe számos gyártónál megtalálható ma már, melyekkel különböző, egyedi stílusokat hozhatunk létre. A jó hír pedig, hogy VS Fürdőszoba kínálatában valamennyiből igen széles repertoár áll a rendelkezésünkre, bőven lesz tehát miből válogatni…

 

További cikkeink, melyek érdekelhetik Önt:

 5 kreatív trükk - kicsi és sötét fürdőszobából hozd ki a maximumot!

Vintage álmok nyomában

VSINFOVONAL

Hívjon minket: 0630/194-0858

Áruátvétel, házhozszállítás

LABLECHIRLEVEL

Hírlevél feliratkozás

Elfogadom az adatkezelési feltételeket*  
cookielaw
 
GYÁRTÓK