Amit a helyes fugázásról, fuga vásárlásról tudni illik…

Amit a helyes fugázásról, fuga vásárlásról tudni illik…

Ha mindent nem is, de néhány alapvető kérdést és választ illik tudni a fugákról is, ha laikusként vágunk bele egy fürdőszoba vagy terasz felújításba. Jó tisztában lenni például azzal, hogy milyen fuga illik a választott csempéhez, illetve az adott helyiségbe, miként vegyük figyelembe a fuga méretét és szélességét, hogyan járjunk el a „kritikus helyeken”, mi alapján válasszuk ki a megfelelő fuga színt, és hogyan számoljuk ki a helyes fuga mennyiséget?

Amikor belekezdünk, netalán már javában benne is vagyunk egy felújításban, akkor jó ha tudjuk, hogy a csempe lerakása, a csempézett illetve járólapokkal burkolt felület kivitelezése igényli a legtöbb szakmai felkészültséget és tudnivalót.

Még akkor is, ha szakemberrel végeztetjük el ezeket a fázisokat, nem árt tisztában lennünk azokkal az alapvető dolgokkal és tudnivalókkal, amik a csempézési folyamatokhoz, mint például a fugázáshoz kapcsolódnak, pláne, hogy az anyagok beszerzését, megvásárlását sok esetben nem a burkoló, hanem mi magunk végezzük. Így aztán nem árt tisztában lennünk azzal a kérdéssel, hogy milyen fugát válasszunk az adott csempe vagy járólap mellé, mind színét, mind mennyiségét, mind pedig egyéb – pl. műszaki - jellemzőit tekintve.

Hiszen a végeredmény akkor lesz igazán szép, esztétikus, ha valóban a csempéhez illő fugát vásárolunk!

A fugázás során ugyanis a csempe rések közé kerülő fuga nem csupán a látványt, de a műszaki minőséget is ronthatja, ha az nem megfelelő. A fuga színének megválasztása persze inkább esztétikai kérdés, és lehet ugyan a burkolónknak is javaslata, azonban mégse ő, hanem mi döntsük el, hogy nekünk mi az, ami tetszik.

Azt szoktuk javasolni, hogy a fuga színe leginkább a kiválasztott burkolólaphoz igazodjon, tehát célszerű olyan színt választani, ami a legjobban hasonlít a csempe vagy a padlólap fő alapszínéhez, árnyalatához.

Persze, ez nem kőbevésett szentírás – van, aki például pont az elütő színűt keresi az izgalmas kontraszthatás kedvvért. Például fekete-fehér terekben jópofa lehet, ha a hófehér csempéhez fekete fugát választunk, vagy fordítva.

Azonban, ha a burkolásnál az a cél, hogy a terek minél tágasabbnak, egységesebbnek, azaz homogénnek tűnjenek, akkor célszerű a minél egyöntetűbb szín-összhangra törekedni, ugyanis az tény, hogy a fuga eltérő színe úgymond „kockázza” a burkolatot, kiemeli az egyes lapok méretét.

Ahhoz, hogy eltaláljuk a leginkább megfelelő színt, érdemes a fuga színmintáját még az üzletben hozzánézni a választott csempéhez közvetlenül, így rögtön láthatjuk az azonosságot vagy az esetleges eltérést a két árnyalat között.

Padlóra azonban nem célszerű túl világos fugaszínnel kísérletezni, mert nagyon hamar bepiszkolódik, és a fehérből szinte pár hét alatt szürke, sőt fekete is lehet, a fugákat pedig igen nehéz utólag takarítani.

Egyszerű, világosszürke fuga viszont jó választást eredményezhet még a fehér, tört fehér lapok esetében is, pláne hogy mind a hűvösebb szürke, mind a melegebb drapp, bézs árnyalatok is megtalálhatók a kínálatban. Jó, ha tudjuk, hogy a fugázók a végleges színüket úgyis majd csak a teljes kiszáradás után érik el, addig nyilván sötétebbnek, más árnyalatúnak fogjuk látni őket.

Milyen különleges, innovatív technológiájú fugák kaphatók mostanában?

Ami pedig extrának számít, bár már közel sem újkeletű – de kapható csillámos fuga is, arany, de akár ezüst színben is, melyet pl. a fémes hatású burkolólapokhoz, csillogó üvegmozaikokhoz tudunk választani. Ezeknél a fuga anyagába – változó mennyiségben – csillámport kevernek, mellyel a csillogást ennek megfelelően különböző mértékben érik el.

