Az egyedileg épített zuhanyzó még mindig sláger!

Az egyedileg épített zuhanyzó még mindig sláger!

Néhány éve jött divatba, és azóta is nagyon sokan szeretnének a fürdőszoba terébe egyedileg épített zuhanykabint. Ezeknek kétségkívül számos előnye van – a tartósság, az egyedi ízlés és elegancia szerinti megjelenés, ahogyan az egyedi méretek is – azonban a kialakításuk jóval nagyobb odafigyelést és pontosságot igényel, mint egy készen kapható zuhanykabin elhelyezése. Nézzük min áll vagy bukik az épített zuhanyzó ötlete és megoldásai?

Akár az egyedi méretbeli lehetőségek, az egyedi dizájn, vagy a tartósság vonzza és kacérkodik az épített zuhanykabin gondolatával, de még nem vágott bele, és laikusként még csak a tervezgetési fázisnál tart, akkor azt kell mondanunk: pont jókor van jó helyen! Ugyanis az egyedileg épített vagy építtetett zuhanykabin-megoldások esetében pontosan a jó tervezés lesz majd az egyik legfontosabb alappillér!

Van néhány igen kényes pont, melyekre érdemes odafigyelni már rögtön az elején, és ez most lehet furcsa lesz az Ön számára, de épített zuhanyzó esetében a gombhoz kell venni a kabátot, vagyis, előbb a csempe, és az ajtó legyen meg, azt válasszuk ki – és majd főleg a csempelapok mérete, elrendezési aránya fogja meghatározni a kabinunk méretét is.

Hiszen a szétszabdalt csempe nem csak hogy nem szép látvány, hanem az ily módon szétszabdalt burkolatnál már a fugázás sem mutat olyan szépen, vagyis, tényleg érdemes lesz majd előre kalkulálnunk a csempe mérettel.

Persze, egy épített zuhanykabin méretét mi szabjuk meg egyénileg ez elvileg bármekkora lehet, ám a takarékosság és a jól bevált gyakorlat mégis adnak majd egy keretet a dolognak.

Fontos, hogy megnézzük, ergonómiailag mekkora egy jól és kényelmesen használható zuhanyzó, ahhoz, hogy saját méreteink, alkatunk, lehetőségeink szerint kényelmesen elférjünk benne, és ne gátolja a mozgást, melyet a zuhanyzás közben végzünk majd.

Természetesen, ahogyan bárminemű építésbe, ebbe is csak alapos tervezés után érdemes belevágni.

Nagyon lényeges kérdések még a helyes lefolyó építés, a lefolyás irányát és magát a zuhanyfolyókát is beleértve. Nagyon kellemetlen és gyakori sajnos a fürdőszoba zuhanyzó felőli beázása, mely az egyik leggyakoribb probléma szokott lenni, ha helytelen a tervezés és a kivitelezés.

Döntenünk kell itt arról is, hogy peremes megoldást szeretnénk-e, vagy teljesen a padló szintjébe süllyedő, akadálymentes zuhanykabint? A lefolyó magasságát ugyanis majd eszerint célszerű kialakítani.

Ha az akadálymentes verzió mellett döntünk, akkor ehhez sokat kell majd számolgatni, és sok szempontot figyelembe venni. Ilyen többek között a burkolólapok mérete, vastagsága majd a befolyással, a csempék kiosztása – mely hatással lehet majd a lefolyó helyére és irányára is - vagy például a zuhany lefolyó magasságának kiszámítása.

Ha azonban már meglévő fürdőszoba átépítése történik, s már az eleve adott paraméterek állnak rendelkezésünkre, ahol a felfolyó már nem helyezhető át – akkor ezt ne hagyjuk figyelmen kívül! Érdemes figyelnünk majd az olyan kényelmi szempontokra is, mint hogy középre sose helyezzük a lefolyót, mert igen kellemetlen lesz majd mezítláb a hideg fémrácson állni zuhanyzás közben…

Ha pedig már a kényelemnél tartunk, azt is érdemes átgondolnunk, hogy szeretnénk-e bútorokat elhelyezni zuhanykabinunkban?

