6 dolog, amit hidegburkolat vásárlás előtt feltétlenül tudni kell!

6 dolog, amit hidegburkolat vásárlás előtt feltétlenül tudni kell!

Ha burkolóanyagot vásárolunk, laikusként nem igazán tudunk másra figyelni, mint a színek és formák összhangjára, azaz melyik tetszik a legjobban. Rövid összeállításunkból a kerámia burkolatok néhány fontos műszaki paraméterét és minőségi követelményét ismerheti meg. Így szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a tökéletes burkolat kiválasztásában.

Csokorba szedtünk 6 kérdést, illetve tanácsot, azzal kapcsolatban, hogy vásárlás előtt mit érdemes tudnunk a kerámia burkolatok gyártási technológiájáról, műszaki paramétereiről.

1. Mitől vetemedhet, görbülhet a lap?

A kerámia burkolólap természetes anyag, melyet égetéssel állítanak elő, 900-1200 fokos kemencében. Ezáltal a lapok veszítenek a térfogatukból, kismértékben görbülhetnek, vetemedhetnek is. Az égetett csempék, égetett kerámiák egyik jellemzője tehát, hogy nem lehet minden darab teljesen egyforma, adódhatnak méret-, és színbeli különbségek – ahogyan a tepsiből kivett pogácsa árnyalata, mérete sem lehet tökéletesen azonos, hiába ugyanazzal a formával, ugyanazon recept és sütési hőfok alapján készültek.

2. Mit jelent és miért fontos a kalibrációs szám?

A kerámia burkolólapok esetében inkább névleges méretről beszélhetünk a fent említett égetési eljárás sajátosságai miatt. Ezt azt jelenti, hogy minden gyártási szériának más a kalibrációja, azaz a méretazonossága. Tehát a kész lapokat szín és méret szerint kalibrálják, annak érdekében, hogy egy csomagon belül a lehető legkisebb eltérés legyen köztük. Épp ezért nagyon fontos, hogy különböző kalibrációs kóddal ellátott lapok együtt burkolása egyáltalán nem ajánlott!

3. Valóban hibás-e a hibásnak látszó darab?

Az eddig leírtak alapján talán már magunk is tudjuk: nem biztos, hogy tényleg hibás az a lap, amely elsőre annak tűnik. Azért vizsgáljuk meg közelebbről ezt a kérdést, ugyanis van egy határ, ami felett már nem elfogadhatók az eltérések. Egy táblázat foglalja össze a mérettől való megengedett eltéréseket. Ha nem ismerjük a szabványokat, hibásnak vélhetünk akár első osztályú termékeket is. Az minta alapján megállapított átlagos méretektől való eltérés 0,5-1,5 százalékban megengedett. A derékszögűség, felületi egyenesség és a sarkok görbülése esetén ez az érték +/- 0,5 és +/- 1 százalék között van a csempe anyagától függően. A sarkok görbeségénél az elfogadható mérték +/- 0,8 százalék. Az I. osztályú gyártási széria az, melyben a hibás darabok száma kevesebb, mint 5 százalék.

4. Hogyan alkalmazhatók a szabványnak megfelelő, de eltérő méretű lapok?

Ha a burkolat, melyet vásároltunk rendben van, akkor a szabványnak megfelelő és az eltérés mértéke a megengedett határon belül mozog. Ha még az első osztályú termék kritériumait is teljesíti a kerámia lap, akkor is jogosan merülhet fel a kérdés: hogyan fog mutatni otthonunkban, ha még így is lehet minimális eltérés a lapok között? Hogyan lehet majd őket szépen illeszteni, burkolni? Nos, a jó hír, hogy ha a szakember a beépítés alatt betartja a gyártók utasításait, ezek a lapok is problémamentesen illeszkednek majd. Ha a megadott fugatávolságokkal, optimális vastagságú ragasztóággyal és megfelelő dilatációs hézagokkal dolgozik a mester, semmi különbséget nem fogunk tapasztalni.

5. Hogyan vizsgálják a minőséget?

Magyarországon az Európai Unióval harmonizált szabványrendszer szerint - nevezetesen az MS EN ISO 10545-1;16 és MSZ EN-14411 – vizsgálják a minőséget. Mit is jelent ez érthetőbben? A minőség-ellenőrzés statisztikai mintavételen alapul, vagyis nem minden egyes lapot vizsgálnak meg. A mintavételt is pontos szabályok határozzák meg. Ezért lehetséges, hogy az első osztályú termékek között is találhatunk olyan lapot, ahol a megengedettnél nagyobb az eltérés. A szemmel látható minőségi hibákat még a vásárlás helyén jelezzük, így tudja a gyártó is elfogadni a reklamációt. Ha pedig kiszállítják Önnek a megvásárolt csempét, de még nem most kerül sor a kivitelezésre, hanem majd csak később, akkor is célszerű már most felbontani a dobozt, megnézni a csempéket, nehogy csak a burkolás napján derüljön fény az esetleges hibákra, vagy akár arra, hogy több lap törött, repedt, mint amennyi az egészséges 10%-ba még belefér…

6. Mire figyeljünk, hogy időben észrevegyük az esztétikai hibákat?

A hibák vizsgálatakor minimum másfél méteres távolságból kell szemügyre venni a lapot. Az sem mindegy, hogy ezt milyen fényviszonyok mellett tesszük! A súroló fény és a direkt megvilágítás használata azonban kizáró: Ha ilyen körülmények között az eltérések nem láthatók, akkor nem számítanak hibának a szabvány szerint. 

Bízunk benne, hogy tanácsaink valódi és hasznos segítséget jelentenek, ha Ön kerámia burkolat vásárlás előtt áll! Ha még több információra, szakembereink segítségére van szüksége, bátran keressen fel minket üzleteinkben, ahol hozzáértő munkatársaink 3D Látványtervet is készítenek Önnek, mellyel még a csempe kiválasztása, végleges megrendelése előtt el tudja majd képzelni, hogyan fog mutatni otthonában, a saját fürdőszoba terében az Önnek tetsző modell. Ilyenkor még mindig van mód, lehetőség másik mellett dönteni. Várjuk szeretettel a VS Fürdőszoba szalonjaiban, ahol több mint 200 gyártó termékeiből válogathat!

 

További cikkeink, melyek érdekelhetik Önt:

   Harsány színek, retro formák! Visszatért a 80-as évek!

   Megújul a fürdőszoba? Tervezzük meg mi magunk!

 

VSINFOVONAL

Hívjon minket: 0630/194-0858

Áruátvétel, házhozszállítás

LABLECHIRLEVEL

Hírlevél feliratkozás

Elfogadom az adatkezelési feltételeket*  
cookielaw
 
GYÁRTÓK