A csillámló fugák is ma már – hasonlóan a matt, normál fugákhoz – többféle színben, árnyalatban kaphatók, melyeket az üzletekben látható színminta alapján tudunk kiválasztani.

Az epoxy fugák két komponensből álló, epoxigyanta alapú fuga-habarcsok, melyeknél a kész, már megkötött fuga teljes mértékig vízzáró, ugyanakkor ellenáll az öregedésnek, a baktériumoknak, vegyszereknek, miközben élelmiszerbarát – ezért konyhákba, konyhapultok közelébe, illetve medencék burkolásához is ajánlják a szakemberek. Külsőre teljesen megegyezik a hagyományos fugákkal – bár nyilván az áruk jóval magasabb, a különleges tulajdonságaiknak köszönhetően – azonban padlófűtés mellé nem használhatók.  

Érdemes még megemlíteni a szilikon-fugát is, mely más nevén szaniter fugázóként is ismeretes. Ezt azokra a helyekre szokták alkalmazni, ahová a hagyományos fugát annak csekély flexibilitása miatt nem lehetne alkalmazni, mert kiperegne - például falak és padló csatlakozásainál, sarkoknál, vagy a diletációs hézagok kitöltésére. Ezek is elérhetőek az általános fuga színekben, egy tubus pedig körülbelül 10 méternyi terület fugázásához lesz elegendő…

A prémium fugázókat a szélsőséges időjárási viszonyokhoz érdemes kiválasztani, hiszen bizonyos csempézett, fugázott területeket érhet eső, hó is a teraszon vagy a kültéri felületeken. Ezekhez a viszonyokhoz mindig alkalmazkodni kell, ezért ide már eleve speciális, prémium fuga anyagokat válasszunk. Teraszokhoz egyébként is csak flexibilis és fagyálló ragasztót, fugát szabad alkalmazni! Természetes kövek fugázásához pedig lehet kapni kifejezetten kőfugázó anyagokat.

Ha beltérre, padlófűtéshez keresünk fuga anyagot, akkor csak és kizárólag flexibilis fugázót használjunk. A vizes helyiségekbe olyan fuga lesz a jó választás, mely - ha nem is teljesen vízzáró - de vízlepergető hatással rendelkezik, míg konyhákba a már említett epoxi fugák, melyek az előbb említett pozitív tulajdonságokon túl még a zsíros szennyeződéseket sem szívják magukba – ellentétben a hagyományos fugákkal – így ezeket könnyedén letörölhetjük a felületről.

Mennyi fuga anyag szükséges, hogyan érdemes számolni?

Általában azt szoktuk mondani, hogy 1 négyzetméter burkolathoz kb. 0,5 kg anyag kell, vagyis nagyjából a csempe négyzetméterének a felével tudunk számolni. Vagyis, egy 5 négyzetméternyi terület burkolásához és fugázásához kb. 2,5 kiló fuga anyagra lesz szükségünk, és így tovább. Persze, a felhasználni kívánt mennyiség függ attól is, hogy mekkora hézagokat hagytunk a csempék között.

A fuga szélessége egyébként már a burkolólapok kiválasztásánál felmerül, hiszen az élvágott (retifikált) csempe, padlólap esetében elég nagyon keskeny fugaközökkel dolgozni, 2 mm alatt, vagy maximum 2 milliméteres távolságban legyenek a lapok egymás mellett. Hagyományos élű, égetett greslapoknál falak esetében 2-3 mm, míg padlónál 3-4 millimétert szoktunk javasolni.

Ha hullámos szélű, rusztikus lapokat választottunk, ezekhez akár az 5 mm széles fugasávok is szépen illenek.

A fugaméretek egyenletesen tartását a fugakeresztek használatával érhetjük el leginkább, ám mára már vannak erre modernebb lehetőségek is, mint pl. a burkolati szintező rendszerek, melyek több gyártó termékkínálatában is elérhetőek üzleteinkben is. Ha pedig még ezen felül is maradt kérdése, vagy szeretné élőben megtekinteni fuga mintáinkat, akkor látogasson e hozzánk, ahol hozzáértő, szakmailag felkészült kollégáink segítik Önt mindenben!

 

További cikkeink, melyek érdekelhetik Önt:

Minimál design, maximál higiénia: a perem nélküli WC-k előnyei

 Belső terek új dimenzióban - különleges dekorpanelekkel

VSINFOVONAL

Hívjon minket: 0630/194-0858

Áruátvétel, házhozszállítás

LABLECHIRLEVEL

Hírlevél feliratkozás

Elfogadom az adatkezelési feltételeket*  
cookielaw
 
GYÁRTÓK