Az idén végre belevág a felújításba? Mutatjuk, mire ügyeljen a tervezési fázisnál…

Az idén végre belevág a felújításba?  Mutatjuk, mire ügyeljen a tervezési fázisnál…

Építkezés, felújítás, egyszóval teljes megújulás a tavaszra? Ha még éppen Ön is a tervezgetés, álmodozás szakaszánál tart, és túl sok szempontot kell egyszerre figyelembe vennie, esetleg úgy érzi, híján van a jó ötleteknek, vagy csupán szeretne biztosra menni, és nem csupán szép, ízléses, de élhető, praktikus és személyre szabott megoldásokat keres – nos, akkor egy jó belsőépítész, lakberendező segítsége akár még spórolhat is Önnek! 

Ha tovább olvas, most megtudhatja, miért, illetve mikor érdemes szakemberhez fordulni, és mit tartson szem előtt?

Sokan úgy érzik, teljesen felesleges és luxus pénzkidobás a belsőépítész, vagy a lakberendező. „Hiszen nekem jó az ízlésem, tudom én jól, hogy mire van szükségem, hogyan nézzen majd ki a belső elrendezés!”

És a legtöbb esetben nem is az ízlésünkkel, az esztétikai érzékünkkel van baj. De ha belegondolunk, hogy bizony a hazai lakások nagy része – tisztelet a szerencsés kivételeknek – nem túl tágas, mondhatni kicsi, szűkös alapterülettel rendelkezik, különösen, ami a konyha vagy pláne a fürdőszoba terét illeti…

Azt már egy korábbi cikkünkben leírtuk, miért lehet fontos és nagyszerű segítség egy jó 3D látványterv, melyet még az anyagok megvásárlása, végleges beszerzése előtt érdemes elkészíttetni, hiszen ebből még időben láthatóvá válik egy esetleges rossz választás, vagy nem éppen praktikus kialakítás gondolata, ötlete…

Hasonlóan nagy segítségünkre lehet egy jó belsőépítész, vagy lakberendező – aki nem a mi ízlésünket, terveinket bírálja felül, hanem pont hogy a mi elképzeléseinket rendszerezi és hangolja össze.

Átgondolt terek, szükség esetén újratervezés – a belsőépítész azonban még ennél is többet nyújt…

Olykor szükség lehet a terek átszervezésére, újragondolására is ahhoz, hogy lakásunk, otthonunk még inkább ránk legyen szabva, még inkább a mi mindennapjainkhoz, életvitelünkhöz, adottságainkhoz, méreteinkhez illeszkedjen.

Azon túl, hogy irányt mutat, mit mivel érdemes kombinálni a szép, esztétikus összhatás érdekében, akár még meg is tervezheti álmaink bútorait - természetesen a mi igényeinkhez igazodva – vagy be is szerezheti számunkra a stílusban, minőségben, és legfőképp ár-érték arányban legmegfelelőbb darabot, mely illeni fog az adott enteriőrbe.

Sokan sajnos még ma is azt gondolják, hogy a belsőépítész csupán berendezi a lakást, ezért gyakran keverik össze a lakberendezővel. A belsőépítész azonban akár falakat is mozgathat, tereket helyezhet át, funkciókat cserélhet fel, amiket majd megtölt új tartalommal, színekkel, fényekkel, anyagokkal, textúrákkal, és a megfelelő dekorációval…

Ez a munka tehát igen szerteágazó ismeretet, naprakész rálátást követel, miközben kiváló szervezőkészségnek és emberi kommunikációnak sem lehet híján egy jó belsőépítész: hiszen ő az, aki összefogja a szakági tervezők, kivitelezők munkáját, mint a gépészek, statikusok, elektromos szakemberek, kőművesek, burkolók, asztalosok, és még megannyi más szakember…

Ezt a komoly összefogást, rálátást, szervezői munkát pedig nem biztos, hogy mi laikusként – hiába rendelkezünk egészen kiváló ízléssel és ötletekkel – munka, család mellett ugyanolyan jól és hatékonyan egy kézben tudjuk tartani.

Azt javasoljuk tehát, hogy ha valóban olyan nagy horderejű munka előtt áll, építeni, átalakítani, bővíteni szeretné otthonát – érdemes mindenképpen egy jó tervezőt keresnie. Választás előtt persze alaposan érdemes tájékozódni, melyre ma már számtalan lehetőségünk van. A legfontosabb azonban, hogy a hetekig, olykor hónapokon át tartó felfordulás végén egy nem csupán szép, de hozzánk illő, kényelmesen élhető otthonba tudjunk majd beköltözni.