Gondolunk itt például néhány kisebb polcra a tisztálkodási szereknek, tusfürdőnek, samponnak, de az sem hátrány, ha le tudunk ülni egy kis székre időnként. Ezekre a dolgokra is előre érdemes gondolnunk, hiszen utólag már jóval nehezebb lesz pont olyan, odaillő kispolcot vagy ülőkét találni, illetve felfúrni azt a bizonyos polcot a falra, átfúrni a kerámia csempéken

Sokkal elegánsabb megoldás lehet egy kellemes kis falba épített fülke a dolgainknak, vagy előre megtervezett kisebb párkány, ahogyan a széket is már akár előre ki tudjuk alakítani, és ugyanúgy csempével burkolni, ahogyan a zuhanyzó többi részét.

Aztán ott van még a gazdaságosság kérdése is, ha épített zuhanyzót szeretnénk. Nyilván – ahogyan mindent – ezt is szeretnénk a lehető legköltséghatékonyabb módon kivitelezni. A tervezési fázist nem érdemes lespórolni, mert később több bosszúságunk, mint örömünk lehet majd a kialakított zuhanyzónkban. Azonban az olyan dolgokkal, mint pl. az üvegajtó mérete – tudunk variálni. Ha épített zuhanyzóhoz keresünk üvegajtót, és spórolni szeretnénk, akkor válogassunk a sorozatban legyártott méretek közül, ezek kevesebbe kerülnek, mintha egyedi méretre gyártatjuk le az üvegajtót.

Noha épített zuhanyzó a fürdőszoba bármely szegletében kialakítható, a lefolyó elhelyezhetősége mégis megszabja a határainkat. A fürdőszoba legmélyebb pontja lesz alkalmas arra, hogy a lefolyórészt kialakítsuk, mivel a lefolyónak minden irányból egy kissé lejtenie kell majd, legalább egy 2%-os lejtést kellene elérni, különösen az akadálymentesen épített kabinok esetében.

Sajnos, sok fürdőszoba felújítása esetén előfordul, hogy magasabbra kerül a zuhany lefolyó, mint ahogyan szeretnénk. Fontos, hogy úgy állíttassuk be az épített zuhanyzó lefolyójának magasságát, hogy a burkolat lejtése megvalósulhasson. A legkisebb, beállítható magasságot a csatorna rákötésnek magassága is befolyásolhatja, ezért bizony előfordulhat, hogy okoznak meglepetéseket a fürdőszoba felújítás, vagy átalakítás munkálatai, illetve sok esetben a vízszerelők sincsenek pontosan tisztában a lefolyó magasságainak beállításait illetően.

Aztán persze ki kell választanunk a lefolyót, a zuhanytálcát, és persze majd a zuhanypanelt és szettet is…

Egy épített zuhanykabin tehát nagyon sok tervezést, átgondolást, és precíz, profi munkát igényel – azonban üzleteinkben, a VS Fürdőszoba Szalonok hozzáértő munkatársai minden kérdésben, döntésben, tervezésben és persze a legideálisabb anyagok kiválasztásában segítenek, hogy mind a fürdőszoba, mint pedig az Önök által megálmodott épített zuhanykabin a lehető legjobb és legkényelmesebb megoldásként funkcionáljon otthonukban!

 

További cikkeink, melyek érdekelhetik Önt:

 Amit a helyes fugázásról, fuga vásárlásról tudni illik

  Minimál design, maximál higiénia: a perem nélküli WC-k előnyeil

VSINFOVONAL

Hívjon minket: 0630/194-0858

Áruátvétel, házhozszállítás

LABLECHIRLEVEL

Hírlevél feliratkozás

Elfogadom az adatkezelési feltételeket*  
cookielaw
 
GYÁRTÓK