Hiszen az igencsak kellemetlen, sőt mi több: bosszantó, ha utólag derül ki, hogy túl szűk és kicsi lett a konyha a család számára, a túlságosan tágasra hagyott nappali tere nem lett elég világos, vagy télen esetleg kifűthetetlen, ne adj isten, túl sok lett az ajtó a lakótérben.

A fürdőszoba tervezése is komoly fejtörést igényel: hiszen hiába szép a csempe, a járólap, ha elcsúszunk rajta vizesen, vagy nehézkes a takarítása. A túlzottan nagy kád benne ülve lehet ugyan kényelmes, de ha ezt egy egyébként kicsi, szűkös fürdőszobába zsúfoljuk be, akkor vagy a ki-be lépéshez nem lesz elegendő helyünk, vagy a mosdópult előtt állva kell majd feszengenünk, nem beszélve arról, hogy esetleg fontos funkciók, ergonómiai alapkövetelmények is csorbát szenvedhetnek, ami mind az otthonunk kényelmét, használhatóságát kérdőjelezheti meg.

De hogyan kezdhetünk el előbb mi magunk okosan tervezgetni?

Ahhoz tehát, hogy valóban élhető, kényelmes, azaz éppen a mi számunkra ideális tereket tervezhessünk, elkerülve a fent említett kellemetlen helyzeteket, célszerű végiggondolni előbb a család létszámát, igényeit, mindennapjait, szokásait – ahogyan azt is, hogy jelenlegi életterünkben, otthonunkban mi az, ami kényelmes számunkra, már bevált, és jól működik – illetve mi az, amin majd az újratervezéskor változtatni szeretnénk?

Ha ezekkel a kérdésekkel tisztába kerülünk, már megvan egy jó kiindulási pont! A következő annak átgondolása, hogy majd leendő új, illetve újjáépült otthonunkkal szemben milyen igényeket kívánunk támasztani?

Fontos, hogy ismerjük a terepet! Elvégre csakis az adott térviszonyok, tájolási viszonyok, falak, méretek, kellő ismeretét követően fogalmazhatjuk meg a szükségleteinket, igényeinket. Érdemes tehát egy hozzávetőleges alaprajzot készíteni már magunknak is, és abba berajzolni a kívánt dolgokat, berendezési tárgyakat. Még jobb, ha ezt egy kicsinyített léptékű, méretarányos kockás papíron képzeljük el, és a berendezési tárgyak rajzait kivágva, tologatjuk, rendezgetjük majd őket az alaprajzon.

Otthonunk hangulata, összképe is nagyban függ a helyes méretarányoktól, az ideális méretválasztástól. Látni fogjuk, milyen mély, vagy milyen magas lehet egy bútor, mekkora alapterületű kád fér el kényelmesen…

Esetleg azt is, hogy merre nyíljon majd a zuhanyzó ajtaja a kellemes kilépéshez, vagy hol legyen, és mekkora legyen az ágy, a kanapé…

Egy berendezési tárgyakkal teli zsúfolt helyiségben ugyanis nem marad számunkra elegendő élettér, így lehet, hogy az eredeti terveinkhez, elképzeléseinkhez képest több mindent el kell majd hagyni – ekkor jöhet a kivonás, hiszen eddig tulajdonképpen csak összeadtunk. A színes papírbútorokat a képzeletbeli helyiség méretarányos alaprajzán tologatva láthatjuk meg igazán, hogy mi az, ami tényleg szükséges és kell, és mi az, ami akár el is hagyható, mert nem csak a színek és a dekorációk, de a tér, a kényelem szempontjából nézve is olykor bizony a kevesebb a több.

Ennek az átgondolása is természetesen felkészültséget igényel. Sok esetben pedig egy jó elképzelés még az anyagi erőforrásainknál is jelentősebb segítséget nyújt a kívánt cél eléréséhez, ahhoz, hogy egy lakásból, házból hangulatos, kényelmes, minden igényünket kielégítő otthon váljék…

Ehhez segítünk mi Önnek itt, a VS Fürdőszoba munkatársaiként, látványtervezőiként, kiszállítóiként, és széles termékpalettánk, minőségi anyagválasztékunk mellett akár még kivitelező, tervező, esetleg egy jó belsőépítész szakembert is tudunk Önnek ajánlani, ha igényli – hogy otthona, fürdőszobája valóban olyan legyen, amilyennek megálmodta!

 

További cikkeink, melyek érdekelhetik Önt:

  Kontrasztok jegyében: az örökzöld fekete-fehér

 2018 öt legütősebb tavaszi trendje burkolataink jegyében

VSINFOVONAL

 Hívjon minket: 0630/194-0858

LABLECHIRLEVEL

Hírlevél feliratkozás

Elfogadom az adatkezelési feltételeket*  
cookielaw
 
GYÁRTÓK